Plan: | Banstraat 23-27 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1105BPSTD-VG01 |
openbare ruimte
De 19e-eeuwse gordel bestaat uit een aantal wijken die voornamelijk gebouwd zijn in de periode 1880 - 1915. De bredere hoofdwegen, zoals de De Lairessestraat, kennen in het algemeen altijd laanbeplanting. De straten waar de gegoede burgerij woonde en die breed genoeg waren bevatten vaak een dubbele bomenrij. In sommige straatprofielen, zoals bij de Johannes Vermeerstraat, was ruimte voor een groene middenberm. In de smallere woonstraatjes, zoals in de Banstraat ter hoogte van het plangebied, stonden vaak geen bomen. Op de hoek van Banstraat met de J.J. Viottastraat staat een tweetaal bomen, die voor een groene uitstraling, ook in de Banstraat zorgen. Ten zuiden van het plangebied, in de Banstraat, bevindt zich een plantsoen met bomen, zitbanken en speelvoorzieningen.
binnenterreinen
Oud Zuid heeft een structuur van gesloten bouwblokken. Hierdoor kent het gebied veel binnentuinen. Vooral van de bouwblokken aan de winkelstraten zijn veel binnentuinen volgebouwd. Ook worden door particulieren veel binnentuinen verhard. Deze ontwikkeling vormt een bedreiging voor het groene beeld en het waterbergend vermogen van de private binnentuinen. Percentueel bevat de omgeving weinig groen. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de nabije aanwezigheid van het Vondelpark, het Museumplein en het Valeriusplein. Aan de overkant van het plangebied en grenzend aan het plangebied bevinden zich een aantal bomen op eigen terrein, die voor een groen uitstraling van de buurt zorgen.
Autoverkeer
In de omgeving van het plangebied bevinden zich enkele drukke ontsluitingswegen. De Koninginneweg / Willemsparkweg, de Van Baerlestraat, de Paulus Potterstraat / Hobbemastraat, de Roelof Hartstraat, de Joh. M. Coenenstraat, de De Lairessestraat / Cornelis Krusemanstraat en het zuidelijke deel van de Cornelis Schuytstraat zijn 50 km/u wegen met een stedelijke doorgangs- en verkeersfunctie. De Banstraat en de overige rijwegen in de omgeving zijn alle 30 km/u wegen en hebben een overwegende verblijfsfunctie. Voor de Banstraat vanaf de De Lairessestraat geldt éénrichtingsverkeer.
Het parkeren in de omgeving vindt hoofdzakelijk plaats in de openbare ruimte (langs rijwegen) en in inpandige parkeervoorzieningen. Aan de zuidzijde van het Museumplein, aan de Van Baerlestraat, bevinden zich de in- en uitgang van de ondergrondse parkeergarage van Q-park. Deze garage is bedoeld voor de bezoekers van de vele voorzieningen (winkels, supermarkt, horeca, musea, kantoren) op en rond het Museumplein.
Langzaam verkeer
Het plangebied is per fiets en te voet goed bereikbaar. Binnen het gebied bevinden zich diverse voetverbindingen. Diverse wegen maken deel uit van het hoofdnet voor de fiets.
Openbaar vervoer
Het plangebied is goed bereikbaar per openbaar vervoer door middel van een diversiteit aan tram- en busverbindingen die door en langs de wijken lopen. Er lopen tramlijnen door de de Willemsparkweg, de Koninginneweg, de Van Baerlestraat, de Roelof Hartstraat, de J.M. Coenenstraat, de De Lairessestraat, de Cornelis Krusemanstraat, de Gabriël Metsustraat, de Johannes Vermeerstraat en de Ruysdaelstraat. Een vijftal buslijnen volgt een route door de De Lairessestraat / Cornelis Krusemanstraat.
Afbeelding 6: openbaar vervoer
In de nabijheid van het plangebied loopt het Noorder Amstelkanaal. Het water fungeerde in de 19e-eeuwse wijken als begrenzing van de verschillende wijken. De waterlopen werden ontworpen voor waterberging en als sierwater. Daarnaast vindt er op de waterlopen veel pleziervaart plaats en vormen de oevers uitloopgebied voor de diverse buurten. Grote en typische kwaliteiten van de waterlopen zijn de openbare toegankelijkheid, de mogelijkheden voor recreatief gebruik van de oevers en het zicht op het water. De waterstructuur is net als de groenstructuur zeer divers. Het Noorder Amstelkanaal kan gezien worden als één van de de groenblauwe slagaders, die langs en door het stadsdeel lopen en het stadsdeel verbinden met de rest van de stad en het omringende landschap.