direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluherziening parkeren c.a.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0385.bpPluParkerenca-vg01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 29 november 2014 is de Reparatiewet BZK 2014 (Wet van 19 november 2014 tot herstel van wetstechnische gebreken en leemten alsmede aanbrenging van andere wijzigingen van ondergeschikte aard in diverse wetsbepalingen op het terrein van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in werking getreden. In deze reparatiewet is onder meer bepaald dat artikel 9 en 10 van de Woningwet komen te vervallen. Artikel 9 van de Woningwet maakte het tot op dat moment mogelijk om stedenbouwkundige bepalingen, in de bouwverordening op te nemen en fungeerde zodoende als vangnet voor gevallen waarin die bepalingen in het vigerende bestemmingsplan ontbraken. Alle stedenbouwkundige bepalingen uit de Bouwverordening moeten sindsdien worden opgenomen in bestemmingsplannen. Voor alle plannen die zijn vastgesteld vóór 29 november 2014 geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2018. Binnen de gemeente Edam-Volendam, zijn net als in veel andere gemeenten, de stedenbouwkundige bepalingen, waaronder de parkeernormen, nu nog vastgelegd in de bouwverordening.

Omdat het overgangsrecht op 1 juli 2018 verloopt en een aantal bestemmingsplannen, die voor 29 november 2014 zijn vastgesteld, nog niet zijn aangepast voor dit aspect, is deze Parapluherziening Parkeren c.a. vervaardigd. Om over een eenduidige parkeernormering te kunnen beschikken en om de vangnetfunctie uit de Bouwverordening te continueren, geldt deze parapluherziening voor het gehele grondgebied van de gemeente. Daarbij dient te worden aangetekend dat deze parapluherziening een uitsterfconstructie kent, omdat de regeling die hierin is opgenomen, voor zover noodzakelijk in alle toekomstige bestemmingsplannen van de gemeente Edam-Volendam zal worden verwerkt.

Artikel 3.1.2, lid 2, sub a van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) biedt de mogelijkheid dat een bestemmingsplan ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening regels kan bevatten waarvan de uitleg bij de uitoefening van een daarbij aangegeven bevoegdheid, afhankelijk wordt gesteld van beleidsregels. Het is daarbij mogelijk gemaakt om een regeling voor het parkeren op te nemen, zonder parkeernormen concreet vast te leggen en ook om te kunnen blijven werken met een parkeerfonds. Uiteraard is het mogelijk om concrete normen op te nemen in het bestemmingsplan, maar juist vanwege bovenstaande mogelijkheid in het Bro is dat niet nodig. Het is voldoende dat er in de regels wordt opgenomen, dat er voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden ten behoeve van de nieuwe functie.

Net als in recent vastgestelde bestemmingsplannen hanteert deze parapluherziening de CROW-normering. Op grond van deze parapluherziening zijn de gemiddelde parkeerkencijfers voor matig stedelijke gebieden uit de CROW-publicatie 317: Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie van toepassing.

Hoofdstuk 2 Beleid

2.1 Beleid hogere overheden

Stedenbouwkundige bepalingen en het parkeerbeleid op lokaal niveau is vanuit het oogpunt van het Rijks- en provinciaal beleid niet relevant. Derhalve gaat deze toelichting niet in op het beleid van hogere overheden.

2.2 Gemeentelijk parkeerbeleid

Het gemeentelijk parkeerbeleid van de voormalige gemeente Edam-Volendam is vastgelegd in de Parkeernota Edam-Volendam van 23 mei 2011. Het doel van deze parkeernota is het formuleren van uitgangspunten en richtlijnen en het aanreiken van instrumenten om invulling te geven aan het parkeerbeleid in Edam-Volendam. Deze uitgangspunten en richtlijnen dienen op ieder moment, voor elke situatie en voor elk gebied binnen de gemeente toepasbaar te zijn, waarbij maatwerk toegespitst op specifieke locaties en situaties mogelijk is. Met andere woorden: de parkeernota beschrijft het kader waarbinnen het parkeerbeleid van Edam-Volendam uitgevoerd dient te worden. Dit bekent dat deze nota ingaat op de hoofdlijnen van het beleid en niet op details van de uitvoering.

De Parkeernota bevat zelf geen parkeernormen, maar hanteert de parkeerkencijfers van het CROW als uitgangspunt. De door het CROW opgestelde parkeerkencijfers zijn gebaseerd op (literatuur)onderzoek en/of praktijkervaringen van gemeenten. De parkeerkencijfers geven een gemiddeld beeld van de situatie die bij de diverse onderzoeken is aangetroffen. De gemiddelde parkeerkencijfers voor 'matig stedelijke gebieden' worden daarbij als norm toegepast.

