direct naar inhoud van 13.4 Zienswijzen op ontwerpbestemmingsplan
Plan: Bos en Lommer Noord
Plannummer: E1301BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01

13.4 Zienswijzen op ontwerpbestemmingsplan

13.4.1 Algemeen

Overeenkomstig het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) heeft het ontwerp bestemmingsplan Bos en Lommer Noord met ingang van 21 februari 2013, gedurende zes weken ter inzage gelegen. Op maandag 4 maart 2013 is een informatiebijeenkomst gehouden in de Petruskerk in het dorp Sloterdijk.

Tijdens de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen is een ieder in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen. Er zijn 3 zienswijzen ingediend door de volgende reclamanten:

  • Reclamant 1, H.J. Bloemkolk, bij brief d.d. 30 maart 2013, ontvangen d.d. 3 april 2013.
  • Reclamant 2, Schram advocaten namens H. van Steenwijk B.V., bij brief d.d. 8 maart 2013, ontvangen d.d. 12 maart 2013.
  • Reclamant 3, S.B. Bartlema, bij brief d.d. 3 april 2013, ontvangen d.d. 3 april 2013.

De zienswijzen zijn integraal opgenomen in de bijlage van de toelichting van het bestemmingsplan Bos en Lommer Noord. In de volgende sub paragraaf worden zienswijzen (die tijdig zijn ingediend) beantwoord, voorafgegaan door een korte samenvatting. In een aantal gevallen leiden zienswijzen tot wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan. Naast deze wijzigingen zijn ook (andere) ambtshalve wijzigingen aangebracht in het ontwerpbestemmingplan. De wijzigingen maken onderdeel uit van het te nemen raadsbesluit over de vaststelling van het bestemmingsplan Bos en Lommer Noord.

13.4.2 Behandeling zienswijzen

Eerst wordt nader ingegaan op de formele aspecten van de zienswijzen. Daarna volgt de inhoudelijke behandeling.

Formele aspecten
Volgens artikel 3:16 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bedraagt de termijn voor het naar voren brengen van zienswijzen zes weken. Deze termijn vangt, gelet op het tweede lid van dit artikel, aan met ingang van de dag waarop het ontwerp ter inzage is gelegd, in dit geval op 21 februari 2013. Een zienswijze is tijdig ingediend als deze voor het einde van de termijn is ontvangen. Bij verzending per post is een zienswijze tijdig ingediend indien het voor het einde van de termijn ter post is bezorgd, mits niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen. De termijn eindigde op 3 april 2013. De zienswijzen zijn tijdig ontvangen. Met het oog op een zorgvuldige voorbereiding van het besluit tot het vaststellen van het bestemmingsplan Bos en Lommer Noord zal de informatie uit deze zienswijzen, voor zover die niet al bij de beantwoording terugkomt, betrokken worden bij de besluitvorming.

Inhoudelijke behandeling
De ontvangen zienswijzen zijn kort samengevat. Dit betekent overigens niet dat onderdelen van dezienswijze, die niet expliciet genoemd worden, niet bij de beoordeling zijn betrokken. De reacties zijn in hun geheel beoordeeld.

Reclamant 1

Opmerking
Reclamant verzoekt de bestemming 'Tuin' die is gelegd op de gronden achter Spaarndammerdijk 639 te wijzigen in de bestemming 'Groen' waarvoor de volgende argumenten zijn aangedragen. De grond hoort niet overduidelijk bij een woning, maar is verhuurd; de grond wordt door de bestemming 'Tuin' onvoldoende beschermd omdat verharding is toegestaan en niet expliciet is aangegeven dat parkeren als gebruik strijdig is met de bestemming; aan- en uitbouwen zijn toegestaan (waarvan onduidelijk is ten behoeve van welke functie), net als bijgebouwen behorend bij de woning wat volstrekt oncontroleerbaar is; de maatvoering ontbreekt. De bestemming 'Groen' is in lijn met de bestemming direct achter de nummers 579 t/m 601 en beschrijft veel beter de bedoeling van het stadsdeel met deze grond en niemand wordt in zijn belang geschaad.
Verder merkt reclamant op dat de begrippen ' woonboot' en ' woonschip' precies verkeerd om gedefinieerd zijn; de mogelijkheid tot wijziging van bedrijf in horeca naar zijn mening niet opgenomen hoeft te worden, met het oog op geluid en parkeren; en de erf- en perceelafscheidingen in de functie 'tuin' wel in hoogte beperkt mogen worden.

