Plan: | Bestemmingsplan Stationsgebied CAN |
---|---|
Plannummer: | N0904BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N0904BPSTD-OH01 |
Panorama Noord (2001)
In de Toekomstvisie Panorama Noord is gekozen voor het concept 'Stedelijke knooppunten' met een veelzijdige oriëntatie: zowel richting Amsterdam Binnenstad, als Zaandam, Waterland, Zeeburg en Amsterdam Zuidoost. De ontwikkeling en benutting van nieuwe knooppunten in reizigers-, bezoekers- en informatiestromen staan centraal. Gesteld wordt dat al deze knooppunten een regionale of zelfs bovenregionale betekenis kunnen krijgen en een impuls zullen geven aan het leven in Amsterdam Noord. In de visie zullen de knooppunten zich ontwikkelen tot bijvoorbeeld brandpunten van stedelijk leven, die gelegenheid bieden voor ontmoeting en uitwisseling en waarin de Noordse trots productief gemaakt wordt. Het algemene motto is "Noord geeft ruimte".
Het stadsdeelbestuur geeft in de toekomstvisie de voorwaarden aan die het wil scheppen en ook de impulsen die het wil geven aan het werken aan een open en veelzijdig stadsdeel. De voorwaarden die worden geformuleerd, zijn:
a. het opstellen van buurtgerichte programma's op het gebied van veiligheid, onderhoud en inrichting openbare ruimtes, onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en cultuur, opgesteld vanuit de vraag van bewoners in de wijk, en
b. de ontwikkeling van knooppunten die de positie van Noord in de regio versterken en als aanjager kunnen functioneren voor de beoogde lange termijn ontwikkeling.
Het voorliggende plan is mede een invulling van het bovengenoemde beleid.
Nota Groen (1994)
In de Nota Groen van Amsterdam-Noord zijn de volgende (relevante) doelstellingen ten aanzien van groen en ecologie geformuleerd:
De ontwikkeling van het Centrum Amsterdam Noord, waaronder mede het voorliggende plan, geschiedt niet in of aan de hoofdgroenstructuur van Amsterdam-Noord.
Economische Structuurnota (2002)
Het economische beleid is gericht op een betere afstemming van het aantal arbeidsplaatsen op de bevolkingsomvang: van 23.000 in 2002 naar 51.000 arbeidsplaatsen in 2015 in Amsterdam-Noord. Bij de ontwikkeling van nieuwe werkgelegenheid moeten de kwaliteiten van Noord voor werknemers en bedrijven behouden blijven, dit is onder meer de goede bereikbaarheid. Door een spreiding van activiteiten en bedrijvigheid over de stad kan Noord de binnenstad ontlasten. In Amsterdam-Noord is het accent van kansrijke branches aan het verschuiven naar zakelijke en persoonlijke dienstverlening, ICT, toerisme en onderwijs. In het ruimtelijke beleid zijn grootschalige kantoren (meer dan 5.000 m2 / meer dan 200 werknemers) in hoge bebouwingsdichtheden aan multimodale knooppunten van openbaar vervoer bij het Buikslotermeerplein gesitueerd. Het voorliggende plan is een invulling van dit beleid.
Detailhandelstructuurnota Amsterdam-Noord, "ondernemen om consumenten te binden"
Deze nota werd op 14 september 2005 vastgesteld door de deelraad. Hierin staat het winkelbeleid van Stadsdeel Noord voor de periode 2005-2020. Het winkelbeleid geeft aan hoeveel winkels er wenselijk zijn in het stadsdeel, gelet op het aantal inwoners en hun koopkracht. Daarnaast is in de nota opgenomen welke winkelcentra groter mogen worden en om welke oppervlakte het gaat bij groei. In deze nota zijn wel uitgangspunten met betrekking tot winkelcentrum Boven 't Y opgenomen, maar niet met betrekking tot de toekomstige winkels in het stationsgebied, op enige stationsgerelateerde detailhandel na. Het voorliggende plan is een invulling van dit beleid.
Horecabeleidsplan Amsterdam-Noord, 2007-2015
Op 31 oktober 2007 heeft de deelraad de nota "Horecabeleidsplan Amsterdam-Noord, 2007-2015" vastgesteld. Er is behoefte aan een divers horeca-aanbod, 'voor elk wat wils', zoals de titel van de nota zegt. Gelegenheden waar het voor verschillende groepen mensen prettig toeven is, waarvoor je graag je huis verlaat. Er is in Amsterdam-Noord de laatste jaren al een ontwikkeling in de horeca van meer diversiteit in het aanbod. Zo zijn locaties aan het IJ ontwikkeld die in een grote behoefte voorzien en het stadsdeel ook in positieve zin op de kaart hebben gezet. Dit Horecabeleidsplan geeft aan hoe en waar horeca zich de komende jaren goed kan ontwikkelen. Ook wordt uiteraard ingegaan op leefbaarheids- en handhavingsaspecten waarmee het stadsdeel gewenste horeca kan stimuleren en ongewenste ontwikkelingen kan tegengaan.
Laat de fiets niet links liggen! Fietsnet 2007, stadsdeel Noord
Op 13 juni 2007 heeft de deelraad de nota "Laat de fiets niet links liggen! Fietsnet 2007, stadsdeel Amsterdam-Noord" vastgesteld. De nota is een beschrijving van het hoofdnetwerk, het recreatieve fietsnetwerk, de gewenste kwaliteit en een uitvoeringsplan op hoofdlijnen.
In het bestuursakkoord spreekt het dagelijks bestuur zich uit voor het stimuleren van het fietsgebruik als onderdeel van een actief beleid ter verbetering van de luchtkwaliteit in het stadsdeel. Om bewoners en bezoekers, vooral voor kortere afstanden, te verleiden om de fiets te kiezen in plaats van de auto, investeert het stadsdeel de komende jaren flink in een goed fietsnetwerk zonder hiaten. Een fietsnetwerk dat zowel functioneel als recreatief gezien Noord voor de fietsgebruiker nog aantrekkelijker wil maken.
Een toekomstig fietspad langs het hooggelegen deel van de IJdoornlaan vervalt omdat de route in het centrumgebied na verlegging van de IJdoornlaan niet kan worden doorgezet als hoofdnetverbinding. Dit neemt niet weg dat delen van de IJdoornlaan een belangrijke betekenis houden voor de fietsbereikbaarheid van het Centrumgebied. Het Stationsgebied zal de belangrijkste oost-west fietsverbindingen faciliteren.
De Noord-Zuid-verbinding door het centrumgebied krijgt een meer oostelijke ligging (toekomstige Singel i.p.v. Scheurleerweg) en kruist de IJdoornlaan ongelijkvloers. In het netwerk van het stadsdeel wordt de route voortgezet via de bestaande tunnel onder de A10 en fietspad naar de Buikslotermeerdijk.
Stadsdeel Noord kent nog geen recreatief fietsnetwerk. Wel een door de deelraad vastgesteld plan voor een Groene Route langs de noordelijke IJ-oevers. Het voorliggend plan voorziet het in de mogelijkheid tot het realiseren van in een aantal verkeersbestemmingen waarbinnen fietsverkeer is toegestaan, zie hoofdstuk 2 van de planregels. Voorts voorziet het plan in de mogelijkheid tot het realiseren van fietsparkeervoorzieningen.
Parkeren op Maat, Parkeernota stadsdeel Amsterdam-Noord 2008
De nota "Parkeren op Maat, Parkeernota stadsdeel Amsterdam-Noord 2008" is op 5 maart 2008 door de deelraad vastgesteld. De verwachting is dat de parkeerruimte in stadsdeel Noord de komende jaren een schaarser goed wordt door ruimtelijke verdichting, toenemende mobiliteit en vooral ook: toenemend autobezit. Dat vraagt om maatregelen op plaatsen waar de parkeerdruk te groot wordt. Dat kan door beperkingen op te leggen (parkeerregelingen), door meer parkeergelegenheid te scheppen of door meer of betere handhaving. Doel van deze nieuwe parkeernota is:
De Parkeernota stelt alleen bandbreedtes vast die ruimte laten voor flexibele invulling van het parkeerbeleid in de periode 2008-2012. De nota legt dus niet vooraf exact vast welke maatregelen in welke knelpuntgebieden precies zullen worden genomen. Maar de nota blijft ook niet hangen in algemeenheden en zoomt in op de actuele situatie in buurten en wijken, geeft de parkeerontwikkeling aan en biedt binnen de vastgestelde bandbreedtes per knelpuntgebied een overzicht van mogelijk in te zetten instrumenten. Dat kan worden gebruikt als vertrekpunt voor overleg met belanghebbenden op het moment dat parkeermaatregelen noodzakelijk lijken. Voor het plangebied van het voorliggende plan worden in deze nota een P+R en betaald parkeren voorgeschreven. Beide maatregelen zijn uitgevoerd, dan wel in uitvoering. Het voorliggende plan is een invulling van het bovengenoemde beleid.
Waterplan Amsterdam-Noord
In 2005 is door het Stadsdeel het Waterplan Amsterdam-Noord opgesteld. Dit plan is gemaakt in nauw overleg met Rijkswaterstaat, de hoogheemraadschappen en Waternet en vormt een uitwerking van en aanvulling op het Waterplan Amsterdam. Hierin is onder andere het beleid ten aanzien van grondwatercriteria uit de nota "Leven met grondwater" overgenomen. Uitgangspunt in het nieuwe waterbeleid is om problemen met water integraal aan te pakken. De principes "vasthouden-bergen-afvoeren" en "schoonhouden-scheiden-zuiveren" gelden daarbij als leidraad. Ook de relatie tussen het watersysteem en de inrichting van het stedelijk gebied heeft in het nieuwe waterbeleid een centrale plek. In hoofdstuk 14 is aangegeven op welke wijze invulling is gegeven aan het toetsingskader omtrent water. Daaruit kan geconcludeerd worden dat dit plan invulling geeft aan bovengenoemd beleid.