Verlegging Leiding Gasunie W-540-01 t.p.v. J.C. van Hattumweg
Status: | vastgesteld |
Identificatie: | NL.IMRO.0362.11AB-VG01 |
Plantype: | bestemmingsplan |
TOELICHTING
Inhoudsopgave
HOOFDSTUK 6 OMGEVINGSKWALITEIT
HOOFDSTUK 1 INLEIDING
1.1 Aanleiding en doelstelling
Op 15 juni 2016 is het bestemmingsplan Amstelveenlijn Opstelterrein vastgesteld door de gemeenteraad. Het bestemmingsplan Amstelveenlijn Opstelterrein maakt het mogelijk om een opstelterrein in de Legmeerpolder aan te leggen en de daarbij behorende trambaan. Onder de nieuw aan te leggen trambaan ligt een gasleiding.
De Gasunieleiding dient ter plaatse van de kruising met de J.C. van Hattumweg verlegd te worden, omdat de trambaan naar het opstelterrein toe op de bestaande Gasunieleiding komt te liggen. Hierdoor kunnen onder meer ongelijkmatige zettingen ontstaan welke een risico vormen voor de leiding. Ook Metro en Tram en GVB kennen regelgeving die een dergelijke situatie verbiedt. In overleg met Gasunie is besproken wat maatschappelijk (qua kosten en overlast) de meest aanvaardbare oplossing is.
Gekozen is voor een oplossing, waarbij de leiding middels een lange boring wordt uitgevoerd. De boorlijn kent een tweetal bogen waardoor de ligging van de leiding iets wijzigt ten opzichte van de bestaande ligging. Zie bijlage 1 voor de tekening. Aangezien deze transportleiding van Gasunie een ‘bestemde leiding’ is, moet het bestemmingsplan wel worden gewijzigd.
1.2 Ligging en begrenzing plangebied
Het deel van de gasleiding dat verlegd gaat worden ligt deels in de Legmeerpolder en in Westwijk. De gasleiding ligt onder Hammarskjöldsingel en gaat onder de J.C. van Hattumweg door richting het nieuw te bouwen opstelterrein in de Legmeerpolder.
Locatie gasleiding
1.3 Geldende bestemmingsplannen
Dit bestemmingsplan vervangt gedeeltelijk de volgende 3 plannen:
Bestemmingsplan Legmeerpolder (vastgesteld en geheel onherroepelijk in werking op 21 augustus 2014)
Bestemmingsplan Amstelveen Zuid-West 2014 (vastgesteld en geheel onherroepelijk in werking op 4 mei 2015)
Bestemmingsplan Amstelveenlijn Opstelterrein (vastgesteld op 15 juni 2016 en geheel onherroepelijk in werking op 9 november 2016)
Deze geldende bestemmingsplannen komen met het in werking treden van dit bestemmingsplan gedeeltelijk te vervallen.
1.4 Leeswijzer
In hoofdstuk twee worden de uitgangspunten van het ruimtegebruik voor de komende tien jaar gegeven. Hoofdstuk drie bevat de juridische vertaling van de visie van het bestemmingsplan. In hoofdstuk vier komt de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan aan bod. Om een indruk te krijgen wat met het bestemmingsplan wordt beoogd en hoe het juridisch vertaald wordt, is het lezen van deze hoofdstukken voldoende.
Hoofdstuk vijf en zes geven de toelichting en motivatie op de gemaakte keuzen weer die uiteindelijk hebben geleid tot de planopzet. Hoofdstuk vijf gaat in op de beleidskaders. In het laatste hoofdstuk komen de omgevingsaspecten aan bod.
HOOFDSTUK 2 VISIE PLANGEBIED
2.1 Functionele en ruimtelijke uitwerking
Het verleggen van de gasleiding heeft geen zwaarwegende consequenties voor de omgeving. Ook qua veiligheid verandert er weinig ten opzichte van de bestaande leiding. Dit wordt beschreven in paragraaf 6.3 Externe veiligheid.
In de afweging van de locatie van de te boren gasleiding is een positie gekozen waarbij de risico’s bij de realisatie van de trambaan, gevolgen voor bestaande en toekomstige bebouwing en de instandhouding van de gasleiding minimaal zijn. De gasleiding komt aanzienlijk dieper te liggen t.o.v. de huidige situatie.
2.2 Motivatie gemaakte keuzes
Het is van groot belang om het nieuwe opstelterrein en het doortrekken van de trambaan naar Uithoorn te realiseren. Om die reden moet de gasleiding deels worden verplaatst.
HOOFDSTUK 3 PLANOPZET
3.1 Algemeen
In dit hoofdstuk wordt inzicht gegeven in de wijze waarop de gewenste ruimtelijke en functionele ontwikkeling van het plangebied juridisch is vertaald. In het voorgaande hoofdstuk is beschreven welke ontwikkelingen in het plangebied plaatsvinden. In dit hoofdstuk wordt aangegeven welke juridisch-planologische instrumenten daarbij worden ingezet.
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) die per 1 juli 2008 in werking is getreden verplicht gemeenten tot het opstellen van een bestemmingsplan voor het gehele grondgebied. In de Wro en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is nader uitgewerkt uit welke onderdelen een bestemmingsplan in ieder geval moet bestaan.
Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding en de regels. Deze onderdelen zijn bindend. De regels bevatten samen met de verbeelding het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en gebouwen en bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing. De toelichting is niet juridisch bindend, maar wordt als handvat en beleidskader/interpretatiekader voor het bestemmingsplan gebruikt.
De bruikbaarheid van deze instrumenten is geheel afhankelijk van het doel van het bestemmingsplan en de gewenste bestemmingsmethodiek van de gemeente Amstelveen. Uitgangspunt is dat het bestemmingsplan moet voorzien in een passende regeling voor de komende tien jaar, dit is de geldigheidsduur van een bestemmingsplan.
3.2 De bestemmingen
Artikelsgewijs beschrijving regels en bestemmingen
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Begrippen (artikel 1)
hierin worden de begrippen gedefinieerd die in de planregels worden gebruikt.
Wijze van meten (artikel 2)
hierin wordt aangegeven hoe de diverse maten worden gemeten en de inhoud en oppervlakte van bouwwerken worden berekend om zo een eenduidige toepassing van de bebouwingregeling te bewerkstelligen.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Groen (artikel 3)
De bestemming omvat het merendeel van de structurele groenvoorzieningen in Amstelveen. Het groen is mede bestemd voor bermen en beplanting, paden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen, alsmede voor verhardingen, parkeervoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en straatmeubilair.
Verkeer, Verkeer - Openbaar Vervoer (artikel 4 en 5)
Voor de bestemming verkeer zijn verschillende artikelen opgenomen. Binnen deze bestemming zijn verschillende aspecten van de verkeersbestemming geregeld. De bestemming Verkeer - Openbaar Vervoer is opgenomen voor de hoogwaardige tramverbinding van Station Amsterdam Zuid tot Uithoorn.
Water (artikel 6)
De bestemming water is bedoeld voor waterberging, waterhuishouding en waterlopen. In de specifieke gebruiksregels is onder meer bepaald dat het aanleggen van woon- en bedrijfsschepen in strijd is met de bestemming. De gronden met de bestemming water kunnen niet worden omgezet in groenvoorziening.
Leiding-Gas (artikel 7)
Als dubbelbestemming is opgenomen gas. De primaire bestemming mag de belangen welke worden behartigd binnen de dubbelbestemming niet onevenredig schaden. Hiervoor is in de planregels een regeling opgenomen.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Anti-dubbeltelregel (artikel 8)
Een anti-dubbeltelbepaling; deze bepaling dient om te voorkomen dat bijvoorbeeld een bepaald grondoppervlak dat in een bepaald geval al eens als berekeningsgrondslag voor de toelaatbare oppervlakte aan bebouwing heeft gediend, later nog eens als berekeningsgrondslag voor een ander bouwwerk wordt gebruikt, maar dat dan tot gevolg heeft dat in het eerste geval een situatie ontstaat die afwijkt van het plan.
Algemene bouwregels (artikel 9)
In dit artikel (toegelaten overschrijdingen) wordt aangegeven in welke gevallen de in dit plan aangegeven bestemmingsgrenzen, bouwgrenzen en/of hoogtematen overschreden mogen worden. Dit betreffen bijvoorbeeld liftkokers, schoorstenen en balkons. In dit artikel worden tevens criteria gegeven als (mede) toetsingskader voor het stellen van nadere eisen, het verlenen van een omgevingsvergunning en het wijzigen van het plan. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning kunnen bijvoorbeeld nadere eisen gesteld worden aan het samenhangend straat- en bebouwingsbeeld, de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid.
Algemene afwijkingsregels (artikel 10)
In dit artikel wordt bepaald in het kader van welke algemene afwijkingen in het plangebied gebruik gemaakt kan worden.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Overgangsrecht (artikel 11)
Samengevat wordt hierin gewaarborgd dat bouwwerken en gebruiksvormen die bij de totstandkoming van het plan reeds bestaan, maar nu in strijd raken met het plan, mogen blijven bestaan. Daarbij wordt het hierin mogelijk gemaakt om op te treden tegen eerder ontstaan illegaal gebruik.
Slotregel (artikel 12)
Voor de duidelijkheid, o.a. bij benoeming en verwijzing, is hierin een eenduidige naam voor het gehele plan inclusief de toelichting aangegeven.
HOOFDSTUK 4 UITVOERBAARHEID
4.1 Economische uitvoerbaarheid
4.1.1 Financieel-economische haalbaarheid
Ten aanzien van de nieuwe ontwikkeling die op basis van het bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt is inzicht verkregen in de opbrengsten die gegenereerd worden en de kosten die gemaakt worden. Wanneer deze kosten en opbrengsten naast elkaar worden gelegd, is er sprake van een positief planresultaat/dekkende exploitatie. Het bestemmingsplan is derhalve economisch uitvoerbaar binnen de planperiode van tien jaar.
4.1.2 Verhaal van kosten
Het verleggen van een gasleiding is geen bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan (zie artikel 6.2.1. Bro). Om die reden is er geen sprake van verplicht kostenverhaal. De kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan is geregeld in een anterieure overeenkomst.
4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
4.2.1 Bro-partners
In het kader van het wettelijk vooroverleg op grond van het Besluit op de ruimtelijke ordening is het voorontwerp toegezonden aan de hieronder genoemde provinciale en rijksdiensten en andere instanties op 6 maart 2018. De toezending is gedaan met het verzoek om binnen 4 weken te reageren en met de mededeling, dat indien niet binnen die termijn zal zijn gereageerd, wordt aangenomen, dat het voorontwerp bestemmingsplan geen aanleiding heeft gegeven tot het maken van opmerkingen.
Waternet
Gasunie
Brandweer Amsterdam-Amstelland
Wijkplatform Westwijk (info@westwijkplatform.nl)
De instanties welke staan vermeld onder 3 en 4 hebben niet gereageerd, zodat mag worden aangenomen, dat het voorontwerp geen aanleiding heeft gegeven tot het maken van opmerkingen.
De instantie welke staat vermeld onder nummer 1 heeft inhoudelijk schriftelijk gereageerd op het voorontwerp bestemmingsplan.
In bijlage 3 volgt een samenvatting van de reacties en het commentaar daarop van het college van burgemeester en wethouders.
4.2.2 Inspraak
Het ontwerp bestemmingsplan is gedurende zes weken ter inzage gelegd vanaf donderdag 19 april 2018. Gedurende de termijn van ter inzage legging heeft een ieder de gelegenheid gekregen om schriftelijk zienswijzen kenbaar te maken. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
4.3 Handhaving
Toespitsen op de keuzes die zijn gemaakt. Waarom bepaalde zaken niet zijn gelegaliseerd. Kijk in het handhavingsbeleid of het past in het programma. Wel afstemmen met de collega's van handhaving bij de inventarisatie.
Wanneer een bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, dan is de discussie over de inhoud van het plan afgerond en dienen overheid en burgers zich aan het plan te houden. Gebruik en/of bouwen dat niet in overeenstemming is met de verbeelding en/of de planregels is dan in strijd met het geldende bestemmingsplan. De zorg dat situaties gedurende de planperiode in overeenstemming zijn en blijven met het geldende bestemmingsplan valt onder het begrip handhaven. Goede handhaving vereist dat, naast de overheid ook belanghebbenden en de gebruikers van een plangebied op eenvoudige wijze kennis kunnen nemen van de inhoud van het geldende bestemmingsplan. Om dit te bereiken zijn bestemmingsplannen digitaal toegankelijk via het internet. In de opzet van voorliggend bestemmingsplan is al rekening gehouden met deze nieuwe ontwikkeling.