In praktijk blijkt veelal dat het realiseren van voldoende parkeerplaatsen niet mogelijk is. In dat geval zijn er grofweg drie mogelijkheden:

  • de ontwikkeling wordt afgewezen, aangezien niet aan de gestelde eisen wordt voldaan. Dit betekent echter een rem op nieuwe ontwikkelingen. Binnen de historische kern van Edam en de oude kom van Volendam zullen dan geen ontwikkelingen meer plaats kunnen vinden;
  • voor de ontwikkeling wordt goedkeuring verleend, de gemeente verleent vrijstelling voor de verplichting tot het creëren van voldoende parkeerplaatsen. Dit betekent dat de parkeervraag afgewenteld wordt op de reeds beschikbare (openbare) parkeerplaatsen, waardoor de parkeersituatie verder onder druk komt te staan;
  • voor de ontwikkeling wordt goedkeuring verleend. De gemeente verleent weliswaar vrijstelling voor de verplichting tot het creëren van voldoende parkeerplaatsen, maar de ontwikkelaar moet deze verplichting afkopen. Met deze afkoop neemt de gemeente de verplichting op zich om deze parkeerplaatsen alsnog te realiseren. Op deze manier blijft de parkeercapaciteit op peil. Daarnaast wordt een ontwikkelaar door de financiële consequentie gestimuleerd een plan te ontwikkelen waarin voldoende parkeerplaatsen zijn opgenomen.

Om deze laatste mogelijkheid toe te kunnen passen, heeft de gemeente Edam-Volendam een parkeerfonds opgericht. Ontwikkelaars kunnen op deze manier bouwprojecten realiseren, waarbij onvoldoende parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden, maar waarbij de gemeente door middel van het afkoopbedrag financieel in staat gesteld wordt deze parkeerplaatsen aan te leggen. Op deze manier zijn de mogelijkheden aanwezig om de parkeersituatie in balans te houden. Deze mogelijkheid zal niet in alle gevallen uitkomst bieden. De gemeente moet namelijk wel in staat zijn om de benodigde parkeerplaatsen ook daadwerkelijk (binnen tien jaar) te realiseren. In de vastgestelde 'Nota parkeerfonds Gemeente Edam-Volendam' is aangegeven welke mogelijkheden er zijn tot benutting/uitbreiding van de parkeercapaciteit voor bezoekers aan de randen van de kernen.

Omdat de parkeerkencijfers van het CROW sindsdien zijn geactualiseerd, wordt in deze parapluherziening uitgegaan van de CROW-publicatie 317: Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie.

Hoofdstuk 3 Planopzet

3.1 Algemeen

Het voorliggende plan is paraplubestemmingsplan. Dat betekent dat door middel van dit paraplubestemmingsplan de bestemmingsregeling in de onderliggende plannen, voor wat bepaalde aspecten betreft wordt aangepast. Voor het overige blijven die onderliggende bestemmingsplannen onveranderd van kracht.

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. In artikel 1.2.5 van het Bro is onder meer bepaald dat bestemmingsplannen, en dus ook parapluherzieningen, digitaal beschikbaar gesteld dienen te worden. Vanaf 1 juli 2013 is daarbij toepassing van de (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP-2012) verplicht. Bij het opstellen van deze standaard is overigens ook rekening gehouden met het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening 2012 (IMRO-2012) en de Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen 2012 (PRBP-2012). Dit paraplubestemmingsplan past binnen die standaard.

3.2 Paraplubestemmingsplan

Het digitale bestemmingsplan "Parapluherziening parkeren c.a." is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten dat is vervat in een GML-bestand (NL.IMRO.0385.bpPLUparkerenca-vg01) met bijbehorende regels. Dit bestemmingsplan is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar. Het geeft de bestemming en de bebouwingsmogelijkheden van de gronden aan.

Met de invoering van het digitale bestemmingsplan bestaat de plankaart formeel niet meer. Het digitale bestemmingsplan bestaat uit een GML-bestand met bijbehorende regels. De papieren plankaart (nu bekend als de analoge verbeelding van het voorliggende bestemmingsplan) is getekend op een schaal 1:2.000 en omvat 1 kaartblad (genummerd 0385-03-P01). Het kaartblad geeft de plangrenzen van de onderliggende bestemmingsplannen aan en omvat het gehele grondgebied van de gemeente Edam-Volendam.

3.3 Plansystematiek

In artikel 1 is een aantal begrippen opgenomen, zodat duidelijk wordt wat onder het bestemmingsplan Parapluherziening parkeren c.a. wordt verstaan en welke bestemmingsplannen (partieel) door middel van deze parapluherziening worden herzien. Dit worden de onderliggende bestemmingsplannen genoemd. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen analoog en digitaal vastgestelde bestemmingsplannen, omdat van die laatste categorie via het IDN-nummer een koppeling wordt gemaakt in het GML-bestand van deze parapluherziening. Uitwerkingen of wijzigingen van bestemmingsplannen worden niet bij die onderliggende bestemmingsplannen genoemd, omdat deze op grond van artikel 3.6, lid 3 van rechtswege deel uitmaken van het bestemmingsplan waarop deze zijn gebaseerd.

