direct naar inhoud van 4.5 Externe veiligheid
Plan: Zijdelweg 21-23
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.11D-OH01

4.5 Externe veiligheid

Externe veiligheidrisico’s van nabijgelegen risicobronnen

Om te bepalen of er sprake is van inrichtingen of tracés die de externe veiligheid zouden kunnen bedreigen, is de risicokaart van de provincie Noord-Holland geraadpleegd. Hieruit is gebleken dat er geen sprake is van knelpunten.

De risicokaart Noord-Holland geeft inzicht in de risico's in de woon- en werkomgeving. Op de kaart staan meerdere soorten typen rampen, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. Deze gegevens zijn afkomstig van gemeenten, waterschappen, provincie en de rijksoverheid.

Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan overheden die besluiten nemen over bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld chemische fabrieken, lpg-tankstations en spoorwegemplacementen waar goederentreinen met gevaarlijke stoffen rangeren. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dichtbij huizen, ziekenhuizen, scholen (zogenaamde kwetsbare objecten) of in de buurt van winkels, horecagelegenheden en sporthallen (beperkt kwetsbare objecten). Daardoor ontstaan risico's voor mensen die in de buurt ervan wonen of werken. Het doel van het besluit is de risico’s waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen tot een aanvaardbaar minimum te beperken. Dit betekent bijvoorbeeld dat woningen op een bepaalde afstand moeten staan van een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen. Het besluit (Bevi) is op 27 oktober 2004 in werking getreden. Kaatee Transport B.V. is geen Bevi-inrichting. Bovendien valt onderhavige locatie niet in een invloedsgebied van een Bevi-inrichting. In het Bevi worden twee veiligheidsnormen gehanteerd. Het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR).

Risicovolle bedrijven volgens BEVI

Zoals gesteld in de toelichting van het vigerende bestemmingsplan ‘Landelijk gebied’ vallen benzinestations die LPG verkopen onder de werking van het Bevi, en ligt de 10-6 contour van het plaatsgebonden risico – doordat de beoogde doorzet van het LPG-station minder dan 1.000 m3 bedraagt- op een afstand van 45 meter vanaf het vulpunt. Aan deze afstand van 45 meter wordt ruimschoots voldaan, er bevindt zich geen LPG-vulpunt binnen een afstand van 45 meter van onderhavige locatie.

Jurisprudentie stelt dat het invloedsgebied van het groepsrisico reikt tot 150 meter rondom het vulpunt van het LPG-station. Binnen dit gebied dient het groepsrisico bepaald te worden. Aangezien de locatie van Kaatee Transport B.V. op circa 175 meter van het dichtstbijzijnde vulpunt (Shell-station, Zijdelweg 15 te Amstelveen) is gelegen, wordt aan de afstand van 150 meter ruimschoots voldaan.

Plaatsgebonden risico (PR)

Het plaatsgebonden risico (PR) is het risico (uitgedrukt in kans per jaar) dat een persoon die zich onafgebroken en onbeschermd op die plaats (i.c. locatie Kaatee Transport B.V.) zou bevinden, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een calamiteit/ongeval met een gevaarlijke stof. Het plaatsgebonden risico wordt weergegeven als een (risico)contour rondom een risicovolle activiteit en wordt uitgedrukt in een kans/jaar.

Een kans van 10-6/jaar vormt de grenswaarde, en moet door het bevoegde gezag in acht worden genomen (worden opgevolgd). De 10-6-contour geeft het gebied aan waarbinnen de kans dat iemand die gedurende één jaar op die plek in woningen en kwetsbare objecten (bijv. kantoorgebouwen en hotels) aanwezig is, overlijdt door een ongeval met gevaarlijke stoffen maximaal één op de miljoen per jaar (10-6) mag zijn. Binnen de 10-5-contour is dat risico één op een honderdduizend.

Voor het plaatsgebonden risico geldt in het algemeen een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten. Kwetsbare objecten zijn onder andere woningen (met uitzondering van verspreid liggende woningen met een dichtheid van maximaal twee per hectare en dienst- of bedrijfswoningen) en andere objecten waar zich gedurende een groot deel van de dag grote groepen mensen bevinden of (een deel van de dag) kwetsbare groepen mensen. Bouwen van kwetsbare bestemmingen (bijv. woningen, winkelcentra e.d.) is binnen deze 10-6/jaar contour niet toegestaan. Het bouwplan van Kaatee Transport B.V. is geen kwetsbare bestemming. Onder beperkt kwetsbare objecten worden onder andere verstaan woningen, hotels, restaurants, kantoren, winkels en sport- en kampeerterreinen, voorzover deze objecten niet tot de kwetsbare objecten behoren en bedrijfsgebouwen voor zover zij geen gebouwen zijn waarin grote aantallen personen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig plegen te zijn. Het bouwplan van Kaatee Transport B.V. is een beperkt kwetsbaar object.