4.4 Technische uitvoerbaarheid
Er is onderzoek gedaan naar de wijze waarop de nieuwe leiding moet worden aangelegd.
Er is er voor gekozen om de nieuwe gasleiding te boren.
HOOFDSTUK 5 BELEIDSKADER
Dit hoofdstuk geeft normaal een overzicht van de belangrijkste ruimtelijke beleidskaders op rijks-, provinciale, regionale en gemeentelijk niveau.
De N.V. Nederlandse Gasunie heeft, in overleg met Metro en Tram, een verzoek ingediend om een gasleiding te verleggen. Gezien de omvang van de aanvraag/verzoek zal niet nader ingegaan worden op de ruimtelijke beleidskaders op Rijks-, Provinciaal en gemeentelijk niveau aangezien er geen belangen worden geschaad.
Het beleid en de wetgeving op milieugebied wordt behandeld in hoofdstuk 6.
HOOFDSTUK 6 OMGEVINGSKWALITEIT
6.1 Water
Beleidsdoelen water
Het doel van waterbeheer in Nederland bestaat van oudsher uit het beschermen tegen overstromingen en het ontwateren van laaggelegen gebieden. Door de klimaatverandering is nieuw beleid gemaakt voor deze taken van veiligheid en peilbeheer. Dit vereist mogelijk ruimte vanwege de versterking en verbreding van dijken en waterkerende werken of voor extra waterberging. Een ander doel betreft het zorgen voor schoon en gezond water. Voor schoon water is een goed functionerend watersysteem vereist met voldoende volume en doorstroming. Een ecologische oeverinrichting is wenselijk, maar legt beslag op de ruimte.
Grondwater wordt volop benut voor de productie van drinkwater. De laatste jaren ontwikkelt het grondwater zich tot een bron en/of opslagmedium voor warmte. Dit vormt een bijdrage aan de beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen. Efficiëntie van benutting is een van de redenen voor ruimtelijke ordening van de ondergrond.
Wettelijk kader
De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater en verbetert de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Voor de organisatie van het waterbeheer bevat het Waterbesluit de toedeling van oppervlaktewaterlichamen in beheer bij het Rijk en regels over het verstrekken van informatie met betrekking tot het waterbeheer. Ook regelt het Waterbesluit procedurele en inhoudelijke aspecten van het nationale waterplan en het beheerplan voor de rijkswateren en enkele inhoudelijke aspecten van de plannen in verband met implementatie van de kaderrichtlijn water en de richtlijn overstromingsrisico's. Voorts bevat het besluit bepalingen over de wijze waarop de aanvraag om een watervergunning wordt gedaan, waaronder de gevallen waarin een elektronische aanvraag wordt ingediend.
De Waterregeling bevat regels over de organisatie van het waterbeheer, een aantal kaarten over de toedeling van beheer, de begrenzing van oppervlaktewaterlichamen en de aanwijzing van de drogere oevergebieden, alsmede regels voor gegevensverstrekking aan het Rijk op grond van Europese verplichtingen. Verder regelt de Waterregeling een enkel inhoudelijk aspect van het regionaal waterplan en de beheerplannen.
In de Waterwet is gekozen voor een systeem waarin iedere bestuurslaag haar beleid formuleert en dit vastlegt in plannen. De plannen geven aan wat iedere bestuurslaag wil doen in een bepaalde planperiode om de doelstellingen van het waterbeheer te halen. Deze plannen zijn bindend voor de eigen bestuurslaag. De Waterwet sluit op dit punt zoveel mogelijk aan bij de sturingsvisie van de Wet ruimtelijke ordening.
Om water integraal onderdeel te laten uitmaken van de ruimtelijke planning, is het nodig dat de ruimtelijke gevolgen van de wateropgaven in ruimtelijke plannen worden uitgewerkt. Om dit effectief te kunnen doen, wordt in het planstelsel van de Waterwet een koppeling gelegd met het planstelsel van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Dit wil zeggen dat de waterplannen op Rijksniveau en op provinciaal niveau ook ruimtelijke plannen (structuurvisies) zijn op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening.
Gemeentelijk rioleringsplan (GRP) 2015-2020
Op basis van de Waterwet heeft de gemeente een zorgplicht voor het transport van afvalwater, voor hemelwaterafvoer en voor grondwateroverlast en -onderlast. In het gemeentelijk rioleringsplan wordt uiteengezet hoe deze zorg wordt ingevuld. Het grondwaterzorgplan is een uitwerking van de grondwaterzorgtaak die in het GRP staat omschreven.
