Plan: | Bestemmingsplan Stationsgebied CAN |
---|---|
Plannummer: | N0904BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N0904BPSTD-OH01 |
Voor het ruimtelijk kader van dit plangebied relevante stukken zijn:
Op 19 mei 2004 heeft de Stadsdeelraad het Projectbesluit CAN (waarvan het hieronder genoemde Stedenbouwkundig Plan onderdeel is) genomen. Op 22 september 2004 heeft de gemeenteraad van Amsterdam dit besluit - enigszins aangepast - bekrachtigd. Het Projectbesluit, waarin de algemene ruimtelijke uitgangspunten voor het projectgebied zijn opgenomen, wordt uitgewerkt in zogenoemde Investeringsbesluiten. Tot in 2008 was de procedure dat bij een Investeringsbesluit de Stadsdeelraad adviseert en de Gemeenteraad het besluit vaststelt. Na 2008 neemt het Stadsdeel een instemmingsbesluit en stelt de Gemeenteraad de grondexploitatie en de kredietaanvraag vast.
Het Stedenbouwkundig Plan (ook wel masterplan genoemd) voor het totale CAN-gebied (onderdeel van het Projectbesluit CAN) wordt voor de verschillende deelgebieden en projecten uitgewerkt in meer gedetailleerde Stedenbouwkundige Uitwerkingsplannen (onderdeel van de Investeringsbesluiten). De ambitie van het Stedenbouwkundig Plan is kort samengevat: het creëren van een nieuw hoogwaardig, duurzaam en leefbaar centrum met meer variatie in winkels, voorzieningen en woonmilieus. Het plan speelt in op de komst van de Noord/Zuidlijn en bouwt daarbij sterk voort op wat eigen is in Amsterdam-Noord, als schakel tussen de stad en Waterland.
Op 13 februari 2008 heeft de Gemeenteraad van Amsterdam het Investeringsbesluit CAN Stationsgebied en omgeving vastgesteld. Er kan vanaf dat moment daadwerkelijk worden geïnvesteerd in de ontwikkelingen ten behoeve van de directe omgeving van de toekomstige vervoersknoop Buikslotermeerplein. De verlegging van de IJdoornlaan tussen de Wieden en het Noordhollandsch Kanaal maakt eveneens onderdeel uit van dit Investeringsbesluit.
Met dit investeringsbesluit is ook het stedenbouwkundige "uitwerkingsplan Stationsgebied CAN" vastgesteld. Het uitwerkingsplan van het Stationsgebied (ook wel het "SUP" geheten), is de nadere uitwerking van het bovengenoemde Stedenbouwkundig Plan (masterplan) voor de deelgebieden rond het station uit het Projectbesluit. Het Stationsgebied ligt tussen de Singel en het water bij het Stadsdeelhuis en aan weerszijden van de Nieuwe Leeuwarderweg. In maart 2009 is het SUP op enkele punten nader uitgewerkt. Deze nadere uitwerking wordt het "SUP-plus" genoemd.
Op 21 juli 2005 heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage een positief advies uitgebracht ten aanzien van het SMB / Milieueffectrapport Centrum Amsterdam Noord. Het milieueffectrapport zet de informatie op een rij die nodig is om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij de besluiten over de ruimtelijke plannen (zoals bestemmingsplannen) voor dit gebied.
Het Beeldkwaliteitplan openbare ruimte biedt een kader voor de ontwerpers van de straten, pleinen en parken in het CAN en zorgt voor eenheid en afwisseling in het gebied. In het plan staan bijvoorbeeld toe te passen kleuren en materialen en voorbeelden van straatstenen, banken, prullenbakken en dergelijke. Het geeft een beeld van de gewenste kwaliteit van het straatbeeld.
In 2006 is een algemeen beeldkwaliteitplan annex welstandskader voor Centrum Amsterdam Noord opgesteld. Dit is een overkoepelend beeldkwaliteitplan voor alle ontwikkelingen binnen het plangebied. Het beeldkwaliteitplan geeft de kaders aan waarbinnen alle architecten in het gebied moeten werken. Als uitwerking van het beeldkwaliteitplan wordt voor elk van de afzonderlijke deelgebieden een eigen beeldkwaliteitplan opgesteld, waarin veel gedetailleerder en specifieker de kenmerken en het karakter van het deelgebied wordt omschreven.
Het Beeldkwaliteitplan Stationsgebied Centrum Amsterdam Noord is opgesteld in 2011 en geeft het ambitieniveau en de uitgangspunten voor de architectonische invulling van het plangebied. Het beeldkwaliteitplan geeft randvoorwaarden voor de bebouwing en openbare ruimte met als doel de kwaliteit van beide in relatie tot elkaar te formuleren. Het Beeldkwaliteitplan geeft houvast in de ontwerpprocessen op bouwblokniveau die vaak onafhankelijk van elkaar plaatsvinden voor delen van het totale plangebied. Met deze richtlijnen wordt niet alleen de kwaliteit van de afzonderlijke bouwplannen gewaarborgd, maar wordt vooral ook de eenheid binnen het plangebied zeker gesteld. De randvoorwaarden fungeren als leidraad en inspiratiebron voor de architecten die in het plangebied de bouwplannen zullen uitwerken. De algemene uitgangspunten en richtlijnen voor de beeldkwaliteit voor het hele CAN zijn reeds opgenomen in het Welstandskader (Beeldkwaliteitplan Algemeen). Dit Beeldkwaliteitplan gaat hier verder op in. Het Welstandskader Stationsgebied Centrum Amsterdam Noord sluit hierop aan en bevat meer gedetailleerde criteria voor de bebouwing in het stationsgebied.