direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstelling
Plan: Landelijk Gebied Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.09C-VG01

1.1 Aanleiding en doelstelling

Op 4 februari 2003 heeft het college besloten in te stemmen met het 'Plan van Aanpak Actualisatie Bestemmingsplannen', met als doel om in vijf jaar te komen tot 10 actuele bestemmingsplannen voor het gehele grondgebied van de gemeente Amstelveen. Bij deze inhaalslag gaat het om het conserveren en beheren van de bestaande situatie en eventueel consolideren van het bestaande juridisch-planologisch kader. Vastgesteld beleid wordt vertaald in het bestemmingsplan en ontwikkelingen, waarvoor de planvorming en besluitvorming zijn afgerond, worden meegenomen. Het gemeentelijk beleid is erop gericht toe te werken naar grotere uniformiteit en daardoor meer rechtsgelijkheid en rechtszekerheid van de bestemmingsplannen. Tevens dienen bestemmingsplannen de nodige flexibiliteitsbepalingen in zich te hebben.

Binnen het Plan van Aanpak valt dit bestemmingsplan in het 9e plangebied. Dit plangebied is uit het bestemmingsplan 'Landelijk gebied' (2010) gelaten om de natuurontwikkeling van Amstelgroen mogelijk te maken. Het gebied zou worden ingericht voor waterberging en natuur ten behoeve van 'Recreatie om de stad' (hierna: Rods). Door de landelijke en provinciale bezuinigingen op natuurprojecten heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 14 december 2012 in een 'vooraankondiging beeindiging Amstelgroen' laten weten dat de plannen voor Amstelgroen komen te vervallen (de brief is als bijlage 3 bij de toelichting opgenomen) Vanwege de eerdere onduidelijkheid was al door het college besloten om het gebied consoliderend te bestemmen en de agrarische bestemming te continueren. Wel is er gekeken naar de uitgangspunten van Amstelgroen en daar, voor zover mogelijk bij aangesloten om zo geen ruimtelijke belemmering op te werpen voor recreatieve (natuur)ontwikkelingen. Door het niet doorgaan van Amstelgroen zijn de flexibiliteitinstrumenten opgenomen binnen de bestemming 'agrarisch – agrarisch bedrijf' en 'agrarisch – glastuinbouw'. De reden hiervoor is dat de bestemmingsplanregels van Landelijk Gebied Zuid dan overeenkomen met de regels van bestemmingsplan Landelijk Gebied.

Binnen het plangebied worden waterbergingen mogelijk gemaakt binnen de bestemming 'Natuur-waterberging', aan beide kanten van de N201 ten westen van de Bovenkerkerweg. Het perceel Bovenkerkerweg 131 krijgt de in plaats van de agrarische de woon- en tuinbestemming . Door de aanleg van de N201 is de agrarische functie verdwenen (zie verder hoofdstuk 4.5) .