direct naar inhoud van 4.6 Water
Plan: Zijdelweg 21-23
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.11D-OH01

4.6 Water

Het plangebied ligt in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi & Vecht.

Het gebied maakt geen deel uit van een waterwingebied.

De Watertoets is een wettelijke maatregel die ervoor zorgt dat van begin af aan de waterhuishouding en waterveiligheid wordt meegenomen in de plannen voor de inrichting van de ruimte. De Watertoets houdt in dat bij de beslissing over een vergunning, plan of programma, rekening gehouden wordt met de mogelijke nadelige gevolgen ervan voor het watersysteem.

In de vijfde Nota ruimtelijke ordening is de watertoets als belangrijk instrument in de afstemming tussen het waterbeleid en het ruimtelijk beleid opgenomen. Het Rijk, de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg hebben op 14 februari 2001 afgesproken in de Startovereenkomst Waterbeleid 21e eeuw om vanaf dat moment de Watertoets toe te passen. Op 2 juli 2003 is het Nationaal Bestuursakkoord Water gesloten waarin afspraken zijn gemaakt. Sinds 1 november 2003 is de Watertoets ook wettelijk verplicht voor plannen in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Waternet, het uitvoerende orgaan van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi & Vecht, hanteert als uitgangspunt dat indien er sprake is van toename van verhard oppervlak op een te bebouwen (her in te richten) locatie, over het extra te realiseren verharde oppervlak 10% water dient te worden gerealiseerd. Aangezien het verharde oppervlak ten opzichte van het huidige verharde oppervlak ongewijzigd blijft, zal door Waternet geen compensatie-eis voor de aanleg van extra water worden opgelegd.

Afvalwater en riolering

Het bouwplan leidt niet tot een overschrijding van de capaciteit van de riolering waarop wordt aangesloten, derhalve kan de afvoer van de wasstraat op de bestaande riolering worden aangesloten. Een tweede aansluiting op het riool behoeft niet te worden aangevraagd, gezien het feit dat er minder dan 150.000 m³ afvalwater geloosd zal worden.

Het afvalwater wordt via een slib- en olieafscheider, die voldoet aan de wettelijk gestelde milieunormen, geloosd op de riolering. De slib- en olieafscheider dient te voorkomen dat olie, vet en slib zal worden geloosd op de openbare riolering, en zal periodiek worden leeggezogen door een daartoe gespecialiseerd bedrijf.

Oppompen grondwater

Ten behoeve van de wasplaats zal grondwater worden opgepompt.

Voor het oppompen van grondwater is de Waterwet van toepassing, die op 22 december 2009 in werking is getreden. Een achttal wetten is samengevoegd tot één wet, de Waterwet. De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Daarnaast levert de Waterwet een flinke bijdrage aan kabinetsdoelstellingen zoals vermindering van regels, vergunningstelsels en administratieve lasten. Een belangrijk gevolg van de Waterwet is dat de huidige vergunningstelsels uit de afzonderlijke waterbeheerwetten zijn gebundeld, resulterend in één vergunning, de Watervergunning.

Met de inwerkingtreding van de Waterwet op 22 december 2009 is een deel van het grondwaterbeheer in Nederland overgebracht naar de waterschappen. Voorheen was dat nog volledig bij de provincies ondergebracht. Inmiddels is een watervergunning, voor het onttrekken (oppompen) van grondwater, door Kaatee Transport B.V. bij het waterschap Waternet te Amsterdam ingediend.

Naar verwachting zal jaarlijks ca. 34.500 m³ grondwater worden onttrokken.