direct naar inhoud van 6.2 Artikelgewijze toelichting
Plan: Eerste Partiële Herziening RI-Oost, Zeeburgereiland
Plannummer: G1001BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.G1001BPGST-OH01

6.2 Artikelgewijze toelichting

Waar de overige paragrafen van deze bestemmingsplantoelichting de achtergronden van het bestemmingsplan belichten, geeft deze paragraaf een toelichting op de bestemmingsplanregeling, te weten de planregels en de verbeelding. Uitgelegd wordt wat de bedoeling en strekking is van de verschillende onderdelen van de planregels en de verbeelding. Daartoe worden in deze paragraaf de planregels per artikel toegelicht. Aangezien alle onderdelen van de (digitale) verbeelding verbonden zijn met één of meer planregels, wordt daarbij ook de verbeelding toegelicht.

Het (juridisch deel van het) bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels, vergezeld van een toelichting. De verbeelding heeft een functie van visualisering van de bestemmingen. De (digitale) verbeelding vormt samen met de planregels het voor de burgers bindende deel van het bestemmingsplan. De planregels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken.

De toelichting heeft geen bindende werking; de toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van de bestemming en overige planregels.

Naast een zo flexibel mogelijke regeling voor de verschillende functies kent het bestemmingsplan zoveel mogelijk ook een flexibele regeling ten aanzien van de toegestane bouwvolumes. Daarbij wordt uitgegaan van minimale en maximale bouwhoogten. Binnen de aangegeven bouwvlakken gelden vanuit dit bestemmingsplan slechts beperkingen voor zover dit, vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening, strikt noodzakelijk is.

Alle bestemmingen zijn geregeld in artikel 3 tot en met 18. Ieder artikel kent dezelfde opbouw (in artikelleden):

  • bestemmingsomschrijving

In dit lid staan de toegestane functies opgesomd.

  • bouwregels (eventueel aangevuld met een afwijkingsregeling)

In dit lid staan de regels voor het bouwen opgesomd. In de meeste gevallen wordt daar verwezen naar aanduidingen etc. op de verbeelding. In de meeste bestemmingen zijn bouwvlakken opgenomen. Buiten die bouwvlakken mogen geen gebouwen worden gebouwd, om zodoende een onbebouwde strook tussen de gebouwen binnen de bestemming en bijvoorbeeld de weg open te houden. Als op de verbeelding binnen een bouwvlak een maximum bebouwingspercentage is vermeld, dan is dat maximum bebouwingspercentage van toepassing op het oppervlak van dat bouwvlak, dus niet op het oppervlak van de hele bestemming. Bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen in alle bestemmingen, behalve de bestemmingen "Wonen-1" en "Wonen-7", wel buiten het bouwvlak worden opgericht.

  • specifieke gebruiksregels

In dit lid zijn, aanvullend aan de bestemmingsomschrijving, regels opgenomen die aan specifieke of alle functies (gebruiks)regels opleggen.

Toelichting per artikel:

Artikel 1 Begrippen
Artikel 1 geeft in alfabetische volgorde een omschrijving van een aantal begrippen dat in de planregels wordt gebruikt. Hiermee wordt formeel vastgelegd wat wel en niet onder het betreffende begrip moet worden verstaan. Dit artikel is dus primair bedoeld om begrippen duidelijk te begrenzen en niet om de gedachten achter de gebruikte termen uit te leggen. Daarvoor is juist deze toelichting bedoeld. In deze toelichting worden gehanteerde begrippen waar nodig uitgelegd.

De gehanteerde omschrijving van de begrippen komt overeen met de wijze waarop deze in andere actuele Amsterdamse (grootstedelijke) bestemmingsplannen wordt omschreven. De door de standaard SVBP 2008 voorgeschreven begrippen maken deel uit van dit artikel.

Artikel 2 Wijze van meten
Met dit artikel wordt aangegeven op welke wijze moet worden beoordeeld in hoeverre een initiatief past binnen de minima en maxima die door de overige planregels worden aangegeven. De door de standaard SVBP 2008 voorgeschreven begrippen voor de "wijze van meten" maken deel uit van dit artikel. Het "peil" voor gebouwen verschilt van het "peil" voor bouwwerken geen gebouwen zijnde. Voor gebouwen geldt als "peil" het N.A.P. Voor bouwwerken geen gebouwen zijnde geldt als "peil" de gemiddelde hoogte van het afgewerkte aangrenzende maaiveld (het maaiveld ligt in dit plangebied, met uiteenlopende hoogten, hoger dan het N.A.P.).

