direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beleidskader
Plan: De Engh-Heidezicht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2012B001008-oh01

Hoofdstuk 3 Beleidskader

In dit hoofdstuk wordt het relevante beleidskader benoemd. Hierbij wordt uitsluitend het gemeentelijk beleid behandeld: het beleid van het Rijk en de provincie zijn van een dusdanig abstractieniveau, dat dit de uitvoering van dit bestemmingsplan niet in de weg staat. Het plangebied is namelijk gelegen binnen het Bestaand Bebouwd Gebied, zoals is aangewezen in de provinciale verordening.

Bussum 2025, visie en ambities (2006)

De gemeente heeft haar visie 'Bussum 2015' geactualiseerd. De algemene leidraad voor het gemeentelijke beleid is de continue aandacht en zorg voor een leefbare gemeente, in de breedste zin van het woord. Het gaat dan om wonen, welzijn, zorg, ouderen, jongeren, integratie, vrijetijdsvoorzieningen, kunst en cultuur, onderwijs, werk en inkomen en de kwaliteit van de woonomgeving. Daarnaast is de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie een centraal en continuerend thema.

Belangrijke ambities en doelstellingen op het gebied van leefbaarheid met een ruimtelijke component die voor dit project van belang zijn, zijn:

  • met betrekking tot het gebruik van de zeer schaarse ruimte moet voorkomen worden dat nieuwe bouwprojecten (woningen, voorzieningen, bedrijven/kantoren) extra (negatieve) belasting veroorzaken ten opzichte van de directe omgeving; afhankelijk van de schaal, zal elk nieuw bouwproject zelf moeten voorzien in bijvoorbeeld parkeerruimte, voorzieningen, speelmogelijkheden en groen;
  • bij de (her)inrichting van openbare ruimten vormt levensloopbestendigheid (toegankelijkheid en veiligheid) uitgangspunt;
  • de leefbaarheid en de vitaliteit van wijken en buurten handhaven en waar nodig verbeteren, zodat sprake is van een goede, schone, veilige en functionele leefomgeving;
  • met betrekking tot parkeren wordt bij conflicten tussen bereikbaarheid en leefbaarheid in de woongebieden het accent gelegd op leefbaarheid en in het centrum op bereikbaarheid.

De ontwikkeling van Heidezicht past binnen de visie 'Bussum 2015'. Er wordt zorgvuldig met de beschikbare ruimte omgegaan, er worden voldoende parkeervoorzieningen gerealiseerd en toegankelijkheid en veiligheid vormen belangrijke uitgangspunten bij de inrichting van het gebied.

Parkeernota 2005-2014 (december 2005)

Gelet op het groeiende Nederlandse wagenpark, het toenemende autobezit van de Bussumse inwoners en de wens om Bussum bereikbaar te houden voor wonen, werken en winkelen, is een nieuwe parkeernota opgesteld. Met deze nota wordt het parkeerbeleid voor de komende 10 jaar vastgelegd. In de nota wordt de volgende algemene beleidsdoelstelling geformuleerd: 'Het ondersteunen van de aanwezige maatschappelijke functies in Bussum, zoals bijvoorbeeld wonen, werken en winkelen'. Waar dit conflicten met zich meebrengt, wordt het parkeerbeleid ingezet om een zo goed mogelijk evenwicht tussen de verschillende functies te waarborgen.

Welstandsnota Bussum (2012)

Recent is het welstandsbeleid van de gemeente geactualiseerd. Het betreft een actualisatie van het welstandsbeleid uit 2003. Aanleidingen hiervoor zijn recente ontwikkelingen in de landelijke wetgeving en de wens van de gemeente tot deregulering. In de nota zijn beoordelingskaders opgenomen voor gebieden en objecten, die hun grondslag vinden in de samenhang van het bebouwingsbeeld en de historisch gegroeide structuren. Door de welstandnota kan een ieder zien welke welstandscriteria bij de welstandstoets een rol zullen spelen.

De bestemmingsplannen voor Bussum en de welstandnota vullen elkaar aan. De stedenbouwkundige en functionele aspecten van het grondgebruik in een bepaald gebied zijn vertaald middels het toekennen van bestemmingen en het opnemen van regels in bestemmingsplannen. Datgene dat door een bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt, mag middels welstandscriteria niet onmogelijk worden gemaakt.

Voor het onderhavige plangebied geldt gewoon welstandsniveau. De architectonische vormgeving van bouwwerken valt buiten de reikwijdte van een bestemmingsplan en wordt derhalve exclusief door de welstandsnota geregeld. Overigens is het gebouw voor het horecabedrijf van Heidezicht reeds gebouwd en heeft welstand positief gereageerd.

Groennota (2005)

De Groennota behandelt de structuur, de inrichting en het beheer van het openbare groen. Het plan bestaat uit twee delen: een beleidsdeel en een beheersdeel. Het beleidsdeel richt zich naast de groeninrichting op wijzigingen en aanvullingen in de groenstructuur. De belangrijkste elementen daarin zijn de Groene As, de natuurlijke inrichting van plantsoenen aan de randen van Bussum, de bomenstructuur uit de Bomennota 2003 (herzien), (hak)houtwallen uit de Landschapsvisie en de groene particuliere gebieden. De Groennota geeft aan dat naast het gemeentelijk groen ook de groene particuliere gronden beschermd moeten worden.

