Plan: | Het Spiegel-Herenstraat 24 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0381.BP2011B002004-oh01 |
Waterbeheer en watertoets
De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Waternet voert taken uit in opdracht van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder worden vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.
Huidige situatie
Het plangebied ligt aan de Herenstraat 24 in de gemeente Bussum. Momenteel bestaat het plangebied uit bebouwing en tuin.
Waterkwantiteit
Binnen of in de directe omgeving van het plangebied is geen oppervlaktewater gelegen.
Veiligheid en waterkeringen
Het plangebied is niet gelegen binnen de kern- of beschermingszone van een waterkering.
Afvalwater en riolering
Het plangebied is aangesloten op het gemeentelijk gemengde rioleringsstelsel.
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan maakt een functiewijziging mogelijk. Als gevolg daarvan wordt de realisatie van een uitbreiding van het hoofdgebouw mogelijk met daarbij een kleine kelder.
Waterkwantiteit
Het verhard oppervlak neemt aan het maaiveld toe. Bovendien kan, als gevolg van de realisatie van de kelder, hemelwater niet meer in de bodem infiltreren. Dit water zal naast de kelder in de bodem geïnfiltreerd worden. Bij de nadere uitwerking wordt bezien of een infiltratievoorziening noodzakelijk is.
De kelder krijgt een diepte van maximaal 4 m beneden maaiveld. Dit is lager dan de voorkomende grondwaterstanden. De kelder dient daarom waterdicht uitgevoerd te worden. Vanwege de beperkte omvang en diepte van de kelder, treden naar verwachting geen significante effecten op de grondwaterstand en -stromingen op. Het grondwater kan immers langs en onder de kelder doorstromen.
Waterkwaliteit
Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem is het van belang om duurzame, niet-uitloogbare materialen te gebruiken, zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.
Veiligheid en waterkeringen
De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor de waterveiligheid in de omgeving.
Afvalwater en riolering
Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:
Vanwege het ontbreken van oppervlaktewater in de omgeving en de geschiktheid van de bodem, wordt in het bouwplan rekening gehouden met infiltratie van hemelwaterafvoer.
Voor het aanleggen van de kelder zal een bemaling noodzakelijk zijn. De waterbeheerder stelt dat voor het onttrekken van grondwater en/of lozingen op het oppervlaktewater een vergunningaanvraag of melding moet worden gedaan. Dit zal in een later stadium bij het waterschap worden aangevraagd.
Conclusie
De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.