Groepsrisico (GR)

Het groepsrisico (GR) heeft betrekking op de kans dat een grotere groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval in een inrichting waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn, en geeft aan hoeveel de cumulatieve kans is (per jaar) dat bij een risicolocatie tenminste 10, 100 of 1.000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van een calamiteit/ongeval met een gevaarlijke stof. Het groepsrisico heeft momenteel een buitenwettelijke status en heeft een oriënterende waarde (inspanningsverplichting). Van het bevoegde gezag wordt verwacht deze waarde zoveel mogelijk aan te houden, maar men mag hiervan afwijken mits e.e.a. goed is onderbouwd. Het groepsrisico wordt weergegeven in een fn-curve, waarbij ‘f’ staat voor frequentie en ‘n’ voor het aantal slachtoffers. Het groepsrisico is een maatstaf voor de verwachte omvang van een ramp. Het risico wordt bepaald op grond van een vrij technische systematiek (het zogenoemde beoordelingskader). Bij de berekening van het groepsrisico speelt mee:

- De jaarlijkse kans op een ongeval met gevaarlijke stoffen Dit hangt af van de aard en hoeveelheid van de gevaarlijke stoffen en de daarmee verrichte handelingen.

- Het aantal potentiële slachtoffers in de omgeving van de activiteit. Dit hangt af van de hoeveelheid én spreiding van de bevolking en de effecten van een stof bij een ongeluk. Het groepsrisico neemt dus ook toe als er meer personen in de omgeving gaan wonen of werken.

Volgens een publicatie van het ministerie van VROM d.d. november 2007 geldt voor het groepsrisico een oriëntatiewaarde, dat geen norm is, maar een ijkpunt. Overheden moeten bij besluiten (bijvoorbeeld over nieuw ruimtelijk plan) iedere verandering boven of onder deze waarde verantwoorden. Deze verantwoordingsplicht moet overheden aanzetten tot discussie over de omvang van het groepsrisico en de verhouding tot de oriëntatiewaarde. Maar ook over de veiligheid van de risicovolle situatie, de gevolgen voor de omgeving, mogelijke alternatieven, de hulpverlening en de zelfredzaamheid van omwonenden. Voor de beoordeling van de aanvaardbaarheid van bouwplannen in de nabijheid van een bestaande leiding is van belang dat wordt voldaan aan de oriëntatiewaarde van het groepsrisico.

Aangezien er geen sprake is van een onevenredige toename van personeel en bezoekers is het groepsrisico nihil.

Gastransportleiding

Volgens het vigerende bestemmingsplan ‘Landelijk gebied’ dient met betrekking tot de op de plankaart van dit bestemmingsplan aangeduide gastransportleiding Gasunie, op een strook van 20 meter, respectievelijk 30 meter ter weerszijden van het hart van de gastransportleiding van een 6” 40 bar leiding, respectievelijk van een 12” 40 bar leiding, het uitvoeren van nieuwe activiteiten primair te worden getoetst aan de zoneringsregeling, conform de circulaire “Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen” (1984) waarin het ministerie van VROM veiligheidsafstanden heeft vastgelegd voor transportleidingen waarin aardgas onder hogedruk wordt getransporteerd. Uitgangspunt van deze circulaire is dat het streven erop gericht dient te zijn om bestemmingen die voorzien in een regelmatig verblijf van personen, buiten de zogeheten toetsingsafstand te houden. Onderhavige locatie van Kaatee Transport B.V. is op circa 350 meter van de dichtstbijzijnde gastransportleiding gelegen, en derhalve buiten de toetsingsafstand gelegen.

Vervoer gevaarlijke stoffen

Over de huidige N201 loopt een route gevaarlijke stoffen. Op de Risicokaart Noord-Holland is de om te leggen N201 nog niet aangegeven als een route voor gevaarlijke stoffen. Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg alle voor het risiconiveau relevante transport bestaat uit brandbare vloeistoffen en gassen. In de Provincie Noord-Holland wordt op geen van de nu beschouwde wegen voor een individueel risico de grenswaarde van 10-6/jaar bereikt. Er zijn daarom geen aandachtspunten voor het individueel risico vastgesteld. Voor het groepsrisico zijn wel aandachtspunten vastgesteld, echter niet op de N201. In het kader van het project N201 in zijn geheel heeft de Grontmij een analyse gemaakt van de plaatsgebonden risico's en groepsrisico's, voortvloeiend uit de transporten van gevaarlijke stoffen. In het rapport 'Externe veiligheid omlegging N201' van 16 augustus 2005 zijn de uitgangspunten, de uitkomsten van het onderzoek en de conclusies van het onderzoek verwoord. De conclusie is dat er geen knelpunten zijn ten aanzien van het plaatsgebonden risico en groepsrisico die voortvloeien uit de transporten van gevaarlijke stoffen.

Ten zuiden van het plangebied is een gasleiding aanwezig. De Gasleiding ligt op de rand van het plangebied.