direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beleidskader
Plan: Bestemmingsplan Studentenhuisvesting NDSM
Plannummer: N0909BPSTD
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N0909BPSTD-OH01

Hoofdstuk 3 Beleidskader

Hieronder wordt het beleidskader geschetst dat bij het opstellen van dit plan relevant is. Voorop wordt gesteld dat het rijks- en provinciaal beleid gelet op het abstractieniveau geen concreet toetsingskader vormt voor dit plan. Beleid dat relevant is bij de beoordeling van een bepaald milieuaspect wordt in de betreffende paragraaf van hoofdstuk 5 genoemd. Wel kan in het algemeen gesteld worden dat dit plan gelet op zijn beperkt ruimtelijk impact het Rijks- en provinciaal beleid niet in het geding brengt.

Structuurplan
Amsterdam neemt binnen het provinciaal streekplan een bijzondere positie in. Als uitvloeisel van de beleidsovereenkomst gesloten tussen gedeputeerde staten van Noord-Holland en burgemeester en wethouders wordt het structuurplan van de gemeente door gedeputeerde staten vastgesteld als uitwerking van het streekplan. Op deze wijze verkrijgt het gemeentelijk structuurplan "streekplanstatus" en fungeert als toetsingskader voor bestemmingsplannen.
Voor zover het bestemmingsplan van een stadsdeel betrekking heeft op de in het structuurplan geformuleerde "kernpunten van beleid", wordt het bestemmingsplan in het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening ter toetsing voorgelegd aan het aan het college van burgemeester en wethouders.

Het thans vigerende structuurplan 'Kiezen voor stedelijkheid', dat in 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld, schetst een beeld van de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2010. Als belangrijkste algemene opgaven voor de stad worden gezien:

  • Het ontwikkelen van milieus die juist in Amsterdam kansen hebben: milieus met bebouwing en omgeving van hoge kwaliteit, met intensief grondgebruik, menging van activiteiten en een optimaal openbaarvervoer- en fietsnetwerk. Dit vraagt om transformatie van bestaande woon- en werkgebieden en terugdringing van de milieuhinder;
  • Het op alle fronten vergroten van de bereikbaarheid van de stad gericht op het kanaliseren van de mobiliteitsgroei, afstemming van stedelijke ontwikkeling en bereikbaarheid en vergroting van het gebruik van fiets en openbaar vervoer;
  • Het verhogen van de kwaliteit van water, groen en openbare ruimte: met extra aandacht voor waterberging.

Het gebied van NDSM-werf is in het structuurplan in hoofdzaak aangemerkt als stedelijk wonen/werken. Voor de NDSM-werf is grotendeels ontwikkeling gepland met een intensief en gemengd programma. De definitieve bestemming past in het structuurplan.

Op dit moment wordt aan een nieuwe structuurvisie gewerkt. De structuurvisie is in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening de opvolger van het instrument "structuurplan". De functie van dit gebied verandert niet in de nieuwe structuurvisie, die het huidige structuurplan 'Kiezen voor stedelijkheid' opvolgt.