Watergebiedsplannen buitengebied
De waterdoelstellingen en ruimtelijke opgaven voor het buitengebied zijn door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht vastgelegd in de watergebiedsplannen WesterAmstel (2005) respectievelijk Middenpolder (2008). Een deel van de voorgestelde maatregelen is reeds uitgevoerd.
Plangebied
Waterkeringen
De gasleiding valt buiten de kern- of beschermingszones van waterkeringen. De ontwikkeling heeft zodoende geen effect op de waterveiligheid en valt niet onder de beperkingen van het waterschap in het kader van een aanwezige waterkering.
Grondwater
Bij het verleggen van de gasleiding wordt de freatische grondwaterstand niet of nauwelijks beïnvloed, mits de watergangen gehandhaafd blijven.
Keur
Indien noodzakelijk zal de initiatiefnemer een watervergunning aanvragen voordat er gestart zal worden met de boorwerkzaamheden. De leiding komt ruim 10 meter onder de primaire watergang te liggen. De gasleiding zal geen consequenties hebben voor onderhoudswerkzaamheden.
6.2 Archeologie
Wet op de archeologische monumentenzorg
De Erfgoedwet vormt samen met de Omgevingswet het wettelijke fundament voor de archeologie in Nederland. Onderdelen van de voormalige Monumentenwet over archeologie worden overgeheveld naar de Omgevingswet. Voorbeelden daarvan zijn de verplichting om rekening te houden met archeologie bij het opstellen van bestemmingsplannen (straks omgevingsplannen) en de vergunningverlening voor het verstoren van archeologische rijksmonumenten. Dit houdt in dat de gemeente bij de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan moet onderzoeken of de grond een archeologische waarde of verwachting bezit. In het bestemmingsplan kunnen archeologische voorschriften worden opgenomen wanneer de gemeente de grond bestemd heeft als archeologisch waardevol of onderzoeksgebied
De basis van de bescherming van archeologisch erfgoed in de Erfgoedwet is het verdrag van Valletta (ook wel het verdrag van Malta) uit 1992. Dit gaat uit van de bescherming van het archeologische erfgoed als bron van het Europese gemeenschappelijke geheugen en als middel voor geschiedkundige en wetenschappelijke studie. Om dat doel te bereiken moet de wetgever het archeologisch erfgoed betrekken bij de ruimtelijke ordening. Tevens dient de financiering van het archeologisch onderzoek en het behoud in de bodem te worden geregeld. Kern van de wet is dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de archeologische monumentenzorg binnen de gemeentegrenzen. De bescherming heeft als doel om
archeologisch erfgoed zoveel mogelijk in situ, dus in de grond, te behouden. Dankzij het principe van “de verstoorder betaalt”, dat ervan uitgaat dat de aanvrager van een omgevingsvergunning en een omgevingsvergunning voor aanlegactiviteiten zelf de kosten moet dragen voor het voldoen aan de archeologische voorschriften, worden meer archeologische resten in situ behouden.
Het principe dat de veroorzaker betaalt geldt uitsluitend wanneer de wet uitdrukkelijk bepaalt dat er een archeologisch voorschrift aan de vergunning kan worden verbonden.
De volgende archeologische voorschriften worden in de wet genoemd:
Het treffen van maatregelen waardoor de archeologische resten in situ behouden blijven;
De verplichting tot het doen van opgravingen;
Het werk laten begeleiden door een deskundige.
Het rijk is het bevoegd gezag bij toevalsvondsten, waarvan sprake is wanneer er bij werkzaamheden onverwacht archeologische resten worden aangetroffen (paragraaf 5.4 Erfgoedwet). Vondsten met archeologische waarde dienen te worden aangegeven bij het provinciaal depot voor archeologie van de provincie Noord-Holland.
Archeologiebeleid gemeente Amstelveen
De gemeente Amstelveen heeft in 2008 archeologisch beleid vastgesteld. Hiertoe is een archeologische verwachtingskaart opgesteld. Op deze kaart zijn in verschillende gradaties de verwachte archeologische waarden opgenomen, waaraan criteria met betrekking tot oppervlakte en diepte van bodemverstoring zijn verbonden. In 2016 is het archeologisch beleid, en de daarbij behorende archeologische verwachtingskaart geactualiseerd. Dit geactualiseerde beleid zal door een paraplubestemmingsplan gemeentebreed worden verankerd.
