direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan ArenAPoort West Kavel 17
Plannummer: T0901BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.T0901BPGST-OH01

4.3 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Amsterdam 2003-2010

Amsterdam neemt binnen het provinciale streekplan een bijzondere positie in. Als uitvloeisel van de gesloten beleidsovereenkomst tussen gedeputeerde staten van Noord-Holland en burgemeester en wethouders is het op 16 april 2003 door de gemeente vastgestelde structuurplan "Kiezen voor Stedelijkheid" op 17 februari 2004 door gedeputeerde staten vastgesteld als uitwerking van het streekplan Noord Holland Zuid.

Het structuurplan beschrijft de ruimtelijke ontwikkelingen voor het Amsterdamse grondgebied tot 2010. Het gebied rond station Amsterdam Bijlmer ArenA is aangewezen als “grootstedelijk kerngebied”. De grootstedelijke kerngebieden liggen rond knooppunten van openbaar vervoer, op enige afstand van de binnenstad, en zijn bestemd voor de vestiging van grootstedelijke voorzieningen met een (inter)nationale uitstraling, in combinatie met hoogwaardige kantoren en metropolitaanse woonvormen in een hoge dichtheid. In deze hoedanigheid is het gebied bepalend voor de uitstraling van Amsterdam als internationaal cultureel, economisch en toeristisch centrum. Het grootstedelijk kerngebied kent drie brandpunten met een verschillend accent. Naast de binnenstad (historie), zijn dat de Zuidas (internationale toplocatie voor kantoren) en Centrumgebied Zuidoost (grootschalige leisure). Centrumgebeid Zuidoost is goed bereikbaar door de ligging nabij een nationaal knooppunt van openbaar vervoer. Station Bijlmer ArenA is inmiddels getransformeerd naar een station van nationaal niveau en vormt het centrum van dit nieuwe deel van het grootstedelijk kerngebied. Het gebied kenmerkt zich door een hoge stedelijke dichtheid en een optimale menging van wonen, werken en voorzieningen op verschillende schaalniveaus. In het vestigingsbeleid leisure is het Centrumgebied Zuidoost aangewezen als een geschikt gebied voor leisurebedrijven die zich richten op stadsdeel, stad, regio en land. Als passende activiteit worden sport, muziek en vermaak genoemd (Vestigingsbeleid voor leisurebedrijven in Amsterdam, Oktober 2005). Het onderhavige project levert een goede aanvulling op het bestaande en nog te ontwikkelen voorzieningenniveau.

Structuurvisie Zuidoost 2020

In de structuurvisie Zuidoost, vastgesteld in september 2005 door de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost, is op hoofdlijnen een samenhangend ruimtelijk perspectief beschreven voor het gebied stadsdeel Zuidoost. Zuidoost vormt in 2020 een goed bereikbaar stedelijk gebied waar het voor velen aantrekkelijk is om te wonen en te werken. Zuidoost heeft daarbij een eigen identiteit; de bevolking is relatief jong, 'swingt' en er is een zeer gevarieerde cultuur met een uitgesproken internationale dimensie. De visie is erop gericht dat Centrumgebied Zuidoost zich zal ontwikkelen tot tweede (uitgaans)centrum van de regio met een rijk programma aan cultuur (muziek en dans) en amusement, maar ook met regionale instellingen en bedrijven en een bloeiende detailhandel. Het trekt dagelijks vele toeristen, bezoekers en klanten, maar is tegelijkertijd ook een echt stadshart voor Zuidoost geworden.

Sociaal Structuurplan 2004-2015 "Wat Amsterdam Beweegt"

  • 1. Investeren in grootstedelijke dynamiek, zodat Amsterdam een creatieve kennis- en dienstenstad wordt, die in de concurrentiestrijd tussen (inter)nationale vestigingsmilieus een sterke en onderscheidende positie inneemt.
  • 2. Investeren in menselijk kapitaal, zodat zoveel mogelijk Amsterdammers zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en zelfstandig, volwaardig en actief, en zo nodig met gerichte ondersteuning en participeren in de samenleving via werk en scholing, via sport en bewegen, vrijetijdsactiviteiten en cultuur, en via zorg, welzijn en dienstverlening.
  • 3. Investeren in een leefbare omgeving, zodat juist in een moderne en multiculturele omgeving als de Amsterdamse, algemene noties over het samenleven gedeeld, onderhouden en, waar nodig, worden beschermd, en dat deze drie hoofddoelstellingen op programmatische wijze worden uitgewerkt in zes themahoofdstukken, te weten:
    • a. kennisstad (onderwijs en kenniseconomie);
    • b. werkende stad (werk en inkomen);
    • c. culturele stad (kunst, cultuur en creatieve industrieën);
    • d. sportieve stad (vrije tijd en sport);
    • e. zorgzame stad (zorg, welzijn en dienstverlening);
    • f. veilige stad (sociale) veiligheid).

Het project draagt bij aan het gewenste voorzieningenniveau en is in overeenstemming met het sociaal, gemeentelijk beleid.

Bestemmingsplan Centrumgebied Amsterdam Zuidoost

Voor het gebied vigeert het bestemmingsplan Centrumgebied Amsterdam Zuidoost, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 1998. Centrumgebied Zuidoost is een van de zogenaamde nevencentra in Amsterdam. Een dergelijk centrum wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van werkgelegenheid, voorzieningen en wonen in hoge dichtheden met een uitstekende ligging aan belangrijke rail- en wegverbindingen. Het bestemmingsplan maakt tussen de 600 en 800 woningen mogelijk, ten oosten van de spoorlijn langs de Burgemeester Stramanweg (diverse appartementencomplexen) en ten westen van het spoor in de vorm van een woontoren (Woontoren Amsterdam op kavel 9) en in het plan Getz aan de Arena Boulevard. Verspreid in het plangebied kan circa 240.000 m2 kantoorvloeroppervlak gerealiseerd worden. Daarnaast is in het bestemmingsplan ruimte opgenomen voor een aantal grootschalige voorzieningen. Enerzijds zijn dat voorzieningen in de cultuur- en uitgaanssfeer, zoals de reeds gerealiseerde bioscoop Pathe ArenA, de Heineken Music Hall, diverse horecagelegenheden en de in voorbereiding zijnde bouw van een evenementenhal, de Ziggo Dome. Anderzijds zijn dat grootschalige winkelvoorzieningen, zoals de reeds gerealiseerde woonmall Villa ArenA en diverse grootschalige detailhandelvestigingen aan de Arena Boulevard. Ook is 35.000 m2 aan de oostzijde van het spoor bestemd, en inmiddels gerealiseerd, voor onderwijsvoorzieningen. De Burgemeester Stramanweg vormt de belangrijkste verbinding tussen het plangebied en het omliggende wegennet. Deze sluit westelijke richting aan op de rijksweg A2 en op de Dolingadreef in oostelijke richting.

Plabeka

Op 16 februari 2007 is tijdens de Noordvleugelconferentie de 'Uitvoeringsstrategie Platform Kantoren en Bedrijven Noordvleugel' vastgesteld, gemakshalve 'Plabeka' genoemd. In het Plabeka is de intentie uitgesproken om in regionaal verband de planvoorraad voor kantoren de reduceren van 8,5 naar 5 miljoen m2 bvo. Deze planreductie biedt nieuwe mogelijkheden voor andere functies, zoals woningbouw, hotels, leisure en voorzieningen. In het rapport 'Minder kantorenplannen in uitvoering' is concreet aangegeven in welke mate kantoorlocaties wel of niet geschikt worden geacht voor verdere planontwikkeling. Voor de kavels 17 en 17A, die in het en het bestemmingsplan Centrumgebied Amsterdam Zuidoost een kantoorbestemming hebben, is aangegeven het kantoorareaal van maximaal 68.000m2 te verlagen tot ca. 20.000m2, ter versterking van de in voorbereiding zijnde bouw van het evenementengebouw de Ziggo Dome en bijpassende functies. Het onderhavige bestemmingsplan dat voorziet in een verminderde kantoorfunctie komt tegemoet aan het Plabekabeleid.

Nota Hotelbeleid

In de Nota Hotelbeleid 2007-2010 (december 2007) is neergelegd dat de gemeente Amsterdam de uitbreiding van het aantal beschikbare en geschikte locaties in samenwerking met marktpartijen, stadsdelen en Stadsregio stimuleert.

Tot 2015 is een groei van het aantal overnachtingen van gemiddeld 4% per jaar te verwachten. Deze verwachte groei vertaalt zich naar een behoefte aan 9.000 nieuwe hotelkamers in de gemeente Amsterdam. Rekening houdend met de sinds 2005 gerealiseerde hotels en een inschatting van de planuitval van de op dit moment bekende hotelplannen en –projecten, wordt verwacht dat daarvan slechts 4.500 kamers zullen worden ingevuld. Om te voorkomen dat de Amsterdamse hotelmarkt nog verder uit balans raakt, zal de gemeente zich er op toeleggen dat vóór 2015 nog 4.500 aanvullende hotelkamers worden gerealiseerd. Hiertoe zullen vóór eind 2010 voor 7.200 hotelkamers plannen moeten worden ontwikkeld op reeds bekende of op geheel nieuwe locaties. Gezien de bestaande plannen moet de aandacht zich met name richten op hotels in het driesterren en lagere segment, maar ook voor het vier- en vijfsterren segment is nog aandacht nodig. In de hogere segmenten is met name behoefte aan nieuwe concepten als lifestylehotels, congreshotels en echte tophotels. Het onderhavige plan voorziet voor een deel in een hotel en komt in dat opzicht tegemoet aan het beleid.

Structuurvisie gemeente Ouder Amstel en Visie 2020

Het plangebied maakt onderdeel uit van het huidige bestemmingsplan Centrumgebied Zuidoost (zie terug onder hoofdstuk 3.3). Dit grotere plangebied grenst in de noordwestelijke hoek aan het Duivendrechtseveld op het grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel, waarvoor momenteel een structuurvisie wordt opgesteld. De toekomstige ontwikkelingen in het gebied ArenAPoort West kunnen van invloed zijn op de ontwikkelingen in het Duivendrechtseveld en vice versa. De ontwikkeling op kavel 17 waarvoor het onderhavige bestemmingsplan wordt opgesteld betreft echter een ontwikkeling op kavelniveau. Het gaat niet om een geheel nieuwe ontwikkeling, maar om een gedeeltelijk gewijzigde invulling ten opzichte van de reeds in het geldende bestemmingsplan bestaande functie (van kantoor naar kantoor, hotel en gemengd). Ten opzichte van de bestaande planologische mogelijkheden zal de ruimtelijke invloed – bijvoorbeeld op het gebied van verkeer - op basis van de nieuwe functies geringer zijn. De ontwikkeling op kavel 17 als zodanig heeft geen invloed op de ontwikkelingen die voor de toekomst in het Duivendrechtseveld zijn voorzien.