direct naar inhoud van 5.4 Parkeren
Plan: Amstelstation e.o.
Plannummer: M1006BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.M1006BPSTD-VG01

5.4 Parkeren

5.4.1 Auto's

Het verkeers- en vervoersbeleid van Amsterdam wil de leefbaarheid in de stad verbeteren en de bereikbaarheid behouden. Het gemeentelijk parkeerbeleid bevat daarom maatregelen die het niet-noodzakelijke autoverkeer naar en in de stad, terugdringen. Op die manier wordt de bereikbaarheid van de stad voor noodzakelijk autoverkeer gewaarborgd. Het uitgangspunt is dat het parkeren per deelgebied wordt opgelost. Een parkeerregime met vergunningsgebieden is noodzakelijk om overlast voor bijvoorbeeld bedrijven te voorkomen.

Deze maatregelen zijn de bevoegdheid van het stadsdeel. De maatregelen worden in de toekomst in samenspraak met belanghebbenden verder uitgewerkt.

Het gebied rond het station Amsterdam Amstel is aangemerkt als een A-locatie. Hiervoor zijn, in overeenstemming met het locatiebeleid de volgende parkeernormen gehanteerd:

  • wonen: maximaal 1 parkeerplaats per woning, uitgaande van een woning van gemiddeld 100 m² bvo;
  • kantoor: maximaal 1 parkeerplaats per 250 m2 bvo;
  • winkels: maximaal 1 parkeerplaats per 60 m2 bvo;
  • voorzieningen: maximaal 1 parkeerplaats per 100 m2 bvo

Het bestaande kantoorgebouw aan de Gooiseweg heeft 389 parkeerplaatsen in een bestaande parkeergarage alsmede een parkeerdek met 21 parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zijn niet openbaar toegankelijk. Toen het kantoor gebouwd werd, gold een minimumnorm van tenminste 1 parkeerplaats per 75 m2 kantoorvloeroppervlak. In afwijking van het huidig beleid zijn gerealiseerde parkeerplaatsen van het bestaande kantoorgebouw opgenomen als maximum in dit bestemmingsplan. Het aantal parkeerplaatsen kan niet worden uitgebreid. Deze situatie is aanvaardbaar omdat het een bestaande situatie betreft.

In het totaal mogen maximaal 602 gebouwde parkeerplaatsen in het bestemmingsplangebied worden toegevoegd.

Er is geen plaats voor ongebouwde parkeerplaatsen in de openbare ruimte, met uitzondering van de kiss-and-ride-strook bij het station. Het bestemmingsplan kent geen minimum aantal parkeerplaatsen omdat het gebied multimodaal bereikbaar is. Het aantal te bouwen parkeerplaatsen wordt aan de markt overgelaten, echter het maximum van 602 mag niet overschreden worden.

Door de ondergrondse parkeergarages ontstaat een gebied met ruimte voor bebouwing, winkels en voorzieningen voor buurtbewoners en reizigers waarbij de openbare ruimte wordt gedomineerd door groen en voetgangersgebieden in plaats van de huidige autowegen.

In het plangebied, nabij het busstation, is ruimte voor een ruime taxistandplaats gereserveerd met 10 standplaatsen en een kiss-and-ridestrook langs de Julianalaan.

5.4.2 Fietsen

De bestaande ingang van de bewaakte fietsenstalling aan de noordzijde van het station (minimaal 1400 plekken) wordt verplaatst naar de bestaande stationspassage. Langs de Julianalaan (stationszijde) komt een fietspad in twee richtingen, zodat de stalling goed bereikbaar is. Fietsers kunnen vanaf de Julianalaan de fietsenstalling inrijden. In het gebied tussen tramlus en stationskap en bij het winkelplein komen onbewaakte fietsenrekken. Het beheer zal hier worden geïntensiveerd, zodat zwerffietsen en fietswrakken worden verwijderd en er voor reizigers altijd een plekje te vinden is.