Antwoord
De bestemming van de gronden achter Spaarndammerdijk 639 wordt gewijzigd van de bestemming 'Tuin' in de bestemming 'Groen' conform de Hoofdgroenstructuur waardoor geborgd wordt dat de gronden niet gebruikt worden ten dienste van aan- of uitbouwen of bijgebouwen bij woningen of bedrijven, opslag of parkeervoorzieningen.
Dit onderdeel van de zienswijze geeft aanleiding tot aanpassingen aan de verbeelding (plankaart) behorend bij het bestemmingsplan. De overige punten uit de zienswijze zijn voor kennisgeving aangenomen.

Reclamant 2

Opmerking
Reclamant constateert dat het bestemmingsvlak 'Bedrijf' niet overeen komt met de grenzen van de kadastrale percelen met nummer 2264 en 2054.

Antwoord
De constatering is juist. De verbeelding (plankaart) behorend bij het bestemmingsplan is hierop aangepast.

Reclamant 3

Opmerking
De naam Bos en Lommer Noord is voor dit plangebied historisch niet correct. Overbrakerpolder of Brettenzone Amsterdam West zou beter zijn.

Antwoord
De naam Overbrakerpolder is reeds gebruikt voor het bestemmingsplangebied ten noorden van de spoorlijn Amsterdam CS – Sloterdijk – Haarlem. De term Brettenzone is bij bewoners minder bekend dan de naam Bos en Lommer. Bovendien is de Brettenzone binnen de grenzen van het stadsdeel groter dan alleen dit plangebied. Om de locatie te duiden is de naam Bos en Lommer Noord aan dit bestemmingsplan gegeven.

Opmerking
De Brettenzone behoort tot de Amsterdamse Hoofdgroenstructuur. Blokkades in de groenstructuur, verkeerswegen en bebouwing dienen te worden gecompenseerd met afdoende ecologische maatregelen. Van maatregelen ter bescherming van flora en fauna is weinig te merken, er wordt te veel gemaaid, vruchtdragende struiken zoals bramen worden verwijderd, beschutting is er nagenoeg niet.

Antwoord
Voor dit bestemmingsplan is een natuurtoets uitgevoerd om na te gaan of er vanuit de natuurwetgeving belemmeringen zijn. Dit is niet het geval aangezien het plan hoofdzakelijk de bestaande situatie vastlegt. De door reclamant voorgestelde maatregelen (minder maaien, behoud van vruchtdragende struiken) behoren toe aan een natuurbeheer- en onderhoudsplan en kunnen niet in het bestemmingsplan zelf worden geregeld.

Opmerking
De natuurwaarde en ecologische verbinding zal niet worden versterkt door het toevoegen van een kleinschalig bezoekerscentrum met een beperkte horecafunctie maar door het realiseren van ruiterpaden door de Brettenzone. De maneges in het Westerpark worden dan via een zandpad verbonden met de buitengebieden. Deze paden bieden gelegenheid aan talloze andere dieren om zich te verplaatsen.

Antwoord
In de bestemming 'Groen' zijn voet-, fiets- en ruiterpaden toegestaan. Een ruiter mag zich ook op de openbare weg, met de bestemming 'Verkeer – 1' of 'Verkeer – 2', begeven. Of er ook daadwerkelijk ruiterpaden worden gerealiseerd ligt niet binnen de reikwijdte van dit bestemmingsplan.

Opmerking
De bescherming tegen de geluidsoverlast van de A10 is ondanks de plaatsing van 6 meter hoge schermen onvoldoende.

Antwoord
De bron van de geluidshinder, de A10, ligt in het onherroepelijke bestemmingsplan Westrandweg - 2e Coentunnel. Voor het pand aan de Spaarndammerdijk 715 is, door de Minister, bij de vaststelling van het Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel een hogere waarde van 60 dBA vastgesteld. De maatregelen betroffen geluidwerende voorzieningen in de vorm van geluidschermen/-wallen langs de A10. Indien deze maatregelen niet voldoende zijn, kan de indiener van de zienswijze zich richten tot de wegbeheerder (Rijkswaterstaat).

