Plan: | 1e Herziening Amstelveen Stadshart - Palet-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.08A-OH01 |
De Keizer Karelweg is een druk gebruikte ontsluitingsweg. Ook de mr. G. Groen van Prinstererlaan is een drukke wijkontsluitingsweg. Voordeel: directe ontsluiting van de school. Nadeel: verkeerslawaai, fietsers en voetgangers moeten drukke wegen oversteken. De school en de omringende woonbuurtbuurt zijn vanaf de Groen van Prinstererlaan ontsloten via smalle en rustige buurtstraatjes met eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. De entree (inrit) van het dr. C. Lelyplantsoen ligt dicht bij het verkeersplein waar Keizer Karelweg en mr. G. Groen van Prinstererlaan elkaar kruisen. De inrit van het Lelyplantsoen en de Aalberselaan liggen bovendien nogal dicht bij elkaar. De in- en uitritten aan de Groen van Prinstererlaan zijn overzichtelijker gemaakt door op de mr. P.J.M. Aalberselaan, het dr. C. Lelyplantsoen en de Karnebeeklaan eenrichtingsverkeer in te stellen voor gemotoriseerd verkeer. Op de straten rond het gebied van het Palet is een 30km zone van kracht.
Het parkeren in de omgeving (stadshart) van de directe school is gereguleerd (Maandag -zaterdag 9:00- 18:00 uur; koopavond 18:00- 21:00 uur; koopzondag 11:00- 17:00 uur).
Nabij de Aalberselaan is een door verkeerslichten geregelde voetgangersoversteek met zebramarkering gemaakt om het oversteken van kinderen richting het Palet te voet en met de fiets mogelijk te maken.
NB. Tijdens het in- en uitgaan van het Palet wordt de oversteek bemand door verkeersbrigadiers.
Op basis van de Parkeernota Amstelveen 2005-2010 is voor het halen en brengen van kinderen met de auto de behoefte van het bestaande programma berekend. Uit de berekening volgt dat 30 plekken voor halen en brengen beschikbaar dienen te zijn. Hierbij is dubbelgebruik van de verschillende functies meegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat de praktijkdrukte bij het halen en brengen echter hoger uitvalt. Om het huidige gebruik in beeld te krijgen heeft een schouw plaatsgevonden op verschillende tijdstippen en op de verschillende locaties rondom de school (Corneillelaan, Aalberselaan, Lelyplantsoen en Van Prinstererlaan). Als uitgangspunt voor het bestaande programma wordt uitgegaan van 40 benodigde plekken. Deze haal en brengruimte wordt gevonden in de straten om de school en de aanwezig parkeervakken.
In de huidige situatie veroorzaakt het Palet Noord 80 autobewegingen in de ochtend tijdens het brengen en 80 autobewegingen in de middag tijdens het halen.
In het gebied is een eenrichtingscircuit van kracht voor gemotoriseerd verkeer met twee ingangen en 1 uitgang. De verkeersbewegingen worden via de bruggen verdeeld over de Aalberselaan (ca. 65%) en het Lelyplantsoen (ca. 35%).
Toekomstige situatie:
Het extra programma op de locatie bestaat uit 4 groepslokalen, 2 groepen voor naschoolse opvang, 2 groepen kinderdagopvang en 1 gymzaal. Door de verschillende tijdstippen waarop behoeft is aan auto haal- en breng ruimte kan dubbelgebruik van parkeerplaatsen plaatsvinden.
Het halen en brengen van de extra groepen naschoolse opvang en kinderdagopvang betekent, uitgaande van dubbelgebruik van parkeerplaatsen, een uitbreiding van 7 parkeerplaatsen. Het parkeren voor het gymlokaal in de avonduren kan plaatsvinden in de vrije ruimte van de extra aan te leggen parkeerplaatsen.
Het extra programma leidt tot een behoefte aan 7 extra parkeerplaatsen voor werknemers.
Voor het nieuwe totale programma dienen 14 parkeerplaatsen toegevoegd te worden. De parkeerplekken voor werknemers moeten op eigen terrein gesitueerd worden. Deze vakken worden fysiek op eigen terrein aangelegd. Door middel van anti parkeerbeugels kunnen de vakken alleen voor medewerkers van de school worden opengesteld. De parkeerruimte ten behoeve van het halen en brengen dient in de omgeving gevonden te worden. Per model is onderzocht hoeveel ruimte in de omliggende wegenstructuur beschikbaar blijft voor de piekmomenten met halen en brengen. De ruimte die verloren gaat door een nieuwe stedenbouwkundige variant en of een andere verkeersstructuur zal ook moeten worden teruggebouwd of worden gevonden in de woonstraten.
Gezien de aantallen auto's die het halen en brengen genereert is het handhaven van de bestaande eenrichtingsstructuur noodzakelijk. Nu gebeurt het halen en brengen op drie locaties en valt de overlast mee. Door het extra programma zal het aantal autobewegingen met 40 toenemen (zowel tijdens het brengen als tijdens het halen).
Uitgangspunten: