Plan: | Beverwijkerstraatweg - Gasstraat Castricum |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0383.BP00576-0001 |
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op de locatie hoek Beverwijkerstraatweg - Gasstraat te Castricum. Kadastraal staat deze locatie bekend als gemeente Castricum, sectie B, perceelnummer 8236. Het plangebied heeft een totale oppervlakte van circa 480 m². Op het perceel aan de Beverwijkerstraatweg 4-6 bevindt zich momenteel een pand dat in gebruik is als schoenenwinkel met een bovenwoning.
Dit bestemmingsplan biedt een passende planologisch juridische basis voor het realiseren van 14 startersappartementen met op de begane grond een detailhandelsvestiging van circa 160m². Hiervoor zal een een nieuw pand worden opgericht op deze locatie. Binnen het huidige planologische regime is de gewenste ontwikkeling niet mogelijk. De eerste schetsen voor het bouwplan op deze locatie dateren uit 2003. Het principeverzoek dat deze ontwikkeling beschrijft is op 14 mei 2009 goedgekeurd door de welstandscommissie Castricum. De gemeenteraad van Castricum heeft op 2 juli 2009 het ruimtelijk kader voor deze ontwikkeling vastgesteld. Dit bestemmingsplan behelst het planologisch vastleggen van dit ruimtelijk kader.
Het perceel Beverwijkerstraatweg 4-6 bevindt zich aan de zuidkant van de bebouwde kom van Castricum. De Beverwijkerstraatweg vormt een overgangszone van het landelijke naar het stedelijke gebied en kent alleen aan de oostzijde bebouwing. De spoorlijn Uitgeest-Castricum loopt vlak langs het perceel, dat ten zuiden is gelegen van deze spoorverbinding. NS-station Castricum ligt op een steenworp afstand, evenals de sportvelden van voetbalvereniging Vitesse '22.
Figuur 1.1: Ligging perceel (bron: Google)
Het plangebied omvat het meest noordelijk gelegen perceel aan de oostzijde van de Beverwijkerstraatweg en wordt aan de noordkant begrensd door de Gasstraat.
Figuur 1.2: Situatie perceel (bron: Google)
Om de ontwikkeling mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk. Op basis van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening wordt hiervoor een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het betreft hier een zogenaamd "postzegelplan". Dergelijke plannen hebben een beperkt oppervlak en worden opgesteld om een specifiek project mogelijk te maken, in dit geval het realiseren van 14 starters appartementen en een winkelruimte van 130 m².
Hoofdstuk 2 bevat een samenvatting van het actuele beleidskader dat relevant is voor de planontwikkeling. Hierbij wordt ingegaan op het beleid van het rijk, regio en provincie en gemeente. De beleidsdocumenten komen hier beknopt aan bod. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op de beschrijving van het plan.
In hoofdstuk 4 worden de relevante milieuaspecten behandeld. In hoofdstuk 5 wordt een toelichting gegeven op de gekozen planvorm en de gedachten die ten grondslag liggen aan de juridische regeling. Tot slot bevat hoofdstuk 6 de paragraaf over de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid.