Plan: | Damkensvoetpad 2a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0365.1215071511100-0007 |
Rijks- en Provinciale monumenten
De Cultuurhistorische Waardenkaart van Noord-Holland (www.chw.noord-holland.nl) geeft aan dat het plangebied niet is gesitueerd in een structuur of een complex met archeologische betekenis, zie figuur 5.1. In het plangebied zijn geen rijks- en provinciale monumenten aanwezig. In de omgeving van het plangebied bevinden zich onder andere de liniewal in de Starnmeerpolder (Slaperdijk) en een duiker door de linie in de Starnmeerpolder welke onderdeel uitmaken van het provinciale monument de Stelling van Amsterdam.
Figuur 5.1 Uitsnede Cultuurhistorische Waardenkaart van Noord-Holland
Gemeentelijk beleidskader
De gemeente heeft op 26 juni 2008 de Beleidsnota Archeologie vastgesteld. Deze nota is in samenwerking met de gemeente Schermer opgesteld door de Stichting Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. In deze nota is uiteengezet op welke wijze beide gemeenten de verantwoordelijkheid dienen te nemen voor het eigen archeologisch erfgoed. Volgens de Archeologische toetsingskaart van de gemeenten Graft de Rijp en Schermer (2007) is het plangebied gelegen in Archeologisch waardevol gebied van de vijfde categorie, zie figuur 5.2. Dit houdt in dat bouwwerken met een oppervlakte tot 2.500 m² kunnen worden gerealiseerd zonder archeologisch onderzoek. Op het Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied, Archeologische toetsingskaart is het plangebied bestemd als 'Waarde - Archeologie V'. In het plangebied zijn geen gemeentelijke monumenten aanwezig.
Figuur 5.2 Uitsnede archeologische toetsingskaart gemeente Graft de Rijp
Uit de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Holland en de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) (www.KICH.nl) blijkt dat in het plangebied een zeer lage trefkans op archeologische waarden aanwezig is, zie figuur 5.3. Daarnaast geeft de gemeentelijke archeologische toetsingskaart aan dat het plangebied tot de laagste categorie van archeologische waarden behoort.
Geconcludeerd kan worden dat archeologisch onderzoek niet noodzakelijk is, maar bij de bouw van een woning wel voldaan moet worden aan het gemeentelijk beleid omtrent de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie V'. Hierbij geldt dat bouwwerken ten hoogste 2.500 m² mogen worden uitgebreid. Aangezien dit bestemmingsplan geen uitbreidingen die groter zijn dan 2.500 m² mogelijk maakt, kan de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie V' achterwege blijven en is onderzoek niet nodig.
Figuur 5.3 Uitsnede Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW)