direct naar inhoud van 5.3 Openbaar vervoer
Plan: Amstelstation e.o.
Plannummer: M1006BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.M1006BPSTD-VG01

5.3 Openbaar vervoer

Het Amstelstation is, met ruim 60.000 reizigers (in- en uitstappers) per dag, het derde station van Amsterdam. Een derde van de reizigers stapt over op de metro en verlaat het stationsgebouw niet. Een derde verlaat het station aan de westzijde en een derde verlaat het station aan de oostzijde. Hierdoor is het buiten minder druk dan de reizigersaantallen doen vermoeden. Het Amstelstation beschikt over nagenoeg alle vormen van voor- en natransport.

Het busstation komt tussen bouwblok D en het bestaande stationsgebouw. Door de aangescherpte toegankelijkheidseisen hoge perrons (18 cm) die de instap vergemakkelijken. De bussen halteren met de neus richting de Julianalaan zodat de bestaande luifel als droogloop kan fungeren. De luifel wordt hiervoor iets verhoogd.

Dichtbij de ingang van het Amstelstation krijgen de taxi's een goede standplaats met tien plekken.

De bus krijgt op de Julianalaan een vrije baan, tevens tramreservering voor de lange termijn. Op het Prins Bernhardplein komt een doorsteek in twee richtingen, zodat het bus- en tramverkeer vlot kan worden afgewikkeld. Ter hoogte van het station is een extra in- en uitstaphalte voorzien. De middenbermen zullen hiervoor verbreed worden tot 3,0 meter.

De capaciteit van het tramstation wordt op verzoek van de vergroot voor een mogelijk eindpunt van lijn 25.

Het nieuwe tramstation is gebaseerd op een 'grote lus'. De tram arriveert vanaf de Treublaan en rijdt vervolgens af via de busbaan in de Julianalaan en het Prins Bernhardplein. De tram halteert dichtbij het station, met de neus gericht naar de Julianalaan. Reizigers wandelen, onder een nieuwe luifel, direct naar de conducteur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.M1006BPSTD-VG01_0013.png"

Figuur10: nieuwe tramlus