4.8.1 Algemeen
Het doel van de watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle relevante ruimtelijke plannen en besluiten die een effect kunnen hebben op het watersysteem. De meerwaarde van de watertoets is dat zij zorgt voor vroegtijdige systematische aandacht voor het meewegen van wateraspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het gaat daarbij om alle waterhuishoudkundige aspecten, waaronder het systeem van oppervlaktewater, grondwater, hemelwater, de waterkeringen en de waterkwaliteit.
De waterparagraaf is het resultaat van het overlegproces met de waterbeheerder (de watertoets) en geeft inzicht in de wijze waarop het geldende waterbeleid is vertaald naar de plankaart en de voorschriften van het uitwerkingsplan. Daarbij wordt een beschrijving gegeven van de wijze waarop bij het plan rekening is gehouden met de gevolgen van toekomstige ontwikkelingen voor de waterhuishouding. De watertoets is bedoeld om de gevolgen van ruimtelijke plannen voor het functioneren van het watersysteem in beeld te brengen. Als negatieve effecten optreden, worden alternatieven voor het voorgestelde plan beschreven en wordt een overzicht gegeven van compenserende en mitigerende maatregelen.
In het plangebied van locatie Klarenbeek is Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) de waterbeheerder. Op 1 januari 2006 is Waternet, de uitvoerende organisatie van Hoogheemraadschap AGV, officieel gestart. Het is een nieuw bedrijf voortkomend uit Hoogheemraadschap AGV, het Waterleidingbedrijf Amsterdam, Dienst Waterbeheer en Riolering van Amsterdam. Waternet voert de waterbeheertaken uit namens Hoogheemraadschap AGV en voor de gemeente Amsterdam voert Waternet de grondwaterzorgtaak, afvalwaterinzameling en drinkwaterlevering uit.
De Provincie Noord-Holland heeft haar visie en beleid vastgelegd in haar waterplan 2010-2015 "Beschermen, Benutten, Beleven en Beheren" d.d. 16 november 2009. In het waterplan beschrijft de Provincie de kaders voor het waterbeheer in Noord-Holland. Binnen de kaders nemen hoogheemraadschappen, waterleidingbedrijven en gemeenten maatregelen om inwoners te beschermen tegen wateroverlast, de kwaliteit van het water te verbeteren en te zorgen voor voldoende wateraan- en afvoer. Met het Waterplan investeert de provincie in klimaatbestendig waterbeheer en speelt derhalve een centrale rol in het Waterplan.
4.8.3 Water in relatie tot de beoogde ontwikkelingen op de locatie Klarenbeek
Huidige situatie
Het plangebied is gelegen in het buitengebied van het stadsdeel Oost en heeft een oppervlakte van ca.33 hectare. Op het perceel bevindt zich momenteel de bebouwing van een voormalig agrarisch bedrijf. De totale omvang van de huidige bebouwing is circa 1300 m². Achter op het perceel zal nieuwe bebouwing (landbouwschuur) worden gerealiseerd. Om ruimte te creëren voor de nieuwe Landbouwschuur wordt een deel van de opstal gesloopt. Het overige deel van het perceel is grotendeels verhard als oprit. Het achterliggende grasland is tevens onderdeel van het bouwplan. Op het grasland is verder geen bebouwing aanwezig.
Toekomstige situatie
De verharding in de toekomstige situatie zal bestaan uit de reeds bestaande woonboerderij en stallen, een nieuwe landbouwschuur, een hooiberg en overige verharding voor onder andere de oprit, parkeergelegenheid en de tuininrichting. Het deel dat niet verhard is, zal in de toekomstige situatie tuin en grasland zijn. De totale oppervlakte van de bebouwing in het bouwplan bedraagt 478 m². De totale kavelgrote van het bouwplan is 3436 m².
Kenmerken watersysteem
Waterafvoer
In het waterbeheerplan stelt het Hoogheemraadschap AGV dat men het afvalwater uit het gemeentelijke rioolstelsel gegarandeerd wil afnemen om het te zuiveren. Om overbelasting van de rwzi te voorkomen en het waterzuiveringsproces efficiënter te laten verlopen, wordt schoon hemelwater zoveel mogelijk hergebruikt als toiletspoeling of als sproeiwater. Is dit niet mogelijk dan wordt het hemelwater geïnfiltreerd in de bodem of vertraagd afgevoerd naar het oppervlaktewater via een hemelwaterriool.
Waterkering
binnen het plangebied ligt een secundair directe kering langs de Amstel. Voor alle waterkeringen worden drie zones onderscheiden: de kernzone, de beschermingszones en de buitenbeschermingszones Ter bescherming van de waterkering gelden binnen deze zoneringen beperkingen. De meeste werken binnen deze zones zijn watervergunningsplichtig. Voor het plaatsen van bijgebouwen en sloopwerkzaamheden aan de woonboerderij moet de initiatiefnemer een watervergunning aanvragen.
Compensatie
Het Hoogheemraadschap AGV schrijft in de nota 'inrichting, gebruik en onderhoud' wanneer, waar en welke compensatiemaatregelen noodzakelijk zijn voor ontwikkelingen waarbij het verhardingsoppervlak toeneemt in zowel het stedelijk als het landelijk gebied. In onderhavig plan betreft het een ontwikkeling in landelijk gebied. In de nota wordt gesteld dat voor een ruimtelijke ontwikkeling waarbij sprake is van een verhardingstoename van minder dan 5000 m², compensatie niet vereist is. In onderhavig plan zal er in het kader van de ruimtelijke ontwikkeling opstal worden gesloopt en plaats maken voor nieuwe verblijf- en werkruimtes. De toename in verhardingsoppervlak zal derhalve niet meer dan 5000 m² zijn, compensatie is niet vereist.
Conclusie
Gelet op de aard en omvang van de beoogde werkzaamheden, zal het bouwplan geen negatieve effecten hebben op de waterhuishouding in het plangebied. De toename in verharding is beperkt, hierdoor is compensatie volgens het beleid niet noodzakelijk.