direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Eerste herziening Cruquius
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.M1507BPSTD-OW01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 9 april 2013 is het bestemmingsplan Cruquius vastgesteld. Bij het onderzoek naar de scenario's voor de toekomst van het Zeeburgerpad is gebleken dat de regeling voor bedrijven in het bestemmingsplan Cruquius een onwenselijkheid bevat met betrekking tot de bedrijvigheid die is toegestaan in het plangebied. Abusievelijk is integraal lijst 1 van de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' opgenomen als bijlage 1 van het bestemmingsplan (Staat van bedrijfsactiviteiten - bedrijventerrein), behorend bij de bestemmingen 'Bedrijf-2' en 'Bedrijf-3' van voornoemd bestemmingsplan.

Het verschil tussen beide lijsten is dat de uitgebreide bedrijvenlijst van de VNG-brochure naast reguliere bedrijven ook bedrijven in onder meer de categorieën 'Landbouw en dienstverlening t.b.v. de landbouw', 'Visserij- en visteeltbedrijven', 'Logies-, maaltijden- en drankenverstrekking' en 'Cultuur, sport en recreatie' bevat. Het was en is echter niet de bedoeling om deze bedrijven toe te staan in het plangebied. Onderhavig bestemmingsplan ziet op de reparatie van de bedrijvenlijst. Voor een meer gedetailleerd overzicht van de verwijderde categorieën bedrijven wordt verwezen naar de bijlage in de toelichting. De in geel aangegeven bedrijven zijn verwijderd van de bedrijvenlijst. De gerepareerde bedrijvenlijst is opgenomen als bijlage 1 bij de planregels.

Verder wordt in dit plan een kleine technische reparatie van het bestemmingsplan "Cruquius" op de plankaart (verbeelding) meegenomen, te weten een aanduiding in het water voor de ligging van de Piet Heintunnel.

1.2 Doel bestemmingsplan

Met het voorliggende bestemmingsplan streeft het stadsdeel de volgende doelen na:

  • reparatie van de bedrijvenlijst 'Staat van bedrijvenactiviteiten - bedrijventerrein' van het bestemmingsplan Cruquius, zoals beschreven onder par. 1.1. van de toelichting;
  • een toevoeging op de plankaart (verbeelding) van het bestemmingsplan "Cruquius", te weten een aanduiding in het water voor de ligging van de Piet Heintunnel.

1.3 Ligging plangebied en plangrens

Het voorliggende plangebied ligt in het noordoostelijk deel van Stadsdeel Oost. Ten noorden van het plangebied liggen Borneo en Sporenburg, ten zuiden de Indische Buurt en het Flevopark. Het Zeeburgereiland ligt ten oosten van het plangebied, maar behoort niet tot onderhavig plangebied. Ook het Zeeburgerpad maakt geen deel uit van het plangebied, voor dat gebied wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Op de onderstaande afbeelding is ter illustratie de globale ligging van het plangebied in Amsterdam weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.M1507BPSTD-OW01_0001.png"

Afbeelding: globale ligging plangebied Cruquius in Amsterdam (bron: http://maps.google.com/)

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.M1507BPSTD-OW01_0002.png"  Afbeelding: begrenzing plangebied 'Cruquius reparatie' in Amsterdam (oranje gedeelte)

 

1.4 Leeswijzer

Het voorliggende bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels, vergezeld van een toelichting, betrekking hebbend op onderhavige reparatie. De regels en de verbeelding vormen de juridisch bindende elementen van het bestemmingsplan. In de toelichting is een beschrijving van de te repareren onderdelen beschreven.

Hoofdstuk 2 Het plangebied

Hoofdstuk 2 van het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius (vaststelling: 9 april 2013), met planidentificatie NL.IMRO.0363.M1204BPSTD-OH01) is onverkort van toepassing op onderhavig reparatieplan.

In dit reparatieplan zijn in hoofdstuk 2 geen wijzigingen doorgevoerd.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

Hoofdstuk 3 van het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius (vaststelling: 9 april 2013), met planidentificatie NL.IMRO.0363.M1204BPSTD-OH01) is onverkort van toepassing op onderhavig reparatieplan.

In dit reparatieplan zijn in hoofdstuk 3 geen wijzigingen doorgevoerd.

Hoofdstuk 4 Milieuaspecten

Hoofdstuk 4 van het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius (vaststelling: 9 april 2013), met planidentificatie NL.IMRO.0363.M1204BPSTD-OH01) is onverkort van toepassing op onderhavig reparatieplan.

In dit reparatieplan zijn in hoofdstuk 4 geen wijzigingen doorgevoerd.

Hoofdstuk 5 Omgevingsaspecten

Hoofdstuk 5 van het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius (vaststelling: 9 april 2013), met planidentificatie NL.IMRO.0363.M1204BPSTD-OH01) is onverkort van toepassing op onderhavig reparatieplan.

