Plan: | Strandgebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0383.BPC12Strandgebied-VS01 |
De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken. Per hoofdstuk worden de diverse bepalingen artikelsgewijs besproken.
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
De inleidende regels bestaan uit de volgende artikelen:
Artikel 1 Begrippen
Dit artikel geeft de betekenis aan een aantal in de regels voorkomende begrippen. Hierdoor wordt de interpretatie van de begrippen vastgelegd, waardoor de duidelijkheid wordt vergroot.
Artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe bepaalde maten dienen te worden berekend.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Deze artikelen bevatten de bepalingen welke direct verband houden met de op de verbeelding aangegeven bestemmingen. Per bestemming en per artikel geldt in de meeste gevallen het volgende stramien:
In dit bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:
Bestemmingen op het strandplateau
Op het strandplateau gelden de bestemmingen Natuur, Horeca en Verkeer - Verblijfsgebied. Dit strandplateau is conform de huidige situatie bestemd. Het Natura 2000-gebied heeft de bestemming Natuur, restaurant Blinckers en Strand 10 hebben de bestemming Horeca. In Strand 10 is hierbij de aanduiding 'detailhandel' opgenomen, omdat dit hier ook is toegestaan. Verder zijn maximale bouwhoogten op de verbeelding aangegeven, conform de huidige situatie. Voor de parkeerplaatsen en de strandopgang en overige verharding op het plateau is de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied gekozen. Binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied is tevens de aanduiding 'nutsvoorziening' opgenomen, voor de plaats van het gemeentelijk afvaldepot.
Bestemmingen op het strand
Op het strand geldt de bestemming Recreatie - Strand. Hierbinnen zijn bouwvlakken opgenomen voor de paviljoens, de strandhuisjes en de andere bebouwing zoals EHBO-post en de boten- en surfvereniging. Met een aanduiding op de verbeelding is aangegeven welke van deze functies waar is toegestaan. Voor de strandpaviljoens die het hele jaar rond mogen blijven staan is dit met een aanduiding opgenomen. In alle strandpaviljoens is één bedrijfswoning mogelijk. Bij het strandpaviljoen Bad Noord zijn in de huidige situatie 3 bedrijfswoningen aanwezig. Dit is ook in het voorliggend bestemmingsplan toegestaan en is met een aanduiding weergegeven.
Per bouwvlak is aangegeven wat de maximale bouwhoogte, het bebouwingspercentage, de diepte van de bebouwing, eventueel de goothoogte en dakhelling mag bedragen. De bouwvlakken zijn gelijk aan de bouwvlakken die in het bestemmingsplan 'Herziening Duingebiedregeling strandrecreatie 2007' waren opgenomen, met uitzondering van de in hoofdstuk 4 beschreven ontwikkelingen. Aan de oost- en westzijde van de bouwvlakken is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - afwijken' opgenomen. De bebouwing mag, met een omgevingsvergunning, binnen deze aanduiding worden verschoven, wanneer dit noodzakelijk is vanuit het oogpunt van het duinbehoud en het behoud van de waterkering. Voorwaarde hierbij is dat het bouwoppervlak niet toeneemt en de bouwvorm niet wijzigt en dat vooraf advies is ingewonnen bij HHNK.
De in dit bestemmingsplan opgenomen regels komen overeen met wat is vastgelegd in de Kadernota Strandgebied.
Dubbelbestemmingen
Binnen het plangebied zijn vier dubbelbestemmingen opgenomen ter bescherming van de in het gebied bestaande waarden. Ten eerste is voor het gehele plangebied, de dubbelbestemming Waarde - Archeologie opgenomen. Deze dubbelbestemming heeft drie varianten, namelijk 3, 6 en 7 (artikelen 9 t/m 11). Hiermee wordt vastgelegd dat, voordat (bouw)werkzaamheden plaatsvinden, archeologisch onderzoek verplicht wordt.
Daarnaast is voor een deel van het plangebied de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgenomen. De begrenzing van deze dubbelbestemming is conform de legger van het hoogheemraadschap. Voor de gronden met deze dubbelbestemming is bepaald dat, voorafgaand aan (bouw)werkzaamheden goedkeuring moet worden verkregen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Deze artikelen bevatten algemene regels die op de bestemmingen van toepassing zijn. De diverse artikelen worden hieronder kort toegelicht
Artikel 12 Anti-dubbeltelregel
Op grond van de antidubbeltelregel is bepaald dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing blijft. Deze bepaling voorkomt dat er meer kan worden gebouwd dan er wenselijk is indien een kavel wordt gesplitst en op grond daarvan een nieuw bouwperceel ontstaat. Elk bouwperceel heeft immers in principe recht op een bepaalde hoeveelheid bebouwing.
Artikel 13: Algemene gebruiksregels
In dit artikel is het gebruik bepaald dat binnen alle bestemmingen verboden is.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Dit hoofdstuk bevat de laatste bepalingen van de bestemmingsregels. Hieronder worden de verschillende artikelen toegelicht.
Artikel 14: Overgangsrecht
Het overgangsrecht heeft betrekking op bouwwerken en gebruik.
Artikel 15: Slotregel
Dit artikel geeft de naam en datum van het bestemmingsplan aan.