direct naar inhoud van 4.2 Visie Wibaut aan de Amstel (juni 2008)
Plan: Weesperzijde 150
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.M1211BPSTD-OH01

4.2 Visie Wibaut aan de Amstel (juni 2008)

In opdracht van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer werd vanaf 2006 gewerkt aan een integrale gebiedsvisie, die richting zou geven aan bouw- en openbare ruimteplannen langs de Wibautstraat en omgeving. Dat leidde in juni 2008 tot de Visie Wibaut aan de Amstel.

De Wibautstraat als 'stadsboulevard' is één van de sleutelbegrippen in het Masterplan Wibautas. In dat masterplan worden uitspraken gedaan over de kwaliteit van de openbare ruimte, de gewenste hoeveelheid autoverkeer, ruimte voor fietsers en voetgangers, aansluitingen op de metro en de kwaliteit van nieuwe bebouwing aan de hoofdroutes door dit gebied.

De ruimtelijke essentie van de Visie Wibaut aan de Amstel is de aandacht voor de twee verschillende richtingen: in de breedte liggen de lijnen naar de Amstel en in de lengterichting de Wibautstraat en de Amstel als belangrijke routes naar de stad. De zijstraten zijn verbindingen voor de buurt. Gestreefd wordt naar een betekenisvolle balans tussen beide.

De bebouwing aan de Wibautstraat moet voor beide soorten publiek domein relevant zijn. Wat alle zijstraten van de Wibautstraat gemeen hebben is hun 'adres aan de Amstel'. Door het verbeteren van de balans tussen wal- en waterfuncties en het vergroten van het zicht op de rivier, kan de potentie van deze dragende blauwe structuur beter benut worden. Het attractiever maken van de wandel- en fietsroutes van binnenstad naar buitengebied is een belangrijke pijler. Dit moet worden ondersteund met publieksgerichte functies. Binnen het beleid wordt daarbij een krimp van de kantoorfunctie voorgestaan, ten gunste van meer gemengde bestemmingen.

De dynamische geschiedenis van de Wibautstraat en omgeving heeft geleid tot een tamelijk diverse bebouwing waarin verschillende architectonische periodes herkenbaar zijn. Die historische gelaagdheid is een uitgangspunt voor de Ruimtelijke hoofdlijnen Wibaut aan de Amstel.

Conclusie

Het onderhavige bouwinitiatief past in de Visie Wibaut aan de Amstel omdat het bijdraagt aan de versterking van de publieke kwaliteit van de Amsteloevers.