De gebieden met de hoogste verwachting zijn vermeld als ‘AMK-terrein’ (Archeologische Monumentenkaart) of als ‘historische kern’. Dit zijn de op kaart paars gekleurde gebieden (Amsterdamseweg, oude dorp, bestaande en voormalige buitenplaatsen langs de Amstel en locaties van voormalige molens en posten Linie van Krayenhoff). Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen van meer dan 50 m2 een archeologisch onderzoek dient te worden gestart. In de zones waar ‘historische bebouwing’ heeft plaatsgevonden (Amsterdamseweg, Handweg, Legmeerdijk, Bovenkerkerweg en de Amsteldijk) geldt verplicht archeologisch onderzoek bij bodemverstoringen groter dan 100 m2. De zone van het onverveend bovenland (gebied ten westen van de Amsteldijk, groot loopveld (tracé ten zuiden van de A9) en het onverveende gebied in het noord-westen van Amstelveen) heeft een middelhoge verwachtingswaarde. Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen van meer dan 1.000 m2 een archeologisch onderzoek dient te worden gestart. Tot deze categorie van middelhoge archeologische verwachtingswaarde behoren ook de getij-inversie-ruggen, die liggen in de Bovenkerkerpolder en de Noorderlegmeerpolder. Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen van meer dan 5.000 m2 een archeologisch onderzoek dient te worden gestart. Het overgrote deel van Amstelveen bestaat uit verveend, drooggemaakt of met zand opgespoten gebied. Binnen dit gebied geldt een lage archeologische verwachtingswaarde. Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen van meer dan 10.000 m2 een archeologisch onderzoek dient te worden gestart.
Plangebied
De gasleiding ligt binnen een archeologisch verwachtingsgebied met een lage waarde: verveend, drooggemaakt en met zand opgespoten gebied. Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen met een oppervlakte van meer dan 10.000 m2 én dieper dan 30 cm onder maaiveld een archeologisch onderzoek dient te worden gestart.
Aansluitend ligt een archeologisch verwachtingsgebied met middelhoge waarde: inversieruggen in droogmakerij. Hiervoor geldt dat bij bodemverstoringen met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2 én dieper dan 30 cm onder maaiveld een archeologisch onderzoek dient te worden gestart.
De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit
volledig worden uitgesloten, ook niet wanneer in inventariserende onderzoeken de
locatie vrij wordt gegeven voor de geplande ontwikkeling of wanneer het om een gebied
gaat dat op de beleidsadvieskaart is aangegeven als van ‘lage waarde’. Mochten er
tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen
dan geldt conform artikel 53 van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg een
meldingsplicht bij het bevoegd gezag, de gemeente Amstelveen.
6.3 Externe veiligheid
Bij externe veiligheid gaat het om de risico's die derden lopen als gevolg van bepaalde activiteiten. In Amstelveen gaat het met name om de risico's van inrichtingen met gevaarlijke stoffen, het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg en door buisleidingen.
Besluit externe veiligheid inrichtingen
Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen in de omgeving van het bedrijf. Het gaat daarbij onder meer om bedrijven die vallen onder het BRZO (Besluit Risico's Zware Ongevallen), LPG-tankstations en opslagplaatsen met gevaarlijke stoffen.
Belangrijke begrippen in het kader van externe veiligheid zijn het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Het plaatsgebonden risico is in het Bevi gedefinieerd als het "risico op een plaats buiten een inrichting, uitgedrukt als de kans per jaar dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is".
Het groepsrisico is gedefinieerd als de "cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is".
Verder zijn kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten van belang. Kwetsbare objecten zijn bijvoorbeeld scholen, kantoorgebouwen met een bruto vloeroppervlak van meer dan 1.500 m2 en woningen met een dichtheid van meer dan twee woningen per hectare. Beperkt kwetsbare objecten zijn onder meer sporthallen, zwembaden en woningen met een dichtheid van maximaal twee woningen per hectare.
