Plan: | Kenniskwartier Zuid, eerste fase |
---|---|
Plannummer: | K1203BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1203BPGST-OH01 |
De Zuidas ontwikkelt zich tot internationale toplocatie voor wonen en werken in de metropoolregio Amsterdam. De uitstekende bereikbaarheid, de kwalitatief hoogwaardige omgeving en de economische aantrekkingskracht van Amsterdam vormen de grondslagen voor een succesvolle ontwikkeling. Een ontwikkeling waarmee Amsterdam en Nederland de internationale concurrentie aankunnen.
Sinds de vaststelling van het Masterplan Zuidas door de gemeenteraad van Amsterdam in 1998 wordt de ontwikkelingsstrategie voor de Zuidas uitgewerkt in verschillende deelprojecten. Eén van deze deelprojecten is het project Kenniskwartier. Voor het project Kenniswartier is het Uitvoeringsbesluit Kenniskwartier vastgesteld (besluit Gemeenteraad d.d. 16 februari 2011). Het uitvoeringsbesluit geeft de ambities weer voor de ontwikkeling van het Kenniskwartier en vormt daarmee de basis voor dit bestemmingsplan.
Het Kenniskwartier vormt in de ruimtelijke zin een schakel tussen het centrale gebied van de Zuidas, de campus van de VU en het ziekenhuis VUmc. Met het Uitvoeringsbesluit Kenniskwartier is het kader gemaakt voor de ontwikkeling van een nieuw functioneel gemengd deel van de stad, waarin de nieuwbouw van de VU plaats vindt aan beide zijden van de De Boelelaan. In de structuur van de openbare ruimte speelt de De Boelelaan een centrale rol – als verkeersader en als gezamenlijke ruimte voor universitaire en andere functies. De ambitie is om de De Boelelaan als een stadsboulevard vorm te geven, met nieuwe rooilijnen, hoofdingangen van de VU- en alliantiegebouwen, levendige plinten en hoogwaardige voetgangersruimte.
Het gebied waar de Vrije Universiteit (VU) is gevestigd maakt onderdeel uit van het Kenniskwartier. De VU kiest voor een ambitieuze ontwikkeling op de Zuidas met een vernieuwde VU-campus. De reden daarvoor is onder andere het versterken van de positie van de VU, het mogelijk maken van nieuwe samenwerkingsvormen en het bieden van een aantrekkelijke onderzoeks-, werk- en studieomgeving. In het kader van die ontwikkeling heeft de VU een visie ontwikkeld. Deze Campusvisie 2020 vormt de basis voor de bouw- en huisvestingsplannen van de VU voor de komende periode. De nieuwe campus op de Zuidas helpt de VU haar doelstellingen op het gebied van onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening te bereiken. Ook sluit de campus aan op de ontwikkelingen van de Zuidas en op het mengen van stedelijke functies. Met realisatie van de plannen van de VU komt er op de Zuidas een campus waar studeren, onderzoeken, wonen, werken, zorgen, ontspannen en ontmoeten samenkomen. Dit past bij de ambitie van de VU voorop te willen lopen in de ontwikkeling van een stadscampus.
Voor het gehele toekomstige VU-terrein wordt momenteel gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan dat voorziet in de op de VU-gronden voorziene ontwikkelingen. Vooruitlopend daarop wordt voor de eerste ontwikkelingen voorliggend bestemmingsplan in procedure gebracht. Het gaat om dat deel van het VU-terrein waarvoor op korte termijn bouwaanvragen zijn te verwachten. Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan en de daarbinnen voorziene ontwikkelingen zullen op termijn worden ingevoegd in het bestemmingsplan dat wordt voorbereid voor het gehele VU-terrein.
De ontwikkeling van de eerste fase waarop voorliggend bestemmingsplan voorziet is dan ook te beschouwen als de eerste stap in de richting van een volwaardige stadscampus. Het is daarbij zaak te voorzien in de juridische randvoorwaarden waarbinnen de gewenste ontwikkeling van de VU plaats kan vinden. Voorliggend bestemmingsplan voorziet ten behoeve van die ontwikkelingen in een adequate juridische regeling.
Het gaat in voorliggend bestemmingsplan in zijn totaliteit om de ontwikkeling van ca. 64.500 m2 bovengrondse bebouwing, hoofdzakelijk ten behoeve van universitair en hoger beroeps onderwijs. Daarbij wordt tevens voorzien in studentenverblijf, met een maximum oppervlak van 19.000 m2 bvo. Gekozen is voor de mogelijkheid van wonen in de vorm van studentenhuisvesting, maar tevens is een mogelijkheid opgenomen die voorziet in extended stay al dan niet in combinatie met een hotel. Het gaat om een concept waarbij hotelexploitatie wordt gecombineerd met studentenhuisvesting. Verder wordt voorzien in een programma van ondersteunende voorzieningen met een totaal metrage van maximaal 7.000 m2, waarbij gedacht moet worden aan restauratieve voorzieningen, culturele voorzieningen en in beperkte mate detailhandel. Daarbij wordt ondergronds een parkeergarage gerealiseerd met een capaciteit van 750 parkeerplaatsen.