direct naar inhoud van 4.1 Geluid
Plan: Bos en Vaartschool
Plannummer: BP4080010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080010-0003

4.1 Geluid

In dit bestemmingsplangebied spelen verschillende geluidsaspecten:

  • a. Wegverkeerslawaai van de Wagenweg en andere omliggende wegen ter hoogte van de geplande nieuwbouw van de school.
  • b. Wijzigingen in de verkeersstromen ten opzichte van de huidige situatie.
  • c. Mogelijke wijzigingen in de geluidniveaus als gevolg van de school (activiteiten die vallen onder het Activiteitenbesluit).
  • d. Mogelijke toename van het stemgeluidniveau door een toename van het aantal kinderen op bij de unilocatie.

ad a. Wegverkeerslawaai en Hogere Waarden

In hoofdstuk 3.1.7 (geluid en beleidsregels Hogere Waarden) is ingegaan op de beleidsregels Hogere Waarden. Ten behoeve van de uitbreiding van de school is geluidonderzoek verricht naar wegverkeerslawaai. De geluidbelasting als gevolg van de Wagenweg bedraagt ter hoogte van de nieuwbouw 59 dB. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden. De maximale ontheffingswaarde (63 dB) wordt niet overschreden. De nieuwbouw moet voldoen aan de maximale binnenwaarde conform het Bouwbesluit 2012.

Gelijktijdig met de procedure van het ontwerpbestemmingsplan wordt de procedure hogere waarden gevoerd.

ad b. Wijzigingen in de verkeersstromen ten opzichte van de huidige situatie

Er is onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de uitbreiding van de school voor de verkeersstromen in het gebied. Door de uitbreiding van de school neemt het aantal verkeersbewegingen toe met 134 ritten op een gemiddelde werkdag. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat het extra verkeer en de verkeerseffecten van en naar de school geen waarneembare toename van de geluidbelasting tot gevolg heeft langs de wegen in de omgeving van de school. Deze verkeerseffecten van de uitbreiding zijn verwaarloosbaar. Nader onderzoek naar geluidbeperkende maatregelen is dan ook niet noodzakelijk.

ad c. geluidniveaus als gevolg van de school (vallend onder het Activiteitenbesluit).

Uit de berekeningen van het geluidsniveaus exclusief het stemgeluid blijkt dat de optredende geluidsniveaus in de gewenste nieuwe situatie van de school voldoen aan de geluidvoorschriften uit het Activiteitenbesluit. Dit geldt zowel voor de langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus en de maximale geluidsniveaus. De maatgevende geluidsbronnen zijn het rijden en manoeuvreren van voertuigen op het eigen terrein binnen de omheining en de in- en uitlaatkanalen van de klimaatbehandelingsinstallatie op het dak van het schoolgebouw. De voertuigen betreffen de personenauto's van personeel en in de avondperiode huurders van de gymzaal en middelzware vrachtwagens van diensten (logopediebus en pakketdienst).

ad d. Stemgeluid van het schoolplein op omliggende woningen

Sinds begin 2010 wordt menselijk stemgeluid op schoolpleinen bij het primair onderwijs en bij kinderopvang op grond van artikel 2.18 lid 1onder h. en i. van het Activiteitenbesluit buiten beschouwing gelaten bij de toetsing aan de geluidnormen van dat besluit. Met deze aanpassing in het Activiteitenbesluit wordt voorkomen dat basisschoolkinderen niet buiten zouden kunnen spelen, omdat anders de geluidnormen wellicht overschreden zouden worden.

Het stemgeluid van spelende kinderen op het schoolplein is evenwel een van de belangrijkste geluidbronnen van een basisschool. Omwonenden van basisscholen hebben de afgelopen jaren uitbreidingen van die basisscholen aangevochten bij de Raad van State. Uit de jurisprudentie die hier uit is ontstaan volgt dat in het kader van een goede ruimtelijke ordening wel dient te worden bepaald of met de uitbreiding van een school een acceptabel woon- en leefmilieu voor de omwonenden gehandhaafd blijft.

Het onderzoeksproces

Allereerst wordt de bestaande situatie beschreven, dus zonder de uitbreiding van de school. Ingezoomd wordt op het gebruik van de schoolpleinen gedurende dag (tijdstippen en aantallen kinderen). Vervolgens wordt het proces beschreven hoe gekomen is tot de uiteindelijke gebruik en inrichting van de schoolpleinen.

De nulsituatie
Om te kunnen bepalen of er met de uitbreiding van de school sprake is van veranderingen qua geluidbelasting in positieve of negatieve zin voor de omwonenden, is de bestaande situatie – dus de nulsituatie - allereerst bepaald. Deze bestaande situatie wordt aangemerkt als een acceptabel woon- en leefklimaat voor de omwonenden.

Beschrijving huidige situatie zonder uitbreiding (peildatum: schooljaar 2012-2013)

In de bestaande situatie komen in de ochtend alle kinderen (circa 350) van de locatie 'Bos” (deels met hun ouders/verzorgers) via het schoolplein aan de zijde van het Floraplein op school. Na 1 oktober (=peildatum) tot aan de zomervakantie stromen er nog circa 45 kleuters in, waarmee het aantal op circa 395 komt.

De kinderen spelen gedurende de dag een aantal periodes buiten. De groepen 3, 4 en 7 zijn niet meegenomen in deze beschrijving omdat deze groepen nog zijn gehuisvest op de Vaartlocatie.

Schoolplein zuidzijde (Floraplein)

De hogere groepen (5, 6 en 8) spelen op het schoolplein aan de zuidzijde van de school tijdens het ochtendspeelkwartier tussen circa 10.10 uur en 10.55 uur opvolgend buiten in groepen van respectievelijk 60, 60 en 85 kinderen. Tijdens de overblijfperiode verblijven er tussen 12.00 uur en 13.00 uur op dit schoolplein maximaal resp. 120 en 85 kinderen (allebei een half uur). Deze hogere groepen hebben in de middagperiode geen pauzes op dit schoolplein.

Schoolplein noordzijde (Florapark)

De groepen 1 en 2 spelen in de ochtend van 09.30 tot 11.30 uur verdeeld over twee groepen van 75 kinderen op het plein aan de Floraparkzijde.

De overblijfperiode tussen 12.00 uur en 13.00 uur voor de kleuters is aan de noordzijde van de school verdeeld over twee groepen van steeds maximaal 75 kleuters (niet alle kleuters blijven over). In de middag spelen de kleutergroepen tussen 13.15 en 14.45 buiten op het schoolplein aan de Floraparkzijde. Lopende het jaar (na 1 oktober- juli) komen hier circa 45 kleuters bij die verdeeld worden over de groepen.

Beschrijving situatie met uitbreiding

In de nieuwe situatie komt er een extra ingang aan de zijde van de Wagenweg/Florapark. In de ochtend komen de kinderen daardoor verspreid over de noord- en zuidingang op het schoolterrein.

De school heeft voor de nieuwe situatie (met de uitbreiding) een opzet/indeling gemaakt van de verschillende groepen over de twee schoolpleinen. Die opzet/indeling en aantallen zijn door het ingenieursbureau gebruikt bij de eerste berekening van de geluidniveaus. Geconcludeerd is dat de beoogde indeling en gebruik van de schoolpleinen zou leiden tot een aanzienlijke verhoging van de geluidniveaus ter plaatse van sommige woningen grenzend aan het schoolplein zuidzijde.

De geconstateerde geluidniveaus hebben in nauw overleg met de school geleid tot een aangepaste indeling/ gebruik van de schoolpleinen. In aanvullend onderzoek zijn verschillende varianten doorgerekend. Geconstateerd is onder meer dat door het werken met drie in plaats van twee overblijfperiodes, waarbij er per overblijfperiode niet meer dan 100 kinderen op het zuidplein aanwezig zullen zijn, de geluidniveaus acceptabel blijven. Uit het onderzoek blijkt dat met de toepassing van de omschreven maatregelen het acceptabele woon- en leefmilieu voor omwonenden wordt gegarandeerd en dat het bestemmingsplan voor dit aspect derhalve getuigt van een goede ruimtelijke ordening.

In de vaststellingsfase zijn de maatregelen uit het onderzoek als voorwaardelijke verplichtingen toegevoegd aan de regels. Deze voorwaardelijke verplichtingen gaan pas gelden op het moment dat de uitbreiding van de school in gebruik genomen wordt. Met deze voorwaardelijke verplichtingen worden de uitkomsten van de onderzoeken daadwerkelijk geborgd in het bestemmingsplan.

De voorwaardelijk verplichtingen hebben onder meer betrekking op het maximaal toegestane aantal leerlingen op de teldatum 1 oktober en het gebruik en de duur van het gebruik van het schoolplein aan de zijde van het Floraplein.Ook is de tweede toegang aan de zijde van de Wagenweg/Florapark en de geplande fietsenstalling met een voorwaardelijke verplichting in de regels vastgelegd. Het maximaal aantal leerlingen is gebaseerd op de leerlingprognoses.

In het Akoestisch onderzoek uitbreiding Bos en Vaartschool te Haarlem zijn de bestaande situatie en de situatie na realisering van de uitbreiding nader uitgewerkt.