Het Bevi bevat eisen voor het plaatsgebonden risico en regels voor het groepsrisico. Voor het plaatsgebonden risico geldt onder meer een grenswaarde van 10-6 per jaar voor kwetsbare objecten in nieuwe situaties. Voor het groepsrisico geldt dat de gemeenteraad verantwoording moet afleggen over de wijze waarop het groepsrisico is meegewogen in de besluitvorming.
Besluit externe veiligheid transportroutes
Op 1 april 2015 is de Wet Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen inwerking getreden. Deze wet vervangt de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. Het doel van Basisnet is om gevaarlijke stoffen te kunnen vervoeren tussen de belangrijkste industriële plaatsen in Nederland en in het buitenland en de risico's voor omwonenden langs de routes binnen de wettelijke grenzen te houden. Het systeem Basisnet heeft betrekking op het vervoer van gevaarlijke stoffen over grote vaarwegen, spoorwegen en autowegen.
Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb)
Het Besluit externe veiligheid buisleidingen regelt de taken en verantwoordelijkheden van leidingexploitanten en gemeenten. De belangrijkste eisen aan bestemmingsplannen zijn: ruimtelijke reservering voor plaatsgebonden risico, verantwoording van het groepsrisico en een ruimtelijke reservering voor zogenoemde belemmeringenstroken met een aanlegvergunningenstelsel.
Plangebied
Voor het verplaatsen van de aardgasleiding is een kwantitatieve risicoanalyse uitgevoerd (“Kwantitatieve risicoanalyse gastransportleiding W-540-01 te Amstelveen”, rapportnummer 10073808.001, rev. 1, 24 januari 2018, DNV GL Oil & Gas), zie Bijlage 2. In deze analyse worden conclusies getrokken over het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. In dit rapport wordt een risicoanalyse gepresenteerd waarin plaatsgebonden (PR) en groepsrisicoberekeningen (GR) zijn uitgevoerd voor gastransportleiding W-540-01 van Gasunie Grid Services B.V. Deze risicoanalyse is uitgevoerd in verband met een verlegging van de leiding wegens werkzaamheden aan de Amstelveenlijn.
Het plaatsgebonden risico op een afstand van vier meter van het hart van de leiding is lager dan 10-6 per jaar. Er bevinden zich dus geen kwetsbare objecten binnen de plaatsgebonden risicocontour van 10-6 per jaar. Daarmee wordt voldaan aan de wettelijk eisen t.a.v. het plaatsgebonden risico.
Voor het groepsrisico geldt dat de maximale overschrijdingsfactor (afgerond) 0 is in de huidige situatie. In de nieuwe situatie blijft deze factor (afgerond) 0. Het groepsrisico neemt dus niet toe.
De conclusie van het rapport is dat zowel het plaatsgebonden risico als het groepsrisico de voorgenomen verlegging niet in de weg staan.
6.4 Flora en fauna
Op 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming in werking getreden. Doel van deze wet
is de bescherming van soorten en leefgebieden. De wet is een implementatie van
Europeesrechtelijke en internationale verplichtingen (Habitatrichtlijn, Vogelrichtlijn,
Verdrag van Bern en Verdrag van Bonn).
De wet kent een beschermingsregime voor soorten van de Vogelrichtlijn, voor soorten
van de Habitatrichtlijn en voor andere soorten. Het komt er onder andere op neer dat
soorten niet opzettelijk gedood, gevangen of verstoord mogen worden. Ook het
beschadigen of vernielen van voortplantingsplaatsen en rustplaatsen is verboden.
Gedeputeerde Staten kunnen in sommige gevallen ontheffing verlenen van de
verbodsbepalingen.
Vrijwel alle vogels zijn beschermd ingevolge de Vogelrichtlijn. Habitatrichtlijnsoorten zijn
bijvoorbeeld alle vleermuissoorten. Onder andere soorten vallen onder andere de
ringslang en de grote modderkruiper.
De gemeente Amstelveen adviseert om de gedragscodes van Stadswerk te gebruiken. Er
is een code voor bestendig beheer en onderhoud en een code voor ruimtelijke ingrepen.
PLangebied
Voor het project 'Ombouw Amstelveenlijn' is al geconcludeerd dat er geen conflict is met de Flora- en faunawet, mits geen verstoring plaatsvindt van broedende vogels en hun in gebruik zijnde nesten. Ook is er geen conflict met de Natuurbeschermingswet en regelgeving omtrent Natuurnetwerk Nederland (NNN).