direct naar inhoud van 4.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Amstelveen Noord-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.10-VG01

4.1 Economische uitvoerbaarheid

4.1.1 Financieel-economische haalbaarheid

Het bestemmingsplan bevat een viertal ontwikkelgebieden waarop directe bouwtitels zijn voorzien. Voor deze vier ontwikkelgebieden dient de economische uitvoerbaarheid te worden onderzocht.

Op drie van de vier locaties is de gemeente eigenaar van de gronden van die locatie. Dit zijn de locaties Machineweg, Martin Luther Kingschool en Bako 5.

Op de locatie Martin Luther King zal de bestaande school worden gesloopt en worden vervangen door een nieuw schoolgebouw. Om de gewenste ontwikkeling te verwezenlijken zal de gemeenteraad voor de dekking van de bouwkosten van het gebouw een bouwkrediet verlenen en voor de dekking van de ruimtelijke kosten (grondexploitatiekosten) wordt een tweede raadskrediet verleend. Het is dus niet nodig ten behoeve van het wettelijk kostenverhaal een exploitatieplan vast te stellen.

De locaties Bankras-Kostverloren deelplan 5 en Machineweg zullen beiden worden ontwikkeld als woningbouwlocatie. Voor deze locaties geldt dat de voorziene grondexploitatiekosten gedekt zullen worden door de verwachte opbrengsten van de gronduitgifte. Het is dus ook niet nodig een exploitatieplan vast te stellen voor de ontwikkeling van deze twee locaties.

Voor de locatie Machineweg is een grondexploitatieopzet opgesteld. Deze is als vertrouwelijk bijlage toegevoegd. Deze exploitatieopzet kan door de gemeenteraad worden vastgesteld.

De vierde locatie is die van Klaasje Zevenster. Deze ontwikkeling omvat de gefaseerde sloop en nieuwbouw van een wooncomplex voor ouderen. De gemeente heeft op deze locatie geen grondeigendom waarop bouwplannen zijn voorzien. Deze locatie wordt ontwikkeld met facilitair grondbeleid en over het wettelijk verhaal van de grondexploitatiekosten is een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaar. Het kostenverhaal is niet verzekerd daar de grondexploitatiekosten hoger zijn geraamd dan de te ontvangen exploitatiebijdrage van de ontwikkelaar. Dit tekort kan worden gedekt door het voorziene nadeel ten laste van een voor dit doel gevormde bestemmingsreserve te brengen. Na een overeenkomstig besluit behoeft voor de ontwikkeling van deze locatie geen exploitatieplan te worden vastgesteld.

Voor alle vier de locaties geldt dat het niet nodig is om een exploitatieplan vast te stellen om een tijdvak of een fasering publiekrechtelijk vast te stellen. Ook is het niet nodig eisen, regels of een uitwerking van regels vast te stellen voor de ontwikkeling van deze locatie.

Voor de locatie Klaasje Zevenster is een grondexploitatieopzet opgesteld. Deze is als een tweede vertrouwelijke bijlage toegevoegd. Deze exploitatieopzet kan door de gemeenteraad worden vastgesteld.