In artikel 2 is de verhouding tussen het paraplubestemmingsplan en de onderliggende bestemmingsplannen vastgelegd. De stedenbouwkundige bepalingen in artikel 3 van deze parapluherziening zijn alleen van toepassing als:

  • er geen onderliggend bestemmingsplan of beheersverordening van kracht is;
  • in het onderliggende bestemmingsplan of beheersverordening de stedenbouwkundige bepalingen geheel of gedeeltelijk ontbreken. Voor zover die stedenbouwkundige bepalingen wel zijn opgenomen, prevaleren die boven de bepalingen in de onderhavige parapluherziening. Dat betekent dat de in deze parapluherziening opgenomen stedenbouwkundige bepalingen aanvullend zijn voor wat betreft die onderwerpen waarvoor in dat onderliggende bestemmingsplan geen uitputtende regeling is opgenomen.

Voor het overige zijn de regels behorende bij die onderliggende bestemmingsplannen onverminderd van toepassing, tenzij in deze parapluherziening anders wordt bepaald.

In artikel 3 zijn de stedenbouwkundige bepalingen uit artikel 2.5 van de "Bouwverordening Gemeente Edam-Volendam 2016" met uitzondering van de bepaling over parkeren en laden en lossen (lid 2.5.30) integraal overgenomen. Met dit artikel wordt de bestaande vangnetfunctie gecontinueerd. Dit artikel bevat derhalve geen nieuw beleid.

Artikel 4 bevat de aanpassingen van de onderliggende bestemmingsplannen voor wat betreft de parkeernormering. Daarbij wordt aan de algemene gebruiksregels van die onderliggende bestemmingsplannen een voorwaardelijke verplichting toegevoegd die bepaalt dat bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor bouwen voldoende parkeergelegenheid moet worden gerealiseerd en in stand wordt gehouden, waarbij voldoende betekent dat wordt voldaan aan de parkeerkencijfers uit de CROW-publicatie 317: Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie. Voor de gehele gemeente gelden de gemiddelde parkeerkencijfers voor matig stedelijke gebieden daarbij als parkeernormering.

Door middel van een afwijkingsbevoegdheid kan van de Parkeernota worden afgeweken indien het voldoen aan die regels door bijzondere omstandigheden op overwegende bezwaren stuit, er een bijzonder gemeentelijk belang mee is gemoeid of op andere wijze in de nodige parkeer- of stallingsruimte, dan wel laad- of losruimte wordt voorzien. Voor het geval dat de CROW-publicatie 317 wordt aangepast of dat de gemeente zelf een nieuwe parkeernota vaststelt, bijvoorbeeld om andere parkeernormering in de centra dan in de woonwijken of het buitengebied vast te stellen, bevat artikel 4 ook een wijzigingsbevoegdheid. Door deze wijzigingsbevoegdheid kunnen de parkeernormen voor alle onderliggende bestemmingsplannen in één keer worden aangepast. Artikel 4 omvat daarnaast een regeling voor wat betreft laden en lossen. Ook deze regeling is gebaseerd op de regeling in de "Bouwverordening Gemeente Edam-Volendam 2016".

In de regels van deze parapluherziening is voorts een aantal algemene regels opgenomen. Er is een eigen antidubbeltelbepaling (artikel 5) opgenomen en eigen overgangsrecht (artikel 6). Het opnemen van deze bepalingen is volgens het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) voor elk plan verplicht, dus ook voor een parapluherziening. De parapluherziening is van later datum dan de onderliggende bestemmingsplannen die worden herzien, waardoor niet teruggevallen kan worden op de soortgelijke bepalingen uit die plannen. Aangezien in dit geval de onderliggende bestemmingsplannen partieel worden herzien, geldt het overgangsrecht uitsluitend voor de plangebieden zoals deze onderdeel uitmaken van deze herziening.

De citeertitel staat tenslotte in artikel 7.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

De eventuele financiële gevolgen van het vaststellen van deze parapluherziening komen voor rekening van de gemeente Edam-Volendam. Een exploitatieplan is derhalve niet noodzakelijk.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het opstellen en vaststellen van een Parapluherziening Parkeren c.a. heeft geen enkele maatschappelijke betekenis, omdat louter sprake is van wetstechnische aanpassingen. De bestuurlijke impact is zeer gering.

Parallel hieraan wordt de provincie Noord-Holland actief benaderd met het verzoek kennis te nemen van het plan en zo nodig hierop te reageren met een vooroverlegreactie.

Het ontwerp van het bestemmingsplan Parapluherziening Parkeren c.a. heeft vanaf 23 maart 2018 tot en met 3 mei 2018 ter visie gelegen. Gedurende die periode zijn geen zienswijzen ingediend.