Plan: | Damkensvoetpad 2a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0365.1215071511100-0007 |
Kernkwaliteiten landschap
De locatie aan het Damkensvoetpad ligt in de Starnmeerpolder. De Starnmeerpolder betreft een droogmakerij die evenals de direct aan de oostzijde gelegen droogmakerij De Beemster tot circa 2 meter lager ligt ten opzichte van de omliggende veenpolders. De Starnmeerpolder maakt deel uit van het open landschap van het Nationale Landschap Laag Holland. De kernkwaliteiten van dit Nationaal Landschap zijn:
Binnen de Starnmeerpolder ligt ook een deel van de Stelling van Amsterdam. De kernkwaliteiten van dit Nationaal Landschap zijn:
De nieuw te bouwen woning en beperkte uitbreiding van de bedrijfsbebouwing zijn geprojecteerd op een afstand van circa 500 meter ten noorden van de Stelling van Amsterdam. De woning en uitbreiding worden gebouwd op het meest noordelijke deel van een reeds bebouwd en door grote bomen gecamoufleerde kavel. Binnen de Starnmeerpolder ligt de noordgrens van de Stelling van Amsterdam te plaatse van de Middelweg.
In de Provinciale Structuurvisie en Verordening is aangegeven dat binnen het droogmakerijenlandschap slechts in beperkte mate gebieden met bijzondere archeologische en aardkundige waarden voorkomen.
Op de bij de Structuurvisie en Verordening behorende kaarten is het plangebied en omgeving niet aangeduid als een gebied met aardkundige waarden of monumenten. Wel is sprake van ecologische waarden in verband met de classificatie van het open landschap als weidevogelleefgebied en de nabijheid van een oost-west geplande robuuste verbinding op enige afstand ten zuiden van de locatie, namelijk ter plaatse van de Stelling van Amsterdam. In de Structuurvisie is aangegeven dat voor de ten noorden van stedelijke agglomeraties gelegen Starnmeerpolder, het behoud en de ontwikkeling van groen om de stad en de ontwikkeling van voldoende gedifferentieerde ruimte voor recreatieve en toeristische voorzieningen is gewenst. Op enige afstand ten noordwesten van de locatie wordt de ontwikkeling van een recreatieknooppunt voorgesteld.
Landschappelijke openheid, stilte en duisternis
Omdat de polder slechts één geconcentreerde en zeer kleinschalige bebouwingskernbezit, zijn de openheid, stilte en duisternis van de polder nog goed te ervaren. De voorgestelde nieuw te bouwen woning en beperkte uitbreiding van de bedrijfsbebouwing op het huidige reeds bebouwde perceel hebben geen gevolgen voor de instandhouding van de open landschapsstructuur van de polder, de stilte en de duisternis binnen de droogmakerij. Omdat de woning in feite de gedeeltelijke woonfunctie van een niet goed als een volwaardige woning te gebruiken opstal op het erf zal vervangen is er geen invloed op het aantal verkeersbewegingen van en naar het erf. Dit geldt ook voor de uitbreiding van de bedrijfsbebouwing; deze vervangt een deel van de nu aanwezige buitenoplag. De situering en de gewenste architectuur en vormgeving van de te bouwen woning en het naar binnen brengen van een deel van de buitenopslag dragen bovendien bij aan een betere landschappelijke uitstraling van het bedrijf.
Historische structuurlijnen en cultuurhistorische objecten
De verkaveling van de Starnmeerpolder wordt sterk bepaald door de twee haaks op elkaar gelegen rechte wegentracés van de Middelweg en Graftdijkerweg, de rond de polder gelegen ringdijk. Opvallende elementen zijn de kleine kern Markenbinnen en de verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. De boerderijen liggen op polderniveau aan de ringdijk en aan de Middelweg en Graftdijkerweg. De Middelweg, Starnmeerdijk, Graftdijkerweg en de N246 vormen de oude ontginningsassen van de polder. Vanaf deze assen zijn overwegend lange sloten gegraven. De hierdoor gevormde kavels zijn vervolgens op één of twee plekken door dwarssloten opgeknipt waardoor reeksen van twee of drie percelen achter elkaar zijn. Doordat deze percelen niet overal even diep zijn ontstaat er een enigszins onregelmatige blok- en strookvormige verkaveling. Rond Markenbinnen is echter sprake van een mozaïekverkaveling met bredere sterk verspringende sloten. De meest noordwestelijke hoek van de Starnmeerpolder heeft een enigszins afwijkend verkavelingspatroon met een deels nagenoeg vierkante en een deels onregelmatige strokenverkaveling. De boerderijen, waaronder die van de voorliggende locatie aan het Damkensvoetpad, staan hier niet alleen aan de weg maar ook vrij in het veld en worden daar door middel van erfwegen vanaf de dijk en de Middelweg ontsloten.
Het plangebied ligt noordelijk van de Middelweg op een afstand van ongeveer 1,5 km ten noorden van Markenbinnen en de daarbij gelegen batterij Oost Markenbinnen. De batterij maakt deel uit van de ten zuiden van de Middelweg gelegen Stelling van Amsterdam. De genoemde batterij vormt het meest nabijgelegen element van de Stelling. West-Graftdijk en Oost-Graftdijk liggen buiten de Starnmeerpolder op een afstand van circa 600 respectievelijk 1.300 meter ten noorden en oosten van de locatie. Ook ligt het plangebied niet binnen een molenbiotoop.
Conclusie
De woning wordt in een streekeigen bouwstijl gerealiseerd op een reeds bebouwde en begroeide kavel en dient om de huidige bewoning in een voor het wonen niet echt geschikt gedeelte van de bedrijfsbebouwing te beëindigen. Omdat de woning en de beperkte uitbreiding van de bedrijfsbebouwing worden gerealiseerd op een reeds bebouwde en deels van hoge bomen voorziene kavel heeft deze ontwikkeling geen invloed op de kernkwaliteiten van het van het Nationaal Landschap Laag Holland en de Stelling van Amsterdam.