Opmerking
Sloterdijk heeft een woonbestemming maar voldoet niet aan de normen voor luchtkwaliteit.

Antwoord
In het Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel 2008 behorende bij het bestemmingsplan Westrandweg - 2e Coentunnel zijn luchtkwaliteit maatregelen (een luchtscherm van 6 meter ter plaatse) opgenomen om aan het Besluit luchtkwaliteit 2005 te voldoen.

Opmerking
Doorgaand verkeer op de Sloterdijkerweg en Velserweg passeert de woningen op 4 meter afstand en veroorzaakt grote geluids- en trillingshinder, mede door het aantal vrachtwagens. De verkeersdruk is hoog en er is weinig ruimte voor fietsers en wandelaars. Welke maatregelen beschermen het langzame verkeer op de Spaarndammerdijk?

Antwoord
De Sloterdijkweg en Velserweg zijn bestemd als Verkeer - 1. Deze bestemming is toegekend aan de hoofdinfrastructuur zonder dat er sprake is van een detaillering. Het eventueel afwaarderen van de wegen is daardoor mogelijk. Het bestemmingsplan regelt echter niet de verkeersintensiteit op deze wegen. Dergelijke vraagstukken behoren toe aan een verkeersbesluit. Met de aanleg van de verhoogde fietspad ter plaatse van de Velserweg is inmiddels geprobeerd het doorgaand verkeer af te remmen en een voor fietsers en wandelaars veiligere situatie te creëren.

Opmerking
Vanwege de toename van zwaar verkeer op de Sloterdijkerweg en Velserweg, verdient het aanbeveling om een knip te maken in het doorgaande verkeer en een andere weg als hoofdroute Noord-Zuid aan te wijzen. De Radarweg bijvoorbeeld biedt daarvoor voldoende ruimte.

Antwoord
Het bestemmingsplan ziet niet op verkeersintensiteit op deze wegen. Dergelijke uitvoeringsaspecten kunnen geregeld worden middels een verkeersbesluit maar niet in onderhavig bestemmingsplan zelf.

Opmerking
De bedrijven op Sloterdijk hebben een verkeersaantrekkende werking. Het zware vervoer levert levensgevaarlijke situaties en veroorzaakt geluidshinder.

Antwoord
De bedrijven achter de Spaarndammerdijk zijn al tientallen jaren op deze locatie gevestigd. De bedrijven zijn ontsloten via de Spaarndammerdijk, waaraan de bestemming 'Verkeer – 2' is toegekend. Voorliggend bestemmingsplan maakt geen ontwikkelingen mogelijk die de verkeersintensiteit doen toenemen. Voor het reguleren c.q. verminderen van de intensiteit zijn verkeersmaatregelen nodig die kunnen worden vastgelegd in een verkeersbesluit, maar niet in onderhavig bestemmingsplan zelf.

Opmerking
De bedrijven op Sloterdijk hebben te weinig ruimte waardoor er in het groen wordt geparkeerd. Bij verkeersopstoppingen op de Spaarndammerdijk gebruikt het werkverkeer het talud en het fietspad alternatieve route. Dit veroorzaakt schade aan de dijk.

Antwoord
De bedrijven hebben voldoende ruimte op eigen terrein om auto's te parkeren. Het bestemmingsplan voorziet hier in: er is voor de bedrijven een groter bestemmingsvlak opgenomen dan alleen de bestaande bebouwing. De onbebouwde gronden met de bestemming 'Bedrijf' mogen gebruikt worden ten behoeve van het parkeren van bedrijfsauto's of auto's van klanten. Het parkeren op plaatsen waar dat niet is toegestaan (zoals in voorliggend bestemmingsplan is geregeld) is een handhavingskwestie. Het tegengaan van foutief parkeren kan niet in het bestemmingsplan zelf geregeld worden.

Opmerking
Het bedrijventerrein is uitermate lelijk om te zien en niet passend bij de hoofdgroenstructuur en het historisch karakter van Oud Sloterdijk.

