direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: N201 - Zijdelweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.09A-OH01

4.3 Water

4.3.1 Inleiding

Een wateradvies heeft als doel om tijdens de ontwikkeling van een plan in een vroeg stadium te informeren en te adviseren. De plannen voor de ongelijkvloerse kruising zijn besproken met Waternet. Waternet heeft haar uitgangspunten naar voren gebracht met betrekking tot de integrale waterhuishouding (oppervlaktewater, riolering, regenwaterafvoer, grondwater en waterkeringen).

4.3.2 Watertoets algemeen

Het plangebied maakt deel uit van het geldigheidsgebied van de integrale keur van het hoogheemraadschap AGV. Voor ingrepen en activiteiten die invloed hebben op waterstaatkundige werken, boezemland en watergangen dient een ontheffing aangevraagd te worden op basis van deze keur. In het keurgebied gelden verbods- en gebodsbepalingen tot het onderhoud en gebruik van wateren, oevers en waterkeringen zowel bovengronds als in de grond. Tevens worden in de keur de verplichtingen (o.a. meld- en meetplicht) ten aanzien van het aanvoeren, onttrekken, lozen en afvoeren van water aangegeven. Het uitvoeren en handhaven van de keur wordt door Waternet gedaan.

In de keur worden een aantal nota's genoemd waarin de algemene gedragsregels, ontheffingsbepalingen en voorwaarden staan waarmee een keurontheffing verkregen kan worden. De nota Watertoets en Vergunningverlening is de basis waarmee Waternet dit wateradvies heeft geschreven. De verplichting om een keurontheffing aan te vragen en te verkrijgen staat beschreven in deel III, blz. 5 van deze nota. Naast de gemeentelijke aanlegvergunning is dus ook een keurontheffing vereist. In deze nota staat ook aangegeven wanneer een vergunning WVO (Wet Verontreiniging Oppervlaktewater) verplicht is.

Oppervlaktewater

De water aan- en afvoer moeten gegarandeerd blijven.

Riolering en regenwaterafvoer

Uitgangspunt voor het ontwerp van het rioolstelsel is dat schoon- en vuilwaterstromen worden gescheiden. Hemelwater afkomstig van wegen met een relatief lage verkeersintensiteit wordt voorgezuiverd met een lokale voorziening (helofitenfilter / bezinkvoorziening / wadi = water afvoersystemen door infiltratie) alvorens het op het oppervlaktewater te lozen.

Ecologie, inrichting van water, materiaalgebruik

Om een verbrokkelend karakter van natte ecologische verbindingszones tegen te gaan (migratiemogelijkheden fauna) dienen maatregelen getroffen te worden om eventuele barrières te overbruggen en knelpunten op te lossen. Voor de inrichting van het water moeten de volgende uitgangspunten gehanteerd worden: geen doodlopende watergangen, geen sloten smaller dan 3 a 4 m en minimaal 25 % van de oeverzones inrichten als een natuurvriendelijke oever.

Het gebruik van uitlogende materialen beïnvloedt de kwaliteit van regen- en oppervlaktewater negatief en dient voorkomen te worden gedurende de bouw- en gebruiksfase van bouwblokken maar ook van de 'inrichtingen' van de openbare ruimte. Emissies naar het oppervlaktewater van lood, zink en koper (via regenwaterafvoer) moeten worden tegengegaan. Afhankelijk van de gebruikte (bouw)materialen kan een melding of een WVO-vergunning noodzakelijk zijn, vooral wanneer deze in contact (kunnen) komen met (regen)water.

Beheer en onderhoud

Om de stabiliteit van oevers te beschermen moet men langs de wateren een vrijwaringszone vrijhouden van obstakels en van ongewenste activiteiten. Deze toegankelijkheid is noodzakelijk om het onderhoud van het water vanaf de oever uit te kunnen voeren. Deze zone is tevens noodzakelijk om de afzet van baggerslib en maaisel mogelijk te maken. Bij primaire wateren dient dit onderhoudspad minimaal 5 meter breed te zijn.

4.3.3 Watertoets ongelijkvloerse kruising

Waternet heeft aangegeven akkoord te kunnen gaan met het principe van deze ongelijkvloerse kruising. Waternet heeft de volgende reactie uitgebracht:

  • In het plangebied liggen geen waterkeringen.
  • In het plangebied liggen een aantal belangrijke watergangen. In de definitieve situatie zullen daar kokerduikers gerealiseerd worden. Waternet moet het minimale vereiste debiet van deze kokerduikers nog bepalen en daarna de breedte van deze kokers vaststellen. Voorlopig wordt uitgegaan van een breedte van 3,5 en 7 m. De vrije doorvaarhoogte is minimaal 0,80 m boven polderpeil.
  • Ook tijdens de uitvoering mag de doorstroming en de wateraan- en afvoer van de watergangen niet belemmerd worden. Voor zover dat niet mogelijk is kan in overleg met Waternet tijdelijke voorzieningen afgesproken worden en de termijn waarvoor deze noodzakelijk zijn.
  • In het oorspronkelijke plan (gelijkvloerse kruising) is Waternet uitgegaan van een regenwaterafvoer via berminfiltratie. Nu de kruising uitgevoerd wordt als ongelijkvloers zal er een regenwaterafvoer (molgoten, kolken, afvoerbuizen) gerealiseerd worden waarvoor een WVO-plicht geldt. Voor de beoordeling van de (voor)zuivering hanteert Waternet het rapport “Afstromend regenwater” van de Commissie Integraal Waterbeheer (CIW).
  • Onderzocht kan worden of de extra watercompensatie welke boven het minimaal vereiste van 10 % valt ingericht kan worden als helofytenfilter of als natuurvriendelijke oevers.
  • De toepassing van drainage t.b.v. permanente regulering van het freatisch grondwater is niet duurzaam en moet daarom voorkomen worden.
  • De (fiets)tunnels moeten 'grondwaterdicht' uitgevoerd worden zodat er in de gebruiksfase geen instromend grondwater geloosd hoeft te worden.
  • Tijdelijke (grondwater)lozingen tijdens de uitvoeringsfase zijn WVO-vergunningsplichtig.

Er is een analyse gemaakt van de hoeveelheid toe te voegen verharding en het aandeel toe te voegen water. Het beschouwde gebied betreft het gehele peilvak tussen de voormalige spoordijk en de Bovenkerkerweg. Totaal wordt er verhard oppervlak aangebracht van 51.854 m². Het wateroppervlak in de nieuwe situatie (gemeten op de waterlijn) bedraagt 17.566 m². Er wordt 7.989 m² gedempt. Het te dempen water dient volledig gecompenseerd te worden, zodat voor de toename aan verhard oppervlak een compensatieoppervlak ontstaat van 17.566m² - 7.989 m² = 9.577 m². Dit is een percentage van 9.577 m² / 5.1854 m² x 100% = 18,5%. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de watercompensatienorm van Waternet.