Plan: | N201 - Zijdelweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.09A-OH01 |
In en rond het plangebied in Amstelveen zijn een aantal risicovolle activiteiten met gevaarlijke stoffen aanwezig. Ook de nabijheid van luchthaven Schiphol leidt tot beperkingen voor de inrichting van het plangebied.
Over de huidige N201 loopt een route gevaarlijke stoffen. Uit onderzoek (Onderzoek Externe Veiligheid, Externe veiligheid omlegging N201, Grontmij, 16 augustus 2005) blijkt dat nagenoeg alle voor het risiconiveau relevante transport bestaat uit brandbare vloeistoffen en gassen.
In de Provincie Noord-Holland wordt op geen van de nu beschouwde wegen voor een individueel risico de grenswaarde van 1.10-6 per jaar bereikt. Er zijn daarom geen aandachtspunten voor het individueel risico vastgesteld. Voor het groepsrisico zijn wel aandachtspunten vastgesteld, echter niet op de N201.
In het kader van het project N201 in zijn geheel heeft de Grontmij een analyse gemaakt van de plaatsgebonden risico's en groepsrisico's, voortvloeiend uit de transporten van gevaarlijke stoffen. In het rapport 'Externe veiligheid omlegging N201' van 16 augustus 2005 zijn de uitgangspunten, de uitkomsten van het onderzoek en de conclusies van het onderzoek verwoord.
De conclusie is dat er geen knelpunten zijn ten aanzien van het plaatsgebonden risico en groepsrisico die voortvloeien uit de transporten van gevaarlijke stoffen.
Dit rapport is als bijlage bij deze toelichting gevoegd.
De gemeente Amstelveen heeft op haar grondgebied geen routering voor het transport van gevaarlijke stoffen vastgelegd. Wel is er een convenant gesloten met de LPG-leverancier voor het motorbrandstofverkooppunt aan de Noorddammerlaan hoek Maalderij over de te volgen route van en naar het vulpunt voor LPG.
In het specifieke geval van deze ongelijkvloerse kruising worden geen andere en nadelige gevolgen verwacht van de ongelijkvloerse kruising ten opzichte van een gelijkvloerse kruising zoals reeds was beschreven in het onderzoek van de Grontmij uit 2005. Mede omdat de verkeersstromen van gevaarlijke stoffen hetzelfde blijven heeft de ongelijkvloerse uitvoering van de kruising geen invloed.
Veiligheidszone LPG
Aan de westkant van het plangebied bevindt zich aan de Zijdelweg een tankstation met een LPG-installatie. Het LPG-vulpunt vormt gelet op de doorzet geen probleem voor het plaatsgebonden risico. (geen beperkt kwetsbare en kwetsbare objecten binnen een straal van 45 meter vanaf het vulpunt.)
De afstandseisen voor het plaatsgebonden risico zijn gerelateerd aan de doorzet van LPG per jaar (in m³). Voor het tankstation is in de milieuvergunning de doorzet vastgelegd op 1000 m³.
Buisleidingen
Toekomstige ontwikkeling “Algemene Maatregel van Bestuur Buisleidingen”
Met betrekking tot de externe veiligheid en de hoge druk aardgasleidingen is nu nog de circulaire "Zonering langs aardgasleidingen" uit 1984 van toepassing. De circulaire uit 1984 wordt medio 2011 vervangen door de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Buisleidingen. Deze AMvB zal regels gaan stellen aan risiconormering en -zonering langs buisleidingen, het opnemen van planregels in bestemmingsplannen, technische eisen, het aanwijzen van een toezichthouder, melding van incidenten en beschikbaarheid van noodplannen.
Het externe veiligheidsbeleid gaat hiermee ook voor buisleidingen gelden. Dit houdt in dat er een wettelijk basisveiligheidsniveau gaat gelden voor het plaatsgebonden risico voor zowel bestaande situaties als bij nieuwe ruimtelijke plannen (nieuwbouw) en bij aanleg van nieuwe leidingen. Verder wordt verantwoording van het groepsrisico verplicht gesteld.