Speelplaatsenbeleidsplan 2005-2014

Het speelplaatsenbeleidsplan brengt de kwalitatieve en kwantitatieve behoefte aan speelvoorzieningen in beeld. De kwaliteit wordt bepaald door factoren als de situering van speelplekken, veiligheid, geborgenheid, speelmogelijkheden, betrokkenheid van bewoners, onderhoud en hygiëne. De kwantiteit wordt uitgedrukt in aantal inwoners, kinderen of woningen per speelplaats. Het aantal speelplaatsen in Bussum ligt ver beneden het landelijk gemiddelde: 1 speelplaats op 318 kinderen (tegen 76 landelijk) en 1 speelplaats op 681 woningen (tegen 161 landelijk). Belangrijke factoren voor de kwantitatieve behoefte zijn de actieradius van kinderen en de bereikbaarheid van de speelplek. De ontwikkeling van de speeltuin van Heidezicht met het bijbehorende horecabedrijf, past daarom goed binnen dit beleid.

Horecabeleid Bussum 2009-2013

De gemeente Bussum wil graag een leefbaar en attractief dorp zijn. Inwoners, bezoekers en ondernemers moeten zich thuis kunnen voelen in Bussum. Om dit te realiseren, dient Bussum te beschikken over een gevarieerd en kwalitatief goed voorzieningenaanbod. Binnen dat aanbod speelt horeca een belangrijke rol. Het doel van het geactualiseerde horecabeleid is om beperkte, maar passende ruimte voor horecaondernemers te bieden, om zo min mogelijk overlast plaats te laten vinden en sprake te laten zijn van een 'gezond' uitgaansklimaat. Het horecabeleid gaat in op de volgende onderwerpen: het vestigingsbeleid, veiligheid, overlast en gezondheidsaspecten. Tevens komen aspecten als het terrassenbeleid, paracommerciële en ondergeschikte horecavoorzieningen aan bod. Het horecabeleid is kaderstellend en adviserend voor wat betreft de onderwerpen die na 2009 door de raad zullen moeten worden vastgesteld.

Het horecabeleid zoals opgenomen in het Horecabeleid Bussum 2009-2013 stelt omtrent de ruimtelijke regeling van horecavestigingen in Bussum het volgende: 'In de bestemmingsplannen moet een heldere vertaling worden gemaakt van de ruimtelijke keuzes die in de nieuwe beleidsnota horeca zijn gemaakt. Het bestemmingsplan moet het kader bieden waarbinnen de wenselijke groei van de horeca gereguleerd wordt en de belangen van de overige functies in Bussum gewaarborgd worden. Het bestemmingsplan moet naar (potentiële) ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden van Bussum ook duidelijk maken dat (tot op zekere hoogte, binnen bepaalde nadere regels) flexibiliteit aanwezig is om binnen de gestelde voorwaarden in te spelen op gesignaleerde marktontwikkelingen (doelstelling groei van de horeca). De randvoorwaarden hiervoor moeten waarborgen dat het belang van de horeca, bewoners en andere partijen niet wordt geschaad (doelstelling tegengaan negatieve effecten). Dit in combinatie met flankerende wet- en regelgeving (Milieubeheer, Besluit Horeca, APV, openingstijdenbeleid, terrassenbeleid en dergelijke).' Overigens was het horecabedrijf bij Heidezicht planologisch altijd al mogelijk gemaakt, ook in het bestemmingsplan De Engh (dat is vastgesteld voordat het horecabeleid is vastgesteld).

Het horecabedrijf bij Heidezicht past binnen het beleid van de gemeente. Het horecabeleid is geactualiseerd, zodat het voldoet aan de laatste wet- en regelgeving. In de nieuwe Nota Horecabeleid is opgenomen dat een uitzondering kan worden gemaakt voor onder andere horeca-activiteiten bij een speeltuin die ook buiten het speeltuinseizoen kunnen worden voortgezet.

Landschapsvisie Bussumse Zuidrand

De landschapsvisie heeft betrekking op het gebied dat begrensd wordt door het spoor in het westen, de A1 in het oosten, de Ceintuurbaan in het noorden en de Bussummerheide in het zuiden. Het doel van de visie is om het vaststellen van de kracht en de kwaliteit van de zuidrand van Bussum in de zone waar stad en landschap elkaar ontmoeten. In de visie zijn uitgangspunten opgenomen die richtinggevend zijn voor stedenbouwkundige en landschappelijke ontwikkelingen in dit gebied. Het project is vanuit de gemeente begeleid door een projectgroep waarin het Goois Natuurreservaat vertegenwoordigd is. De aanleiding voor het opstellen van de visie is gelegen in een aantal ontwikkelingen binnen het gebied, waaronder de ontwikkeling van Heidezicht. Voor de Groene Long is een aantal knelpunten geconstateerd, zoals het onlogische verloop van de wandel- en fietspaden. Maatregelen die worden genoemd zijn een visuele verbinding tussen de heide met de Groene Long verbeteren en de barrièrewerking van de (oude) speeltuin en hertenkamp met de heide oplossen. In de visie wordt aangegeven dat de toevoeging van nieuwe voorzieningen naast het bestaande hertenkamp het gebruik en de aantrekkelijkheid van dit gebied zal verhogen. De realisatie van het horecabedrijf Heidezicht past binnen de landschapsvisie. De gehele ontwikkeling van Heidezicht is ter uitvoering van de landschapsvisie.