Antwoord
Op grond van artikel 12, lid 1, sub a, Woningwet mag een bestaand bouwwerk niet in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. Het stadsdeel is voornemens om handhavend op te treden in de gevallen waar dat op basis van de criteria uit de welstandsnota mogelijk is. De hoofdgroenstructuur, zoals vermeld in de Structuurvisie Amsterdam 2040 is niet van toepassing op het bedrijventerrein. Het tegengaan van foutief parkeren kan niet in het bestemmingsplan zelf geregeld worden.
De bedrijven zijn al tientallen jaren gevestigd in Sloterdijk en waren al op deze locatie gevestigd toen het vigerende bestemmingsplan "Overbrakerpolder" werd vastgesteld. Kleinschalige bedrijvigheid is in gemengd gebied vanuit economisch en stedelijk belang gewenst. Toegelaten worden uitsluitend bedrijven uit de categorieën A en B, zoals vermeld in de 'Staat van 'Bedrijfsactiviteiten - functiemenging' die onderdeel uitmaakt van de planregels. Hierdoor zijn alleen bedrijven toegestaan waarvan de milieubelasting zodanig is dat bedrijfsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in een gemengd gebied.

Opmerking
Het uitplaatsen van het garagebedrijf en de aannemer biedt ruimte aan verbetering van de woon- en verblijfskwaliteit. Het erkennen van gebouwen die zonder vergunning zijn gebouwd, versterkt de eigenrichting die de bedrijven alhier gewoontegetrouw toepassen. Dit is maatschappelijk ongewenst.

Antwoord
De niet vergunde bebouwing wordt gelegaliseerd. Daartoe is aanleiding omdat deze bebouwing reeds geruime tijd aanwezig is en handhavend optreden geen optie meer is. Bovendien kan de desbetreffende bebouwing niet worden aangemerkt als uit een oogpunt van ruimtelijke ordening volstrekt onaanvaardbaar. Er zijn uitsluitend bedrijven toegestaan waarvan de milieubelasting zodanig is dat bedrijfsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in een gemengd gebied met woningen.

Opmerking
De activiteiten in en rond de Petruskerk hebben een grote invloed op de openbare ruimte. Bezoekers van begrafenissen, feesten en huwelijken komen met de auto. De genodigden vieren feest op het kerkhof of op de Spaarndammerdijk en veroorzaken geluidshinder voor de omwonenden.

Antwoord
Uitvoeringsaspecten als geluidshinder en verkeersoverlast kunnen niet in het bestemmingsplan zelf worden geregeld. Overlast kan gemeld worden bij de afdeling Handhaving en Toezicht.

Opmerking
De studio van The Nits aan de Molenwerf 13 is gevestigd in het oude gymlokaal van de toenmalige Van t' Veerschool. Dit historisch relict verdient bescherming en zou niet gesloopt mogen worden.

Antwoord
Het gebouw is niet opgenomen in het vigerende bestemmingsplan Overbrakerpolder en wordt ook niet positief bestemd in het nieuwe bestemmingsplan. De gronden hebben en behouden een groenbestemming. Stadsdeel West wil deze ecologische verbinding versterken. Het gebouw is op zijn architectonische kwaliteit beoordeeld door Bureau Monumenten en Archeologie (BMA): als restant van de indertijd gesloopte school heeft het gymnastieklokaal geen intrinsieke architectonische, stedenbouwkundige en architectuurhistorische waarde. Het gebouw is nu nog in gebruik als oefenruimte van The Nits maar kan op termijn gesloopt worden.

Opmerking
Het plangebied reikt niet tot de A10. Waarom is de groene zone tussen de Sloterdijkerweg en de A10 niet in het bestemmingsplan opgenomen? Is de huidige bestemming wel beschermd?

Antwoord
De plangrens van voorliggend bestemmingsplan sluit precies aan op de plangrens van het onherroepelijke bestemmingsplan Westrandweg - 2e Coentunnel . De zone tussen de Sloterdijkerweg en de A10 inclusief het helofytenfilter, de waterberging en het begroeide talud zijn in dat plan opgenomen. De bestemming 'Verkeer -3' in dat plan staat onder meer de volgende functies toe: groenvoorzieningen, water(berging), landschappelijke en natuurlijke inpassing. Voor een helder overzicht wordt verwezen naar dwarsprofiel 4 van het Landschapsplan behorende bij het Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding Coentunnel.