Plan: | Oosterdok oost (NEMO-pier) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1002BPGST-OH01 |
Zoals hiervoor is aangegeven moeten ruimtelijke plannen vanuit de regelgeving voor luchtkwaliteit worden getoetst op de gevolgen voor luchtkwaliteit. In de regelgeving zijn ondergrenzen gesteld aan de omvang van een ruimtelijk project, waarvoor een luchtkwaliteitsonderzoek nodig is.
In het bestemmingsplan blijft het aantal ligplaatsen gelijk en de gebouwen c.q. functies zoals NEMO, ARCAM en het Scheepvaartmuseum opgenomen conform hetgeen vergund is. Het bestemmingsplan maakt met uitzondering van de steiger van de amphicoach c.q. aanlegsteiger voor een zonneboot ter nachtelijke stalling als ook een wijziging van de huidige wachtsteiger, geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk.
Amphicoach
In het voorliggende bestemmingsplan wordt de steiger voor de amphicoach opgenomen. Het plan kan invloed hebben op de luchtkwaliteit in het gebied en daarom moet worden gekeken of het kan worden beschouwd als een nibm-project. Deze amphicoach zal volledig elektrisch door de grachten varen. In de beoordeling van de amphicoach is uitgegaan van een zogenaamd worst case scenario, waarbij de amphicoach volledig wordt motorvoertuig (niet elektrisch) wordt beschouwd. Bij het gedoogbesluit is aangegeven dat de amphicoach tien keer per etmaal (waarvan twee per keer in de avonduren). Voor de goede orde wordt hierbij opgemerkt dat de steiger geen op- of afstapplaats is. De samenhangende maximale totale aantal motorvoertuigbewegingen per etmaal van het zogenaamde weekdaggemiddelde dat dit met zich meebrengt, moet worden geconstateerd dat er sprake is van extra verkeer maar dat deze bijdrage van extra verkeer onder de grens van 1,2 µg/m³ NO2 of PM10 blijft waardoor deze bijdrage van extra verkeer als 'niet in betekende mate' (nibm) moet worden beschouwd waardoor geen extra onderzoek noodzakelijk is. Gelet hierop kan geen sprake zijn van een vermindering van de luchtkwaliteit.
Zonneboot
Aan de water(IJ)zijde van de steiger voor de amphicoach kan ter nachtelijke stalling een zonneboot worden aangelegd. De aanlegplaats betreft geen op- en/of afstapmogelijkheden. Deze zonneboot wordt in zijn geheel aangedreven door zonne-energie. Gelet hierop kan geen sprake zijn van een vermindering van de luchtkwaliteit.
Omgeving - cumulatie
Buiten het plangebied - rond het Oosterdok - zullen de komende jaren nog een aantal bouwplannen worden gerealiseerd. Om te voorkomen dat deze ontwikkelingen als losse nibm-projecten worden beschouwd waardoor cumulatie optreedt van nibm-projecten, is ook gekeken of deze ontwikkelingen een zodanige bijdrage van extra verkeer opleveren dat deze niet als nibm kunnen worden beschouwd.
In onderstaande tabel zijn de plannen opgenomen die buiten het plangebied maar in de directe omgeving gepland of ontwikkeld zijn vanaf 1 augustus 2009 en die hun verkeer op dezelfde ontsluitingsweg afwikkelen die buiten het plangebied is gelegen. Concreet gaat het hier om ontwikkelingen op Oosterdokseiland.
In relatie tot de vraagstelling of de (bouw)plannen gezamenlijk leiden tot een in betekenende mate verslechtering van de luchtkwaliteit kan ontkennend geantwoord worden. Uit bovenstaande tabel blijkt dat ter plaatse van de ODE-brug waar de meeste auto's komen te rijden en de grootste verslechtering van de luchtkwaliteit wordt verwacht, de verslechtering gesommeerd 0,5 microgram per kubieke meter is in het jaar 2015. Omdat deze verslechtering kleiner is dan 1,2 microgram per kubieke meter zijn de bouwplannen gezamenlijk niet in betekenende mate; NIBM. De (plan)ontwikkelingen zijn dus in overeenstemming met de Wet luchtkwaliteit 2007.