direct naar inhoud van 4.2 Water
vastgesteld
NL.IMRO.0383.PBC12Walstro3-VS01

4.2 Water

Watertoets

De Watertoets is een procesinstrument waarbij ruimtelijke plannen worden getoetst op het belang van een goede waterhuishouding. De Watertoets is wettelijk verplicht sinds november 2003. Het proces van de Watertoets waarborgt een vroegtijdige inbreng van de waterbeheerders en heeft tot doel om wateraspecten volledig mee te laten wegen in de planvorming.

Voor deze ruimtelijke onderbouwing is via de website www.dewatertoets.nl een digitale watertoets doorlopen. De resultaten hiervan zijn samengevat in deze paragraaf.

De invoergegevens van de digitale watertoets zijn opgenomen in Bijlage 2 van deze ruimtelijke onderbouwing.

Uitgangspunten

Het plangebied ligt in het beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het Hoogheemraadschap hanteert een aantal (algemene) uitgangspunten voor de waterhuishouding in ruimtelijke plannen, waarvan met name de volgende uitgangspunten relevant zijn voor het onderhavige bouwplan voor De Weid:

Waterkwantiteit

  • Compensatie van toename verharding. Aanleg van nieuw verhard oppervlak leidt tot versnelde afvoer van hemelwater naar watergangen. Om te voorkomen dat hierdoor wateroverlast ontstaat, is de aanleg van extra waterberging van belang. Zo wordt het verlies van berging in de bodem gecompenseerd. Het waterschap hecht groot belang aan het zoveel mogelijk in standhouden van en compenseren in open water als onderdeel van het watersysteem.

Waterkwaliteit

  • Voorkomen van vervuiling van oppervlaktewater. Door het beperken van de toepassing van uitlogende materialen (o.a. koper, lood en zink), chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en verduurzaamd hout als oeverbeschoeiing. Door bomen niet te dicht op de waterlijn te plaatsen, wordt bladval in het oppervlaktewater zoveel mogelijk beperkt.
  • Voorkomen van directe afstroming van potentieel vervuild regenwater op het oppervlaktewater.

Afvalwaterketen

  • Hemelwater: Hemelwater is in principe schoon. De voorkeur gaat er daarom naar uit geen hemelwater naar de rioolwaterzuivering te transporteren, maar dit rechtstreeks naar het oppervlaktewater af te voeren of het ter plaatse te infiltreren in de bodem (gescheiden rioolstelsel).
  • Vervuild hemelwater: In bepaalde gevallen raakt hemelwater potentieel vervuild door het oppervlak waarop het valt. Te denken valt aan grote parkeerterreinen, bepaalde bedrijfsactiviteiten, verkeerstunnels, enz. In deze gevallen is het wellicht noodzakelijk een zuiveringsvoorziening te plaatsen of het hemelwater toch af te voeren naar het rioolstelsel. Dit is maatwerk per situatie.

Huidige situatie waterhuishouding

Oppervlaktewater

In het plangebied zelf is geen oppervlaktewater aanwezig. Wel ligt ten noorden en oosten van het plangebied een waterpartij, als onderdeel (en noordelijke begrenzing) van de gemeentelijke groenstrook. Deze waterpartij ligt op relatief korte afstand van het plangebied: aan de noordzijde bedraagt de afstand tot aan het plangebied circa 18 meter en aan de oostzijde circa 11 meter. De waterpartij is niet aangemerkt als A-watergang.

Grondwater

De maaiveldhoogte in het plangebied bevindt zich gemiddeld op circa 0,9 meter boven NAP. Het grondwaterniveau is geclassificeerd binnen grondwatertrap II. Dit betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand ondieper is dan 40 cm onder het maaiveld en de gemiddeld laagste grondwaterstand zich bevindt tussen de 50 en 80 cm onder het maaiveld. Het grondwater stroomt globaal in westelijke richting. Het plangebied ligt in de zone waar zoet water en brak water in elkaar overgaan. Het plangebied ligt niet in een grondwaterbeschermingsgebied.

Riolering

Onder de Walstro is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig.

Verharding

In het plangebied staat een hoofdgebouw met een oppervlakte van circa 496 m2 en twee bijgebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van circa 35 m2.

Daarnaast zijn nog verharde terrassen aanwezig en voetpaden.

Toekomstige situatie waterhuishouding

Oppervlaktewater

Het bouwplan voor De Weid voorziet niet in de realisatie van nieuw oppervlaktewater of in de demping van bestaand oppervlaktewater.

Grondwater

Het bouwplan voor De Weid voorziet niet in de realisatie van ondergrondse verblijfsruimtes. Wel zal onder de bebouwing een ondiepe kruipruimte aanwezig zijn.

Riolering

Ten aanzien van de afvoer van hemelwater op dakoppervlakken en omliggende terreinen is het bouwplan voor De Weid nog niet volledig uitgekristalliseerd. In overleg met gemeente en Hoogheemraadschap zal het plan op dit punt verder worden uitgewerkt.

Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de afvoer van schoon hemelwater op het nabijliggende oppervlaktewater.

Het bouwplan voorziet wel in de afvoer van hemelwater vanaf inpandige balkons op de gemeentelijke riolerering, vanwege het mogelijke gebruik van schoonmaakmiddelen op deze balkons.

Verharding

Het bouwplan voor De Weid voorziet in de realisatie van in totaal circa 1746 m2 verhard oppervlak. Dit oppervlak bestaat uit circa 1010 m2 gebouw, 434 m2 parkeren/rijweg, 262 m2 fiets/voetgangers en 40 m2 terrassen.

Ten opzichte van de huidige situatie neemt het verhard oppervlak dus toe met circa 1215 m2.

Advies waterbeheerder

De watertoets en de concept waterparagraaf zijn voor advisering voorgelegd aan het Hoogheemraadschap. Hierop heeft de heer Sijm van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier per e-mail d.d. 2 oktober 2012 gereageerd. Hierbij is het volgende aangegeven:

Door de toename van verharding in het plangebied zal hemelwater versneld op het oppervlaktewater terecht komen. Hiervoor dienen compenserende maatregelen getroffen te worden. Binnen het plangebied geldt een compensatiepercentage van 6 %. Dit betekent dat er 73 m2 nieuw wateroppervlak gerealiseerd moet worden.

Uitgangspunt is dat compensatie zo dicht mogelijk bij de planontwikkeling plaatsvindt, en in ieder geval binnen het peilgebied. Een mogelijkheid is het (plaatselijk) verbreden van de bestaande watergang nabij het plangebied.

Gemeente en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben, gelet op het beperkte oppervlak van de benodigde watercompensatie, inmiddels afgesproken dat de compensatieplicht voor het project wordt afgekocht via de waterbank Kleine Polder. Dit is inmiddels ook vastgelegd in een watervergunning die is verstrekt aan initiatiefnemer Stichting SIG.

Geadviseerd wordt om een gescheiden riolering aan te leggen, waarbij het hemelwater direct wordt geloosd op het nabij gelegen oppervlaktewater.

Overeenkomstig het advies zal het hemelwater van dakoppervlakken worden afgevoerd naar de nabijgelegen (gemeentelijke) watergang.

Verzocht wordt om geen gebruik te maken van uitloogbare materialen, zoals koper, lood en zink die met afstromend hemelwater in aanraking komen, zodat de waterkwaliteit hierdoor niet wordt aangetast.

Het bouwplan voorziet niet in toepassing van uitloogbare materialen op daken etc.