In dit reparatieplan zijn in hoofdstuk 5 geen wijzigingen doorgevoerd.

Hoofdstuk 6 Juridische planbeschrijving

Hoofdstuk 6 van het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius (vaststelling: 9 april 2013), met planidentificatie NL.IMRO.0363.M1204BPSTD-OH01) is onverkort van toepassing op onderhavig reparatieplan, behoudens de navolgende wijzigingen, zoals aangegeven in par. 6.1

6.1 De bestemmingen

Zoals in par. 1.1 onder het kopje 'Aanleiding' staat beschreven heeft onderhavige reparatie betrekking op een wijziging van de bedrijvenlijst 'Staat van bedrijfsactiviteiten - bedrijventerrein', behorende bij de bestemmingen 'Bedrijf - 2' en 'Bedrijf - 3'. Van de bedrijvenlijst die in het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius was opgenomen, zijn de volgende categorieën van bedrijven verwijderd:

  • landbouw en dienstverlening t.b.v. de landbouw
  • bosbouw en dienstverlening t.b.v. bosbouw
  • visserij- en visteeltbedrijven
  • turfwinning
  • aardolie- en aardgaswinning
  • winning van zand, grind, klei, zout, e.d.
  • vetsmelterijen
  • viswerkingsbedrijven: drogen en roken
  • zuivelproducten fabrieken: geconcentreerde producten, verdamp. cap. >= 20 t/u
  • veevoederfabrieken: destructiebedrijven, beender-, veren-, vis- en vleesmeelfabriek, drogerijen
  • suikerfabrieken, koffiebranderijen
  • uitgeverijen (kantoren)
  • cokesfabrieken, vervaardiging van industriële gassen, kunstmeststoffenfabrieken
  • vervaardiging van metalen
  • voorbereiding tot recycling
  • productie en distributie van stroom, aardgas, stoom en warm water
  • handelsbemiddeling (kantoren)
  • professioneel vuurwerk
  • detailhandel en reparatie t.b.v. particulieren
  • logies- maaltijden- en drankenverstrekking
  • vervoer over water/door de lucht.

Voor een compleet overzicht wordt verwezen naar de lijst in de toelichting 'Gewijzigde bedrijvenlijst', waarop in geel ter verduidelijking de verwijderde categorieën staan opgenomen.

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

7.1 Inleiding

Bij het vaststellen van een bestemmingsplan dient de financiële haalbaarheid van het plan aangetoond te worden. Dit om te voorkomen dat recht gaat gelden dat niet realistisch blijkt te zijn.

Op grond van artikel 6.12, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) moet voor een bestemmingsplan een exploitatieplan worden vastgesteld indien er sprake is van een 'bouwplan'. Artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) beschrijft wat een 'bouwplan' is. De stadsdeelraad kan bij een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan, besluiten geen exploitatieplan vast te stellen, wanneer:

  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins verzekerd is (art. 6.12 Wro);
  • er geen kosten te verhalen zijn (art 6.2.1a Bro).

De 'Grex-wet' is erop gericht dat de overheid kosten kan verhalen die gemaakt worden naar aanleiding van een bouwplan. Indien er geen kosten gemaakt worden, hoeven deze ook niet verhaald te worden.

7.2 Plangebied

Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe bouwplannen mogelijk die aanleiding geven tot het vaststellen van een exploitatieplan. Onderhavig reparatieplan heeft uitsluitend betrekking op de reparatie van de bedrijvenlijst en op een toevoeging van de aanduiding ten behoeve van de Piet Hein tunnel. Kostenverhaal is derhalve niet aan de orde.

 

Hoofdstuk 8 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

8.1 Inspraak

Er heeft geen inspraak op grond van de inspraakverordening plaats gevonden. Artikel 2 van de inspraakverordening geeft aan dat er geen inspraak hoeft te worden verleend op bestemmingsplannen.

Wel zal het ontwerp bestemmingsplan conform de Wet ruimtelijke ordening gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd.

8.2 Vooroverleg

Het reparatieplan heeft uitsluitend betrekking op de reparatie van de bedrijvenlijst. De bedrijvenlijst die tijdens de ontwerpfase was opgenomen is abusievelijk niet opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan Cruquius. Er is in die zin geen sprake van een nieuwe lijst. Daarnaast is er sprake van een technische correctie: op de verbeelding wordt een aanduiding toegevoegd voor de Piet Hein tunnel. Dit was abusievelijk niet opgenomen. Op grond van het voornoemde is dit plan niet aan de overlegpartners voorgelegd.

8.3 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan Eerste herziening Cruquius heeft met ingang van ..... voor een periode van 6 weken ter visie gelegen. Tijdens deze periode is een ieder in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen.