vastgesteld |
NL.IMRO.0362.OIAVHB08xD-VG01 |
De huidige bestemming van de beoogde locatie is 'Verkeer (V)' en het huidige gebruik en functie is een groene strook met opgaande begroeiing aan de zijde van de Beneluxbaan (oostzijde) en een meer open karakter aan de westzijde. Een passend gebouw op deze plaats voegt zich naar de groene uitstraling. De gesloten groenbuffer naar de Beneluxbaan is uitgangspunt. Door de nieuwbouw zal de functie groenstrook gedeeltelijk veranderen naar Nutsvoorziening (NV) / Verkeer-Verblijfsgebied (V-V). Vanwege de nieuwbouw van de stadsverwarmingseenheid op deze locatie neemt het verhard oppervlak toe met circa 316 m². In totaal bedraagt het verhard oppervlak van de nieuwe stadsverwarmingseenheid circa 270 m2. Hiernaast zal circa 46 m2 worden verhard ten behoeve van de ruimte voor ontsluiting en voor het manoeuvreren van voertuigen van onderhoudspersoneel.
De oppervlakte van de bebouwing neemt toe door de wens van Eneco voor extra capaciteit om extra aansluitingen in het Stadshart te kunnen faciliteren. Hiertoe zal naast het hergebruik van de twee bestaande ketels twee nieuwe ketels met een vermogen van een ieder 4 MWth worden geplaatst.
Watercompensatie
Deze ontwikkeling houdt een toename van het verhard oppervlak in welke lager is dan 1000 m2. Om deze reden is watercompensatie in dit geval niet noodzakelijk. Dit project zal wel worden opgenomen in de gemeentelijke Waterbank, welke anno 2012 in oprichting is.
De groene inrichting langs de Beneluxbaan vormt een belangrijk onderdeel van de stedelijke groenstructuur en is beeldbepalend voor Amstelveen. De groengebieden langs de Beneluxbaan bestaan standaard uit brede bermen, daarachter veelal een sloot en een parkstrook van variërende breedte. Alleen ter hoogte van het centrum van Amstelveen ontbreekt het groen langs de westzijde van de Beneluxbaan.
Het groen heeft in ecologisch opzicht een verbindende functie tussen groengebieden in de stad in noord- zuid richting en in oost-west richting.
Het groen is van hoge kwaliteit en van groot belang voor de belevingswaarde van bewoners en gebruikers van de bebouwing langs de Beneluxbaan. Kernkwaliteit van het groen zijn de bloemrijke verschraalde bermen met inheemse struiken.
De bermen kunnen als verkeersbegeleidend groen worden aangemerkt, met de watergangen en aangrenzende groene gebieden als buffer tussen het verkeersgebied en de bebouwde omgeving, met name voor de aangrenzende (woon) bebouwing.
De groene bermen hebben een relatief geringe gebruikswaarde; er zijn enkele speelplekken en trap- en speelweides.
De zone Beneluxbaan is in het Groenstructuurplan aangewezen als 'selectieve transformatiezone', waarbij veranderingen zullen plaatsvinden met oog voor bestaande (groene) waarden. Bij eventuele herontwikkeling van het groen langs de Beneluxbaan zal behoud van de groene kwaliteit een belangrijke leidraad blijven.
Kwantitatieve ingrepen zijn echter op perceelniveau mogelijk, zonder dat de kwaliteit van de hoofdstructuur wordt aangetast. Bij planontwikkeling voor de Beneluxbaan kan worden bezien of bestaande barrières in de Oost- West lopende ecologische zones opgeheven kunnen worden.
Het plangebied ligt op verveende en drooggemaakte gronden. Dit betekent een lage verwachting voor alle archeologische perioden.
Tussen Amsterdam Centraal Station en Halte Westwijk ligt de Amstelveenlijn. Het tracé is op maaiveld aangelegd.
Het tracé loopt ten noorden van de wijk Waardhuizen in de middenberm van de Beneluxbaan (Beneluxbaantracé).
Het plangebied ligt tegen het talud van het sneltramtracé. Het talud blijft ongewijzigd.
De Beneluxbaan is een belangrijke doorgaande verkeersader (2 X 2 rijstroken) tussen Amsterdam (Zuid) en Amstelveen en doorsnijdt Amstelveen bijna geheel in noord-zuid richting.
Langs de Beneluxbaan liggen, vanaf Amsterdam tot aan de wijk Waardhuizen, in twee richtingen vrijliggende fietspaden. De Beneluxbaan vormt hiermee een belangrijke hoofdfietsroute.
De Beneluxbaan voorziet niet in doorgaande voetgangerspaden.
Het plangebied ligt in de 'oksel' Beneluxbaan/Oranjebaan, waar het fietspad aan twee zijden van de op-/afrit meeloopt. Het fietspad zal worden overgestoken door onderhoudsvoertuigen om de stadsverwarmingseenheid te bereiken. Hiertoe wordt berijdbaarheid van het fietspad (inclusief de bochtstralen) gecontroleerd door de gemeente.
Rondom de stadsverwarmingseenheid zal circa 50 m2 aan verharding worden gerealiseerd. Deze verharding wordt gerealiseerd ten behoeve van de ontsluiting en het manoevreren en parkeren van voertuigen van onderhoudspersoneel.
De stadsverwarmingseenheid zal worden voorzien van verlichting met bewegingssensoren. Door het plaatsen van deze verlichting zal ongewenst gedrag worden ontmoedigd en de sociale veiligheid zal hiermee worden gewaarborgd.
De nieuwe stadsverwarmingseenheid zal worden aangesloten op de bestaande netwerken, waaronder een hoge drukgasleiding en electraleiding. De hiermee gemoeide verleg- en aansluitkosten maken deel uit van de set afspraken tussen de gemeente en Eneco in het kader van de afgesloten samenwerkingsovereenkomst.