direct naar inhoud van 6.1 Beleid, wet- en regelgeving
Plan: BP_Isolatorweg
Plannummer: B1003BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.B1003BPGST-OH01

6.1 Beleid, wet- en regelgeving

6.1.1 Rijksbeleid

Nota Mobiliteit (2009)
De nota Mobiliteit geeft de volgende beleidsdoelen aan:

  • het verbeteren van de internationale bereikbaarheid;
  • het verbeteren van de interne en onderlinge bereikbaarheid van de nationale stedelijke netwerken en economische ontwikkeling;
  • een goed functionerend systeem voor het vervoer van personen en goederen als essentiële voorwaarde voor economische ontwikkeling;
  • het inzetten op proces- en technologie-innovatie ter realisering van de beleidsdoelen.

De uitgangspunten bij het realiseren van deze beleidsdoelen zijn betrouwbare reistijden, vlotte en veilige verkeersafwikkeling binnen de (inter)nationale wettelijke en beleidsmatige kaders van milieu en leefomgeving. De nota Mobiliteit bevat tevens beleid met betrekking tot verkeer, vervoer en verkeersveiligheid voor decentrale overheden. Dit bestemmingsplan past binnen de Nota Mobiliteit.

6.1.2 Regionaal beleid stadsregio

Het Regionaal Verkeer & Vervoerplan (2004)
Het Regionaal Verkeer & Vervoerplan (RVVP) van de stadsregio de Stadsregio Amsterdam is het beleidskader op het gebied van verkeer en vervoer van de stadsregio Amsterdam. Het is richtinggevend voor de beleidsontwikkeling voor 10 jaar, voor de uitvoering van de exploitatie van het openbaar vervoer en de subsidieverlening op het gebied van infrastructuur en verkeersveiligheid. Dit RVVP is opgesteld binnen de ambities die de stadsregio-gemeenten gezamenlijk hebben geformuleerd. Deze ambities zijn: het creëren van een gezonde, gedifferentieerde economie met internationale concurrentiekracht, het bieden van een goed sociaal klimaat aan de inwoners en het zorgen voor een duurzame leefomgeving. De hoofdlijnen van beleid zijn samen te vatten in een aantal strategieën: een samenhangend netwerk, gebiedsgerichte aanpak, prijsbeleid, duidelijke keuzes voor leefbaarheid en veiligheid en een slagvaardige samenwerking en financiering. Een van de speerpunten is een goed bereikbare regio. Een kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoerssysteem is hiervoor onontbeerlijk. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de ‘harde kant’ van het openbaar vervoer, zoals het netwerk, de frequentie en de punctualiteit, maar wordt ook aandacht besteed aan de ‘zachte kanten’, zoals het imago van het openbaar vervoer en reisinformatie op haltes. Het RVVP is daarmee relevant voor de functionaliteit spoor (metro en trein). Het spoornetwerk is van essentieel belang voor de bereikbaarheid van, naar en binnen de Stadsregio.

Uitvoeringsprogramma 2011
Het Uitvoeringsprogramma richt zich op acties en maatregelen om doelen uit het Regionaal Verkeer & Vervoerplan te realiseren. Zoals reeds is aangegeven is het spoornetwerk, metro en trein, van essentieel belang voor een goede bereikbaarheid van, naar en binnen de Stadsregio. De ontwikkeling van de voorzieningen rond de Isolatorweg zijn van groot belang. Het gaat om het behouden van de bestaande capaciteit op het spoor en geplande uitbreidingen zoals het project 'Ongelijkvloerse kruising Transformatorweg'. Daarnaast vormt de metro van Amsterdam een belangrijk onderdeel van het regionale OV net werk en met de komst van de nieuwe voertuigen is aanpassing en uitbreiding van de opstelcapaciteit bij Isolatorweg essentieel. Deze ontwikkelingen maken een onderdeel uit van het programma AMSYS, zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma van het RVVP en de Regionale OV-Visie 2010-2030 die in 2008 als uitwerking van het RVVP is vastgesteld.

6.1.3 Gemeentelijk beleid

Nota Locatiebeleid Amsterdam (2008)
Aan de Nota Locatiebeleid Amsterdam ligt ten grondslag dat de gemeente Amsterdam de ambitie heeft geformuleerd om van Amsterdam een Topstad te maken. Bedrijven - groot of klein, internationaal, nationaal regionaal - moeten in Amsterdam een attractieve plek kunnen vinden om het bedrijf goed te kunnen laten functioneren. Een belangrijk aspect daarbij is een uitstekende bereikbaarheid van deze plekken.

Het locatiebeleid Amsterdam heeft tot doel de bereikbaarheid van (werk)locaties te garanderen en daarmee een gezond woon-, leef- en vestigingsklimaat te behouden en de economische positie van Amsterdam te versterken.