direct naar inhoud van 5.1 Algemeen
Plan: Bestemmingsplan Stadhaven Minerva
Plannummer: B0802BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.B0802BPGST-OH01

5.1 Algemeen

5.1.1 Ontsluiting

Wegontsluiting

Stadhaven Minerva is aangesloten op het Amsterdamse hoofdwegennet. In de huidige situatie is het gebied ontsloten door de Stavangerweg en de Archangelweg, richting Spaarndammerdijk. De ontsluitingsweg via de Stavangerweg komt door het Plan Houthaven van het (voormalige) stadsdeel Westerpark te vervallen.

De aansluiting op het hoofdwegennet bij de Archangelweg blijft een punt van zorg. Uit de gezamenlijk met het (voormalige) stadsdeel Westerpark uitgevoerde verkeerstudies blijkt dat de huidige capaciteit voldoet, maar niet ruim bemeten is. Een tweede ontsluiting van het gebied blijft wenselijk. Aangezien op dit moment de noodzaak zich nog niet in de praktijk doet voelen, en aangezien het niet eenvoudig is om een nieuw tracé te vinden voor de nieuwe aansluiting, wordt een verdere ontwikkeling van deze aansluiting voorlopig uitgesteld.

Er kan worden verwezen naar Bijlage 3 bij deze toelichting ("Verkeersafwikkeling ontwikkeling Houthavens").

Een nieuwe ontsluiting, openbare waterkanten

Om Stadhaven Minerva als vestigingsplaats voor stedelijke bedrijven te versterken, wordt een heldere ruimtelijke- en verkeersstructuur ontwikkeld. De doodlopende wegen worden vervangen door doorgaande wegen in een lussenstructuur. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in twee soorten lussen, namelijk een centrale lus om het kerngebied (de zogenaamde kernring) en door lussen langs de waterkanten om de pieren. Door een lussenstructuur te creëren ontstaat een duidelijke structuur, die de oriëntatie en vindbaarheid sterk verbetert. Tegelijkertijd wordt het water zichtbaar wat bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van het gebied. Door de kades in het gebied openbaar te maken, wordt de relatie van de bedrijven met het water versterkt. In de huidige situatie liggen bedrijven veelal met hun achterkant naar het water, vanwege de nog steeds aanwezige overslagfunctie. Kades in de zin van overslagkades worden, bij vertrek van overslagfuncties, omgevormd tot stadskades.

5.1.2 Openbaar vervoer en langzaam verkeer

Er is geen openbaar vervoer in het plangebied zelf. Op de Spaarndammerdijk stoppen buslijnen 22 en 48.

OV-bereikbaarheid wordt versterkt

De OV-bereikbaarheid wordt samen met de ontwikkelingen in het Houthavengebied versterkt. In overleg met het Gemeentelijk Vervoerbedrijf en het stadsdeel West wordt onderzocht welke buslijn een route van Amsterdam CS naar Stadhaven Minerva gaat krijgen.

Langzaam verkeer

Fietsers en voetgangers krijgen een eigen plek in Stadhaven Minerva. Langs de kades en bestaande binnenwegen zullen fietsstroken en voetpaden worden aangelegd, die gedeeltelijk of geheel gescheiden zijn van het overige verkeer. Hiermee is eind 2008 gestart. Door meer ruimte te bieden aan langzaam verkeer wordt getracht de verkeersveiligheid in het gebied te vergroten en het autogebruik te verminderen. De doelstelling is om de langzaam verkeersroutes aan te sluiten bij het plan Houthaven, waarin een fiets/voetpad is opgenomen dat uitkomt op de Danzigerkade.