Artikel 3 Gemengd
Deze bestemming is van toepassing op de drie silo's van de voormalige rioolwaterzuivering en op de twee slibvijzelgemalen ten noordwesten van die silo's. Binnen deze meng-bestemming zijn diverse elkaar ondersteunende functies toegestaan, waarbij de nadruk ligt op de culturele en maatschappelijke functies, met (dus) een publiek karakter.

Wonen is binnen deze bestemming niet toegestaan, omdat deze functie en bovengenoemde functies elkaar zouden hinderen. Ter plekke van de silo's is op de verbeelding aangegeven dat geluidgevoelige functies daar niet zijn toegestaan (functieaanduiding "(-sgd)"). Ook zijn geen m.e.r.-(beoordelings)plichtige functies toegestaan. Dat zijn zwaar hinderveroorzakende functies, die in een gebied met veel woningen niet voor de hand liggen, zoals sportstadions en concerthallen.

In de specifieke gebruiksregels van artikel 3 is aangegeven wat per toegelaten functie het maximum toegestane vloeroppervlak per vestiging is en wat het maximum gezamenlijke vloeroppervlak van groepen van functies is. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat als ondersteunend bedoelde functies de bedoelde hoofdfuncties verdringen. In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan is het maximum vloeroppervlak voor de niet-woonfuncties verhoogd, ter realisatie van goede ontsluitingsmogelijkheden, inclusief een trappenhuis.

Op alle functies is een maximum hindercategorie, gekoppeld aan de Staat van Inrichtingen (SvI), van toepassing. In de bijlage van de planregels is de SvI te vinden. In deze bestemming toegelaten functies, die niet in de SvI voorkomen zijn gewoon toegestaan. In deze bestemming toegelaten functies, die in de SvI voorkomen zijn in die SvI gekoppeld aan een bepaalde hindercategorie. In de specifieke gebruiksregels van dit artikel is aangegeven welke maximale hindercategorie is toegestaan, al dan niet met aanvullende voorwaarden. Als een in de bestemmingsomschrijving genoemde functie in een te hoge hindercategorie valt, of anderszins niet kan voldoen aan de gestelde voorwaarden, is deze niet toegestaan in deze bestemming.

In het bouwvlak met de oude silo's geldt zowel een minimum als maximum bouwhoogte. Het bouwvlak mag voor maximaal 30% bebouwd worden. Van deze regel mag worden afgeweken ten behoeve van entrees en aan- en uitbouwen, met een maximum bouwhoogte van 8 meter. Tezamen mogen deze werken een maximum oppervlakte hebben van 200 m2. Voor de oude silo's geldt geen minimum bouwhoogte.

Voor de slibvijzelgemalen geldt alleen een maximum bouwhoogte. De bestemming voor de slibvijzelgemalen heeft geen bouwvlakken, en de bestemmingsvlakken mogen aldaar voor 100% bebouwd worden.

Artikel 4 Groen-1
Deze bestemming is van toepassing op de strook groen die rondom het plangebied aan de plangrens ligt. Deze bestemming mag alleen voor groen en daaraan gerelateerde functies (water etc.) worden gebruikt en mag alleen worden bebouwd, als dat ook ten behoeve van deze bestemming is.

Artikel 5 Groen-2
Deze bestemming is van toepassing op de strook groen binnen de sportvelden in het midden van het plangebied. Deze bestemming onderscheidt zich van de bestemming "Groen-1", omdat er in "Groen-2" (alleen na een besluit tot afwijking van de regels) een gebouw ten behoeve van een sportkantine en / of kleedruimten gerealiseerd mag worden. Bij het ontwerp dient de aanvrager rekening te houden met de rioleringsleidingen die onder de bestemming lopen. Bovenop deze leidingen (en in een strook aan weerszijden daarvan) mag niet worden gebouwd, omdat ze toegankelijk moeten blijven. Waternet is de beheerder van deze leidingen. Ook mag in deze bestemming een gemaal gerealiseerd en gebruikt worden, voor zover dat binnen het daartoe aangegeven aanduidingsvlak op de verbeelding gebeurt.

Artikel 6 Maatschappelijk-1
Deze bestemming is van toepassing op het bestemmingsvlak tussen de sportvelden en de silo's. De beoogde functies zijn sport- en maatschappelijk georiënteerd. Er zijn geen m.e.r.-(beoordelings)plichtige functies toegestaan. Dat zijn zwaar hinderveroorzakende functies, die in een gebied met veel woningen niet voor de hand liggen, zoals sportstadions en concerthallen.

Op alle functies gezamenlijk is een maximum vloeroppervlak van 5.000 vierkante meter van toepassing. Er is in het bouwvlak zowel een minimum als een maximum bouwhoogte van toepassing en het bouwvlak mag voor 100% bebouwd worden.

Het is toegestaan om deze bestemming aan de zijde van de sportvelden uit te breiden met een overbouwing boven de bestemming "Verkeer", als die overschrijding niet meer bedraagt dan 8,5 meter en niet lager is gelegen dan 4,2 meter boven het maaiveld.

Artikel 7 Maatschappelijk-2
Deze bestemming is van toepassing op een tweetal vlakken in het plangebied. De beoogde functies zijn onderwijs- en zorggerelateerd, waarbij ook wonen is toegestaan. Voor de functies gezamenlijk geldt per bestemmingsvlak een maximum vloeroppervlak, zoals op de verbeelding is aangegeven. In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan is het maximum vloeroppervlak voor het aan de oostzijde van het plangebied gelegen bestemmingsvlak met de bestemming "Maatschappelijk-2" met 3.000 vierkante meter verhoogd, om stedenbouwkundig een afdoende afschermende wand te kunnen realiseren. Tevens is dit specifieke bestemmingsvlak in afwijking van het voorgaande bestemmingsplan aan de noordelijke zijde verkleind ten gunste van het doortrekken van de bestemming verkeer. Dat is enerzijds ten behoeve van een goede ruimtelijke indeling van het bouwvlak, en anderzijds voor een betere afwikkeling van het verkeer en indeling van de openbare ruimte, met name voor het parkeren.

Voor zover er op de verbeelding gevellijnen zijn aangegeven, moeten gevels ter plekke van deze lijn aaneengesloten worden opgericht. Daar kan alleen van afgeweken worden om toegangen etc. te realiseren. In bouwvlakken waarbinnen een gevellijn en een minimum bouwhoogte opgenomen zijn, geldt die minimum bouwhoogte alleen voor de gevellijn zelf. In het bouwvlak achter de gevellijn mag dus lager worden gebouwd.

Op beide bouwvlakken gelden zowel een minimum als een maximum bouwhoogte, en binnen de bouwvlakken gelden verschillende maximum bebouwingspercentages (zoals op de verbeelding aangegeven).

Artikel 8 Maatschappelijk-3
Deze bestemming is van toepassing op een tweetal vlakken in het plangebied. Voor deze bestemming gelden goeddeels dezelfde bepalingen als voor de bestemming "Maatschappelijk-2". De bestemming "Maatschappelijk-3" onderscheidt zich alleen van de bestemming "Maatschappelijk-2" doordat: a. er geen gevellijnen in voorkomen (doch wel bouwvlakken), b. geluidgevoelige bestemmingen pas mogen worden gerealiseerd, nadat er afschermende bebouwing zoals aangegeven (in andere bestemmingen) in aanbouw is genomen, c. Wonen pas vanaf de derde bouwlaag is toegestaan, d. binnen de bestemming geen kelders zijn toegestaan, e. tevens gebruik voor sportvoorzieningen is toegestaan.

Artikel 9 Sport
Deze bestemming is van toepassing op de sportvelden in het midden van het plangebied. Deze bestemming is bedoeld voor in de buitenlucht te beoefenen sporten, dus sporthallen, stadions en andere gebouwde sportvoorzieningen zijn niet toegestaan. Wel is er nog in de bestemming "Groen-2" bebouwing ten behoeve van de sportactiviteiten toegestaan, zie daarvoor de beschrijving onder de kop "Groen-2". De bebouwing die binnen de bestemming "Sport" is toegestaan beperkt zich tot parkeervoorzieningen, dug-outs, tribunes (tezamen in totaal maximaal 300 m2), en bouwwerken geen gebouwen zijnde. Gebouwde parkeervoorzieningen zijn alleen toegestaan binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "(pg)". Ongebouwde parkeervoorzieningen zijn binnen deze bestemming niet toegestaan. Parkeren rondom de sportvelden is alleen toegestaan binnen de bestemming "Verkeer".

Artikel 10 Verkeer
Deze bestemming is van toepassing op alle wegen in het plangebied. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend buurtontsluitingswegen (en bijbehorende functies) toegestaan, waarop een maximum snelheid geldt van 30 kilometer per uur. Waar in andere bestemmingen deze bestemming is opgenomen bij de functies onder de kop "bestemmingsomschrijving", is het dus ook mogelijk om binnen die andere bestemming "Verkeer" mogelijk te maken. Voor zover dat gebeurt, zijn de planregels horende bij deze bestemming "Verkeer" van toepassing. Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan, maar wel bouwwerken geen gebouwen zijnde, voor zover deze ten dienste staan van de bestemming. De wegen dienen te worden uitgevoerd in klinkerverharding, waarbij de klinkers in keperverband gelegd zijn. Andere typen wegdek die als geluidsbron dezelfde of een lagere geluidsbelasting opleveren zijn eveneens toegestaan. Binnen deze bestemming zijn parkeren en speelvoorzieningen ook toegestaan.

Alle Wonen-bestemmingen
Voor alle Wonen-bestemmingen geldt voor parkeren, dat parkeren op de binnenterreinen niet zichtbaar mag zijn vanuit de woningen. Waar wonen is toegestaan, zijn tevens toegestaan: aan-huis-gebonden beroepen, kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en consumentverzorgende dienstverlening, tot een maximum van 50% van het woningoppervlak en alleen in hoofdgebouwen. Het overwegende gebruik van de woningen blijft daarbij het "wonen".

Artikel 11 Wonen-1
Deze bestemming is van toepassing op diverse bestemmingsvlakken aan de flanken van het plangebied. Deze bestemming is exclusief voor de woonfunctie bedoeld, dus niet (ook) voor wonen-ondersteunende functies, zoals detailhandel of maatschappelijke voorzieningen.

Binnen de bestemming Wonen-1 zijn ook diverse bouwregels van toepassing, waarvan de belangrijkste hieronder worden toegelicht:

  • voor zover er op de verbeelding gevellijnen zijn aangegeven, moeten gevels ter plekke van deze lijn aaneengesloten worden opgericht. Daar kan alleen van afgeweken worden om toegangen etc. te realiseren;
  • in bouwvlakken waarbinnen een gevellijn en een minimum bouwhoogte opgenomen zijn, geldt die minimum bouwhoogte alleen voor de gevellijn zelf. In het bouwvlak achter de gevellijn mag dus lager worden gebouwd;
  • waar een maximum bouwhoogte van 14 meter geldt, geldt een minimum bouwhoogte van 11 meter, enkel voor de gevel. Voor de bebouwing direct achter die gevel geldt die minimum bouwhoogte dus niet;
  • woningen binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "[sba-1]" mogen pas worden gebouwd als de afschermende bebouwing in andere bestemmingen (waarnaar in de planregels verwezen wordt) in aanbouw is genomen;
  • binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "[sba-2]" geldt dat hekwerken en andere afscheidingen van dakterrassen maximaal 13,5 meter van de gevellijn verwijderd mogen zijn en dat deze maximaal 1,2 meter hoog mogen zijn.

In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan worden de bestemmingsvlakken langs de Zuiderzeeweg, de IJburglaan en de Kaap Kotweg, vóór de verplichte gevellijn iets verkleind (margestrook) ten gunste van de bestemming "Verkeer" om een betere indeling van de openbare ruimte mogelijk te maken. Ook in afwijking van het voorgaande bestemmingsplan, is vanwege het vervallen van de verkeersontsluitingsfunctie een deel van het voormalige verkeersareaal achter het bestemmingsvlak met bestemming "Wonen-1", gelegen aan de IJburglaan, als onbebouwd blijvend deel (tuin) bij deze woonbestemming betrokken en zijn de reeds in het voorgaande bestemmingsplan opgenomen toegestane doorgangen in dit bouwvlak nader en verplicht aangegeven op de verbeelding.

Artikel 12 Wonen-2
Deze bestemming is van toepassing op een aantal bestemmingsvlakken ten noorden van de sportvelden. Deze bestemming is niet alleen bedoeld voor wonen, maar ook voor ondersteunende niet-woonfuncties, zoals detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen. Deze functies mogen alleen in de eerste bouwlaag worden gerealiseerd. Voor enkele niet-woonfuncties geldt voor deze bestemming, plus de bestemmingen "Wonen-3", "Wonen-4" en "Wonen-5" tezamen:

  • per vestiging en alle vestigingen gezamenlijk een maximum vloeroppervlak;
  • ook geldt voor alle niet-woonfuncties gezamenlijk een maximum vloeroppervlak.

Op alle functies is een maximum hindercategorie, gekoppeld aan de Staat van Inrichtingen (SvI), van toepassing. In de bijlage van de planregels is de SvI te vinden. In deze bestemming toegelaten functies, die niet in de SvI voorkomen zijn gewoon toegestaan. In deze bestemming toegelaten functies, die in de SvI voorkomen zijn in die SvI gekoppeld aan een bepaalde hindercategorie. In de specifieke gebruiksregels van dit artikel is aangegeven welke maximale hindercategorie is toegestaan, al dan niet met aanvullende voorwaarden. Als een in de bestemmingsomschrijving genoemde functie in een te hoge hindercategorie valt, of anderszins niet kan voldoen aan de gestelde voorwaarden, is deze niet toegestaan in deze bestemming.

Op deze bestemming zijn diverse bouwregels van toepassing, waarvan de belangrijkste hieronder worden toegelicht:

  • binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "[sba-1]" geldt voor de eerste bouwlaag van de gebouwen een minimum bouwhoogte van 3,50 meter;
  • alle geluidgevoelige functies mogen pas worden gebouwd als de afschermende bebouwing in andere bestemmingen (waarnaar in de planregels verwezen wordt) in aanbouw is genomen.

Artikel 13 Wonen-3
Deze bestemming is van toepassing op een tweetal kavels in de zuidelijke bebouwde rand van het gebied. Deze bestemming komt qua bestemmingsomschrijving (toegelaten functies) vrijwel geheel overeen met de bestemming "Wonen-2". De bestemming "Wonen-3" kent alleen minder bouwregels en enkele andere specifieke gebruiksregels:

  • deze bestemming ligt dichtbij de IJburglaan en de Zuiderzeeweg. Vanwege mogelijke geluidhinder zijn binnen een straal van 100 meter van de wegrand van de IJburglaan en de Zuiderzeeweg geen voorzieningen ten behoeve van kinderopvang, bejaardenhuisvesting en -zorg toegestaan;
  • in bouwvlakken waarbinnen een gevellijn en een minimum bouwhoogte opgenomen zijn, geldt die minimum bouwhoogte alleen voor de gevellijn zelf. In het bouwvlak achter de gevellijn mag dus lager worden gebouwd;
  • het gebruik voor "Verkeer" is alleen toegestaan binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "(we)";
  • binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "(sz)"dienen een of meerdere speelplaatsen van in totaal minimaal 400 vierkante meters gerealiseerd te worden. Er mag dus in totaal 1 speelplaats van 400 vierkante meters gerealiseerd worden, maar er mogen bijvoorbeeld ook 1 van 100 vierkante meters plus 2 van 150 vierkante meters gerealiseerd worden. Voorwaarde blijft dat het gezamenlijke oppervlak van de speelplaatsen minimaal 400 vierkante meters wordt, ongeacht het aantal speelplaatsen.

In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan worden de bestemmingsvlakken langs de Zuiderzeeweg, de IJburglaan en de Kaap Kotweg vóór de verplichte gevellijn iets verkleind (margestrook) ten gunste van de bestemming "Verkeer", om een betere indeling van de openbare ruimte mogelijk te maken.

Artikel 14 Wonen-4
Deze bestemming is van toepassing op een bestemmingsvlak ten oosten en een bestemmingsvlak ten zuiden van de sportvelden. Deze bestemming komt qua bestemmingsomschrijving (toegelaten functies) vrijwel geheel overeen met de bestemming "Wonen-2". De bestemming "Wonen-4" kent alleen minder bouwregels en extra specifieke gebruiksregels:

  • deze bestemming ligt dichtbij de IJburglaan en de Zuiderzeeweg. Vanwege mogelijke geluidhinder zijn binnen een straal van 100 meter van de wegrand van de IJburglaan en de Zuiderzeeweg geen voorzieningen ten behoeve van kinderopvang, bejaardenhuisvesting en -zorg toegestaan;
  • het gebruik voor maatschappelijke voorzieningen is niet alleen beperkt tot in de eerste bouwlaag. Op de overige bouwlagen zijn maatschappelijke voorzieningen eveneens toegestaan.

Artikel 15 Wonen-5
Deze bestemming is van toepassing op een tweetal bestemmingsvlakken ten zuiden van de sportvelden. Deze bestemming komt qua bestemmingsomschrijving (toegelaten functies) vrijwel geheel overeen met de bestemming "Wonen-2". De bestemming "Wonen-5" kent dezelfde bouwregels als de bestemming "wonen-4", behalve wat de maximale gevellengte aan de achterzijde van de bebouwing betreft.

In afwijking van het voorgaande bestemmingsplan is vanwege het vervallen van de verkeersontsluitingsfunctie een deel van het voormalige verkeersareaal achter het bestemmingsvlak met bestemming "Wonen-5" als onbebouwd blijvend deel (tuin) bij deze woonbestemming betrokken.

Artikel 16 Wonen-6
Deze bestemming is van toepassing op een bestemmingsvlak ten westen van de sportvelden. Deze bestemming komt qua bestemmingsomschrijving (toegelaten functies) vrijwel geheel overeen met de bestemming "Wonen-2", zij het dat deze bestemming "Wonen-6" ook sportvoorzieningen toestaat. De bestemming "Wonen-6" kent minder bouwregels dan de bestemming "Wonen-2", en kent enkele andere specifieke gebruiksregels:

  • voor de maatschappelijke voorzieningen tezamen geldt alleen in deze bestemming een minimum vloeroppervlak;
  • voor een aantal functies geldt alleen in deze bestemming een maximum gezamenlijk vloeroppervlak.

Artikel 17 Wonen-7
Deze bestemming is van toepassing op de noord-oostelijk gelegen bestemmingsvlakken aan de rand van het plangebied. Deze bestemming is exclusief voor de woonfunctie bedoeld, dus niet (ook) voor wonen-ondersteunende functies, zoals detailhandel of maatschappelijke voorzieningen.

In afwijking van alle andere bestemmingen die wonen mogelijk maken, zijn in deze bestemming parkeervoorzieningen zowel gebouwd als ongebouwd (dus op het maaiveld) toegestaan.

Deze bestemming met eengezinswoningen kent van alle woon-bestemmingen de meeste detaillering in bouwregels, voor wat betreft de hoogten en bebouwingsoppervlakten. Deze detaillering is voornamelijk bedoeld om de woningen uitsluitend in de randen van de bestemmingsvlakken te concentreren, met een open ruimte ten zuidwesten van de woningen.

Binnen de bestemming Wonen-7 zijn ook andere bouwregels van toepassing, waarvan de belangrijkste hieronder wordt toegelicht:

  • Voor zover er op de verbeelding gevellijnen zijn aangegeven, moeten gevels ter plekke van deze lijn aaneengesloten worden opgericht. Daar kan alleen van afgeweken worden om maximaal 40% van de gevels terugliggend te realiseren. Met aaneengesloten bouwen wordt bedoeld dat de gebouwen op de perceelgrenzen voor het grootste deel met elkaar verbonden zijn;
  • Woningen binnen het aanduidingsvlak met aanduiding "[sba-1]" mogen pas worden gebouwd als de afschermende bebouwing in andere bestemmingen (waarnaar in de planregels verwezen wordt) in aanbouw is genomen;
  • Er geldt geen minimum bouwhoogte.

Voor een goede afstemming en regeling van de licht- en luchttoetreding zijn in afwijking van het voorgaande bestemmingsplan de bouwvlakken aan de noordoostzijde van het plangebied in zones ingedeeld met maximum bouwhoogten en tussenliggende delen die onbebouwd blijven.

Artikel 18 (Dubbelbestemming) Leiding-Gas
Deze dubbelbestemming is van toepassing op de noordelijke rand van het plangebied. Met "dubbelbestemming" wordt bedoeld dat deze bestemming (Leiding-Gas) primair is ten opzichte van andere voor die gronden geldende bestemmingen, maar dat die andere bestemmingen ("Groen-1", "Verkeer") daar (secundair) wel zijn toegestaan.

Voor de gronden geldt een bouwverbod. Er mag alleen met een omgevings-afwijkingsbesluit worden gebouwd, mits de belangen van de bestemming "Leiding-Gas" niet worden geschaad.

Voorts is aan deze gronden een omgevingsvergunningensysteem gekoppeld voor werken anders dan bouwen. Dat betekent dat diverse typen grondwerken niet zonder omgevingsvergunning mogen worden uitgevoerd.

Artikel 19 Antidubbeltelregel
Dit artikel bevat een algemene regeling waarmee kan worden voorkomen dat er in feite meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogt. Als bijvoorbeeld binnen een bestemming maar 20% van het oppervlak mag worden bebouwd, dan kan die 20% bebouwing slechts een maal vergund worden.

Artikel 20 Algemene bouwregels
Dit artikel is van toepassing op het bouwen in alle bestemmingen, dus dit artikel geldt generiek. In dit artikel is een begrenzing opgenomen voor het aantal woningen en er zijn enkele bepalingen in opgenomen die voortvloeien uit het MER (zie ook paragraaf 5.2). In dit artikel wordt voorts bepaald voor welke ondergeschikte bouwdelen afgeweken mag worden van de elders in de regels opgenomen bouwregels en binnen welke maxima dat mag.

Artikel 21 Algemene gebruiksregels
In het eerste lid van dit artikel is een aanvulling op het algemeen geldende gebruiksverbod opgenomen. In artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is een algemeen gebruiksverbod opgenomen, die van toepassing is op diverse RO-besluiten en daarmee ook op het voorliggende plan. Het verbod houdt onder andere in, dat het verboden is gronden en bouwwerken te gebruiken of te laten gebruiken in strijd met een bestemmingsplan. De aanvulling, zoals opgenomen in het voorliggende plan, is bedoeld om aan te geven welke functies in ieder geval beschouwd moeten worden als "verboden gebruik".

In het tweede lid van dit artikel is een bepaling opgenomen met betrekking tot de oriëntatie van vluchtwegen. Deze regeling vloeit voort uit het MER (zie ook paragraaf 5.2). In het derde lid van dit artikel is, in aanvulling op de artikelen waarin functies gekoppeld zijn aan de Staat van Inrichtingen, bepaald dat alleen die functies zijn toegestaan die in de van toepassing zijnde milieucategorieën vallen. In het vierde lid staat een afwijkingsbepaling om functies die niet in de Staat van Inrichting voorkomen, alsnog mogelijk te maken. Ook is in dat lid een afwijkingsregeling opgenomen om functies die in een te hoge categorie vallen, alsnog mogelijk te maken. In het vijfde artikellid is tenslotte een regeling opgenomen om de Staat van Inrichtingen op onderdelen te wijzigen.

Artikel 22 Algemene ontheffingsregels
Dit artikel bevat een ontheffingsregeling (afwijkingsregeling) voor alle bouwwerken (met enkele uitzonderingen) en bouwdelen van een geringe omvang (dan wel geringe afwijking van de overige regels) waarvoor geen andere afwijkingsregeling in de planregels van toepassing is.

Artikel 23 Overgangsrecht
Het eerste lid van dit artikel bevat een regeling voor bouwwerken die strijdig zijn met het voorliggende plan, doch reeds aanwezig waren, of reeds gebouwd konden worden, op het tijdstip van in werking treden van dit bestemmingsplan. Deze regeling is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Het tweede lid van dit artikel bevat een regeling voor gebruik van grond en bouwwerken dat strijdig is met het voorliggende plan, doch waar reeds sprake van was op het tijdstip van in werking treden van dit bestemmingsplan. Deze regeling is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Artikel 24 Slotregel
Dit artikel geeft aan onder welke naam dit plan kan worden aangehaald.