Plan: | Bestemmingsplan Stationsgebied CAN |
---|---|
Plannummer: | N0904BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.N0904BPSTD-OH01 |
Amsterdam-Noord krijgt een nieuw stedelijk centrum: Centrum Amsterdam Noord (CAN). Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal. De bouw van dit centrum is in 2007 op een aantal plekken in het gebied gestart.
In Centrum Amsterdam Noord zijn drie deelgebieden momenteel in ontwikkeling:
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op het deelgebied Stationsgebied CAN. Het Stationsgebied CAN is de plek waar in de toekomst veel mensen Amsterdam-Noord binnenkomen of verlaten. Hier vindt een concentratie plaats van diverse centrumvoorzieningen en (boven)stedelijke functies. In het gebied worden kantoren, woningen, educatieve, culturele en maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd direct rond het metrostation van de Noord/Zuidlijn en het busstation. Essentieel onderdeel voor dit project, maar ook voor heel Noord, is een goede inpassing van de infrastructuur, de vervoersknoop en de openbare ruimte.
De ambitie is een gebied te ontwikkelen waarbij functiemenging een belangrijk uitgangspunt is. Dit krijgt vorm door meer combinaties (ook binnenin gebouwen) te creëren met wonen, kantoren, educatie, recreatie, cultuur en ontspanning. Zo ontstaat een centrum met een regionale functie, welke een impuls kan geven aan de lokale werkgelegenheid. Met de ontwikkeling wordt het centrum compacter en levendiger, niet alleen overdag, maar ook 's avonds is er sprake van veel activiteit. Hoogwaardige architectuur en een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte staan daarbij centraal.
De gewenste ruimtelijke ontwikkelingen staan in het "Investeringsbesluit CAN Stationsgebied en omgeving" (dit besluit is op 14 februari 2008 door de gemeenteraad genomen) en het bijbehorende stedenbouwkundig "Uitwerkingsplan Stationsgebied CAN" (ook wel het "SUP"genoemd), en de uitwerking daarvan, het "SUP-plus (zie ook paragraaf 5.1, voor de samenhang tussen deze en andere, voor de ontwikkelingen, relevante stukken). Het voorliggende bestemmingsplan is bedoeld om als juridisch-planologisch kader om de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.
De Crisis- en herstelwet beoogt een versnelling in de ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke projecten te bewerkstelligen, teneinde bij te dragen aan de bestrijding van de economische crisis. Hiertoe zijn tijdelijke wijzigingen in de ruimtelijke procedures (bv bestemmingsplan) van toepassing verklaart op verschillende soorten projecten. Zo zijn bijvoorbeeld de behandelingstermijnen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verkort en is het belanghebbende begrip aangepast. De projecten waar voor dit geldt zijn opgenomen in bijlage I en II van de Crisis- en herstelwet. Uit bijlage II blijkt dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is voor projecten die voorzien in de bouw van meer dan 11 woningen. Dit bestemmingsplan voorziet daarin zodat de Crisis- en herstelwet dan ook van toepassing is.