Plan: | Vijzelstraat 66-80 (Duintjer) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1301BPSTD-OH01 |
Het bestemmingsplan maakt ondergronds bouwen mogelijk. In procedures is vastgelegd dat, alvorens met de bouw kan worden begonnen, eerst uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de bouw op de stand, de kwaliteit en de stroming van het grondwater. In de omgeving van de nieuwbouw mag de grondwaterstand ten opzichte van de huidige situatie niet verslechteren. Ook voor de definitieve nieuwe situatie dient dit door onderzoek inzichtelijk te worden gemaakt.
Nieuw te realiseren bouwlocaties dienen te voldoen aan de grondwaternorm van de gemeente Amsterdam: daar waar zonder kruipruimte gebouwd wordt mag de grondwaterstand niet vaker dan gemiddeld eens per twee jaar, niet langer dan 5 dagen achtereen minder dan 0,5 meter onder het maaiveld staan. Waar met kruipruimtes wordt gebouwd geldt een norm van 0,9 meter. Door middel van een grondwaterstandsberekening dient men aan te tonen dat voldaan wordt aan de grondwaternorm en dat in de omliggende bestaande wijken de grondwaterstand niet verslechtert. Ondergronds bouwen in de vorm van een parkeergarage of anderszins mag dan ook geen belemmering vormen voor de vrije afstroming van grondwater naar het oppervlaktewater. Wanneer blijkt dat niet aan de grondwaternorm voldaan kan worden, moeten maatregelen genomen worden, waarbij de voorkeursvolgorde uitgaat naar: aanpassen van het stedenbouwkundig grid, ophogen van het maaiveld, integrale grondverbetering, kruipruimteloos bouwen of ontwatering door nieuw te graven waterlopen. In de Amsterdamse Bouwverordening zijn regelingen opgenomen om te voorkomen dat de grondwaterstand door ondergronds bouwen negatief wordt beïnvloed en voorts is voor dergelijke ondergrondse activiteiten overleg met de waterbeheerder nodig.
Het huidige ondergrondse bouwvolume bestaat uit drie kelderlagen. Deze drie kelderlagen worden niet vergroot. De grondwaterstand wordt door de verbouwwerkzaamheden niet gewijzigd. In het project wordt een duurzaam energiesysteem toegepast waarbij gebruik wordt gemaakt van grondwater, een warmte-koudeopslagsysteem (WKO). Het systeem wordt toegepast t.p.v. de onbebouwde tuin aan de Kerkstraat. Er wordt geen nadelige invloed verwacht op de grondwaterkwaliteit, omdat het grondwater in het beoogde opslagpakket ter plaatse van de bronfilters van nature al zout is. Er worden geen schadelijke zettingen verwacht en er is geen nadelig invloed op bekende grondwaterverontreinigingen, overige grondwatergebruikers en andere grondwaterbelangen. De volledige conclusie is opgenomen in de Effectenstudie grondwatersysteem voor koude-warmteopslag, opgesteld door Cauberg-Huygen raadgevende ingenieurs bv, 28 januari 2010.