direct naar inhoud van 2.2 Het project
Plan: De Engh-Heidezicht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2012B001008-oh01

2.2 Het project

Heidezicht

Het project Heidezicht betreft de herontwikkeling van de zuidelijke zone van de Groene Long met de nieuwbouw van de speeltuin Heidezicht in combinatie met een daaraan verbonden horecabedrijf als belangrijkste ontwikkeling. Het horecabedrijf is voorzien als daghoreca (theehuis, lunchroom, cafetaria). De situering van de speeltuin is deels verschoven en de speeltuin is geheel opnieuw ingericht als natuurspeeltuin, er is een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd, de zuidgrens van het hertenkamp is aangepast en er is een gecombineerde fiets- en wandelverbinding tussen de Plantsoenweg en de Bussumerheide gerealiseerd. Het plan is uitgevoerd in het kader van de Landschapsvisie Bussumse Zuidrand (zie hoofdstuk 3).

Op het horecabedrijf met het bijbehorende terrassen na, is het gehele project Heidezicht mogelijk gemaakt met het wijzigingsplan dat op 16 juni 2009 is vastgesteld. Om het horecabedrijf met het bijbehorende terrassen mogelijk te maken, wordt onderhavig bestemmingsplan vastgesteld.

De plannen voor de ontwikkeling van Heidezicht betreffen een gewenste recreatieve en maatschappelijke ontwikkeling. De keuze voor de herontwikkeling van de speeltuin Heidezicht vloeit voort uit een raadpleging van de inwoners van Bussum. Met name ontstaat er een verbetering van recreatieve routes en gebruiksmogelijkheden van bestaande recreatieve functies. Hiernaast is deze ontwikkeling ook een positieve ontwikkeling voor de groenstructuur van Bussum. In overeenstemming met de Landschapsvisie Bussumse Zuidrand is het nieuwe Heidezicht deels verschoven om de landschappelijke, visuele, ecologische en recreatieve relatie tussen heide en de Bussumse Groene Long mogelijk te maken. De bestaande beplanting op de locatie wordt zoveel mogelijk behouden en de parkeervoorziening is door de aanwezige beplanting grotendeels visueel afgeschermd van de omgeving; nieuwe beplanting versterkt de groene inpassing van de parkeervoorziening.

De plannen voor de herontwikkeling van Heidezicht zijn stedenbouwkundig goed ingepast in de directe omgeving met voldoende aandacht voor de vormgeving van het bouwplan en van de nieuwe speeltoestellen en de inrichting van de gehele locatie ten opzichte van de reeds bestaande structuren. Het past goed in het groene karakter van de Groene Long Zuid, waarbij rekening wordt gehouden met het behoud van het woongenot voor omwonenden.

Horecabedrijf

Een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van Heidezicht is de realisatie van een horecabedrijf in de vorm van daghoreca. Deze daghoreca is een goede aanvulling op de recreatieve mogelijkheden van Heidezicht. De horeca is gericht enerzijds op de bezoekers van de speeltuin en anderzijds op de wandelaars en fietsers op de Bussumerheide.

Het gebouw van de horeca zelf heeft een oppervlakte van 240 m2. Daarnaast worden twee terrassen gerealiseerd (één aan de zijde van de heide en één aan de zijde van de speeltuin). De totale oppervlakte van deze terrassen bedraagt 300 m2. De invulling van de terrassen zal passen bij de locatie: het wordt deels groen ingericht. In figuur 2.2 is de inrichting van de directe omgeving van de horeca opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0381.BP2012B001008-oh01_0003.png"

Figuur 2.2 Inrichting directe omgeving horecabedrijf

Ten behoeve van het horecabedrijf is aan de De Ruijterlaan een parkeergelegenheid gerealiseerd. Deze parkeergelegenheid is niet alleen voor de bezoekers van het horecabedrijf, maar ook voor de bezoekers van de speeltuin.

Het gebouw is goed te bereiken vanaf de openbare weg. De directe verbinding met het horecabedrijf loopt via het fietspad langs de Bussumerheide. Vanaf de parkeerplaats zal dit fietspad bereikbaar zijn.

Om het zicht vanaf de omliggende woningen te beperken (met name Amaliagaarde), is beplanting toegevoegd. Vanuit de omgeving is het horecabedrijf slechts beperkt zichtbaar.

Op deze manier ontstaat op deze locatie een horecabedrijf dat een goede aanvulling is op het aanwezig (dag)recreatieve aanbod binnen de gemeente Bussum. Door de situering en de landschappelijke inpassing wordt de overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt.