Plan: | BP_Isolatorweg |
---|---|
Plannummer: | B1003BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.B1003BPGST-OH01 |
Algemeen
De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
De regels in hoofdstuk 1 en de algemene regels in hoofdstuk 3 gelden voor het bestemmingsplan als geheel. Zij werken door in de diverse bestemmingen.
Artikel 1 Begrippen
Artikel 1 geeft, in alfabetische volgorde, een omschrijving van een aantal begrippen dat de regels wordt gebruikt. Hiermee wordt formeel vastgelegd wat wel en niet onder het betreffende begrip moet worden verstaan. Dit artikel is dus primair bedoeld om begrippen duidelijk te begrenzen en niet om de gedachten achter de gebruikte termen uit te leggen. Daarvoor is juist deze toelichting bedoeld.
In deze toelichting worden gehanteerde begrippen waar nodig uitgelegd.
De gehanteerde omschrijving van de begrippen komt overeen met de wijze waarop deze in andere actuele Amsterdamse bestemmingsplannen wordt omschreven.
Artikel 2 Wijze van meten
Met dit artikel wordt aangegeven op welke wijze moet worden beoordeeld in hoeverre een initiatief past binnen maxima die in de overige regels worden aangegeven.
Artikel 3 Groen
Deze bestemming is bedoeld voor de in het plangebied voorkomende openbare groenvoorzieningen. Binnen deze bestemming zijn onder meer plantsoenen, parken, water en andere groenvoorzieningen opgenomen. Er mogen slechts bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden opgericht met een maximale bouwhoogte van 3 meter.
Artikel 4 Verkeer -1
De gronden met bestemd voor Verkeer - 1 zijn de wegen, fiets- en voetpaden: in het verlengde van de Isolatorweg een fietspad, en de Contactweg zijnde een rijbaan met twee rijstroken en een fietspad in twee richtingen aan de oostkant van de weg, en een éénrichting fietspad aan de westzijde van de weg, bestemd voor Verkeer - 1.
Artikel 5 Verkeer - 2
Deze bestemming is opgenomen voor de spoorlijnen voor trein en metro. Binnen deze bestemming zijn gebouwen, zoals een personeelsverblijf, een wasplaats en een werkplaats voor kleinschalige onderhoudswerkzaamheden toegestaan. Daarnaast zijn bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van spoorwegen en spoorinrichtingen toegestaan. Binnen de bestemming mogen, ten behoeve van personeel ongebouwde parkeerplaatsen en een fietsenstalling worden gerealiseerd.
Artikel 6 Verkeer - 3
De bestemming Verkeer - 3 is bedoeld voor het gedeelte van het Tracébesluit Transformatorweg voor zover binnen het bestemmingsplangebied Isolatorweg valt. In overeenstemming met het Tracébesluit zijn de gronden bestemd voor railverkeer en spoorwegen, alsmede spoorwegvoorzieningen. Op de gronden mogen slechts bouwwerken geen gebouwen zijnde worden opgericht ten behoeve van de bestemming met een maximale bouwhoogte van 10 meter.
Artikel 7 Water
De bestemming Water omvat de waterlopen aan de zuidzijde van het plangebied. De waterlopen ten westen van de Contactweg blijven in principe ongewijzigd in stand. In de bestemming 'Water' is ten oosten van de Contactweg een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Met deze wijzigingsbevoegdheid kan de bestemming 'Water' gewijzigd worden in de bestemming Verkeer - 2. Van deze bevoegdheid kan slechts gebruik worden gemaakt als het op planologische, stedenbouwkundige en milieutechnische en waterhuishoudkundige gronden aanvaardbaar is. Hierbij dient tenminste aandacht te zijn voor de situering van de duiker die de watergang aan de west- en oostkant van de Contactweg met elkaar verbind.
Artikel 8 Antidubbeltelregel
Deze bepaling vormt evenals de overgangsbepaling een van de "standaardregels" die het Besluit ruimtelijke ordening als verplicht op te nemen bepaling in een bestemmingsplan voorschrijft en komt dus geheel overeen met de tekst uit het Bro. Het moet verhinderen dat bouwpercelen, die slechts voor een bepaald deel mogen worden bebouwd, later alsnog kunnen worden volgebouwd. Nadat een eerste bouwwerk is gerealiseerd, moet deze bepaling voorkomen dat het overgebleven open terrein opnieuw als het totale bouwperceel kan worden beschouwd.
Artikel 9 Algemene bouwregels
Dit artikel maakt bepaalde, kleine overschrijdingen van bestemmingsvlakgrenzen en bebouwingsregels mogelijk zonder een afwijkingsprocedure. De overschrijdingen zijn in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt "bij wijze van recht". Dat komt de helderheid vooraf ten goede en geeft minder proceduredruk.
Artikel 10 Algemene afwijkingsregels
Met dit voorschrift kan het bevoegd gezag afwijking verlenen van onderdelen van bestemmingsbepalingen, mocht dat in die bepalingen zelf niet geregeld zijn. Bedoeld worden onder meer bepalingen over specifieke doeleinden zoals antennes, liftopbouwen en overschrijding van bouw- of bestemmingsgrenzen. De overschrijdingen gaan in dit geval verder dan eerder in artikel 8 en maken een afwegingsmoment noodzakelijk. Een algemene afwijking kan echter nooit zover gaan dat de bestemming wordt veranderd.
Artikel 11 Algemene wijzigingsregels
Op de verbeelding is de zone, 'wro-zone-wijzigingsgebied' aangegeven. Het wijzigingsgebied is een gebied van beperkte omvang. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om de bestemming(en) van het gebied te wijzigen ten behoeve van een verdere uitbreiding van het opstelterrein Isolatorweg. De betonnen waterbak mag gedeeltelijk gedempt worden, de overige toename van verharding is beperkt. De noordzijde van de zone wordt begrensd door het tracébesluit. De oostzijde wordt gevormd door de begrenzing met stadsdeel West. De toename van verharding en het verminderen van wateroppervlak door demping kan geheel gecompenseerd worden binnen het plangebied. De watercompensatie zal gerealiseerd moeten worden voordat met de werkzaamheden wordt aangevangen. De waterloop in noordelijke richting blijft in stand. Van de wijzigingsbevoegdheid kan alleen gebruik gemaakt worden als de bestemming gewijzigd wordt in Verkeer - 2, voor zover er geen planologische, stedenbouwkundige, milieutechnische en waterhuishoudkundige belemmeringen zijn.
De in het bestemmingsplan opgenomen wijzigingsbevoegdheid geeft geen directe rechten aan belanghebbenden. Het Dagelijks Bestuur kan deze bevoegdheid uitoefenen. Wel kunnen belanghebbenden een verzoek tot wijziging indienen bij het Dagelijks Bestuur. Het verzoek moet worden getoetst aan de voorwaarden die in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Daarna neemt het Dagelijks Bestuur een gemotiveerd besluit. Dagelijks Bestuur heeft dus geen verplichting om op een verzoek tot wijziging positief te besluiten.
Artikel 12 Overgangsrecht
In dit artikel zijn overgangsregels opgenomen, die evenals de anti-dubbeltelregel behoren tot de standaardregels uit het Bro.
Artikel 13 Slotregel
De slotregel ten slotte geeft de officiële benaming van dit bestemmingsplan weer alsmede de datum van vaststelling door de gemeenteraad.