Plaatsgebonden risico en groepsrisico
De plaatsgebonden risico contour van 10-6 is een grenswaarde. Binnen deze contour mogen zich geen kwetsbare objecten bevinden. Voor beperkt kwetsbare objecten geldt een genuanceerder beleid. hiervoor is deze contour een richtwaarde waar de gemeente rekening mee heeft te houden bij het nemen van nieuwe ruimtelijke besluiten. Het plaatsgebonden risico biedt burgers in hun woonomgeving een minimum beschermingsniveau tegen gevaarlijke stoffen. Deze basisnorm bepaalt dat het risico om te overlijden aan een ongeluk met een gevaarlijke stof voor omwonenden niet hoger mag zijn dan één op de miljoen (10-6). Dat betekent dat de kans voor een omwonende van bijvoorbeeld een gevaarlijke fabriek om te overlijden als gevolg van een ongeluk in die fabriek maximaal maar ééns in de 1 miljoen jaar mag zijn.
Het groepsrisico legt een relatie tussen de kans op een ramp en het aantal mogelijke slachtoffers. Het risico geeft aan hoe groot de kans is dat bij een ongeval bij een risicolocatie 10, 100 of 1000 slachtoffers tegelijk vallen. Dit risico is daardoor een maatstaf voor de verwachte omvang van een ramp. Het risico wordt bepaald op grond van een vrij technische systematiek (het zogenoemde beoordelingskader). Bij de berekening van het groepsrisico speelt mee:
Voor het groepsrisico geldt een oriëntatiewaarde. Dit is geen norm, maar een ijkpunt. Overheden moeten bij besluiten (bijvoorbeeld over nieuw ruimtelijk plan) iedere verandering boven of onder deze waarde verantwoorden. Deze verantwoordingsplicht moet overheden aanzetten tot discussie over de omvang van het groepsrisico en de verhouding tot de oriëntatiewaarde. Maar ook over de veiligheid van de risicovolle situatie, de gevolgen voor de omgeving, mogelijke alternatieven, de hulpverlening en de zelfredzaamheid van omwonenden.
Huidige situatie van de gastransportleidingen
Binnen het plangebied is één gastransportleidingen aanwezig. Deze leiding is als zodanig aangegeven op de plankaart. Het betreft een gastransportleiding 12” 40 bar (W-529-01). Binnen een afstand van 4 meter ter weerszijden van het hart van de gastransportleiding mag niet worden gebouwd (zogenaamde "belemmerde strook").
Toekomst
Vooruitlopend op eventuele toekomstige ontwikkelingen is in het kader van de externe veiligheid het plaatsgebonden risico van de leiding berekend.
De risicoberekening is conform CPR-18E (Committee for the Prevention of Disasters, Guidelines for Quantative Risk Assessment) uitgevoerd met PIPESAFE, een door de overheid goedgekeurd softwarepakket voor het uitvoeren van risicoberekeningen aan aardgastransport.
De risicoberekening is uitgevoerd op basis van de in tabel 1 opgenomen leidingparameters.
Tabel 1 Parameterwaarden van de leidingen
Parameter | W-529-01 |
Dominante Diameter (mm) | 323.9 |
Dominante Wanddikte (mm) | 7.14 |
Dominante Staalsoort (-) | Grade B |
Ontwerpdruk (barg) | 40 |
Dekking (m) | fluctueert (0,89-1,36) |
De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd:
De 10-6 per jaar plaatsgebonden risicoafstanden is opgenomen in onderstaande tabel.
Tabel 2 Resultaten PR-berekening W-529-01
PR | 10-6 jaar-1 |
Afstand (m) | 0 |
Uit bovenstaande tabel blijkt dat er geen belemmeringen aanwezig zijn binnen het plangebied.
Voor wat betreft de groepsrisico gelden de volgende afstanden voor de leiding W-529-01 12"/40 bar: