Plan: | Vijzelstraat 66-80 (Duintjer) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1301BPSTD-OH01 |
In het gebied Zuidelijke Binnenstad bevinden zich ca. 340 van de ruim 1.500 horecavestigingen (fastfood, discotheken, cafés en restaurants) in de binnenstad, ongeveer 22%. Er werken ruim 2.400 mensen. Binnen het plangebied zijn er ongeveer 200 restaurants en ongeveer 140 cafés. Verder zijn er ca. 20 discotheken en 20 coffeehops gevestigd.
In 2008 is het Horecabeleidsplan vastgesteld. Hierin is aangegeven in welke straten verruiming van horeca (sluitingstijden, vierkante meters of het toevoegen van horecazaken) mogelijk is.
In het kader van het project “Rode Loper” wordt gekeken naar de mogelijkheden om de uitstraling van de Vijzelstraat en Vijzelgracht te verbeteren. Het toevoegen van horecazaken kan daaraan bijdragen. In gebouw Duintjer (voorheen ABN-AMRO) zijn daartoe bijvoorbeeld mogelijkheden. Voorwaarde bij het toevoegen van horecazaken is dat deze gespreid dienen te worden over de lengte van de straat. In aansluiting op de winkelfunctie is er alleen ruimte voor cafés en restaurants met een dagzaakvergunning.
Horecabeleidsplan 2008
Het uitgangspunt voor horeca in het plangebied is het Horecabeleidsplan 2008 (vastgesteld op 25 september 2008). Op basis van het Horecabeleidsplan 2008 wordt voor maximaal tien initiatieven die passen binnen de ambitie van het project Rode Loper medewerking verleend door dit juridisch-planologisch mogelijk te maken.
In het gebouw Duintjer kan in de plint maximaal 600m2 gebruiksoppervlak worden ingezet t.b.v. nieuwe horecainitiatieven. Uitgaande van de regel dat een horecagelegenheid maximaal 300m2 mag zijn, zou dat betekenen dat er in het gebouw 2 nieuwe horecagelegenheden van 300m2 zouden kunnen komen.
De verschillende horecasoorten zijn in dit bestemmingsplan ondergebracht in de categorieën horeca 3 en 4. De horecaregeling in de bestemmingsplannen en de horecaregeling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn op elkaar afgestemd. In beide regelingen worden dezelfde categorie-indelingen voor horeca gehanteerd.
Definities horeca 3 t/m 4
Horeca 3
Horecabedrijven, die tot doel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van dranken en (kleine) etenswaren en/of maaltijden, waarbij het accent licht op het verstrekken van dranken. Onder horeca 3 bedrijven worden in elk geval begrepen: cafés en eetcafés.
Horeca 4
Horecabedrijven die tot hoofddoel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van in hoofdzaak ter plaatse bereide maaltijden en van in hoofdzaak ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholische, zwak- en niet-alcoholische dranken. Onder horeca 4 worden in elk geval begrepen restaurants, lunchrooms, koffiehuizen en ijssalons.
Binnen de horecaregeling is het mogelijk om een potentieel meer overlastgevende vorm van horeca om te zetten in een minder overlastgevende: een horeca 1 vestiging mag worden omgezet in een horeca 3 of 4, een horeca 2 vestiging mag worden omgezet in een horeca 3 of 4 en een horeca 3 vestiging in een horeca 4 vestiging.
Additionele horeca
Naast zelfstandige horeca bestaat er ook additionele horeca: horeca-activiteiten die ondergeschikt en ondersteunend zijn aan de hoofdfunctie. Voorbeelden zijn een museumcafé, een theaterfoyer of een kantine in een sporthal. De horeca-activiteiten worden juridisch-planologisch niet als afzonderlijke functie 'horeca' gezien, maar gerekend tot de bestemming van de hoofdfunctie.
Voor ondersteunende horeca in winkels geldt in de binnenstad van Amsterdam het mengformulebeleid (zie paragraaf 4.5.3): winkels mogen ondersteunende horeca hebben van een beperkt aantal m², het horecagedeelte mag niet aan de straatgevelzijde gelegen zijn, zonder reclame (en zonder terras).