Plan: | Uitwerkingsplan Amstelveen Midden-West Fokkerlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.07D-VG01 |
Het plangebied aan de Fokkerlaan is bestemd voor woningbouw en de nieuwbouw van een kantoorpand. De nieuwbouw van woningen is gesitueerd aan de Fokkerlaan en de Bovenkerkerkade. Samen met het kantoorpand aan de oostzijde van het plangebied wordt een half gesloten bouwblok gevormd. De ontsluiting ligt hierbij aan de Fokkerlaan tussen de woningen en het kantoorpand in. De herontwikkeling van de Fokkerlaan dient aan te sluiten bij de structuren en bebouwingskenmerken van de buurt Keizer Karelpark, zodat er een stedenbouwkundig en architectonisch geheel ontstaat. De locatie ligt op een knooppunt van drie bouwkarakteristieken. De verschillende zijden van het plangebied moeten aansluiten bij de drie verschillende omliggende karakteristieken. Hierbij is de bedoeling dat er gebruik wordt gemaakt van de vormentaal van de omliggende buurt. Twee kenmerken zijn hierbij van belang:
De eenheid
De architectonisch eenheid van de nieuwbouw met de wijk ontstaat door in het ontwerp van de nieuwbouw te verwijzen naar stijlelementen en materialen die gebruikt zijn in de vooroorlogse woningen. De eenheid van de nieuwbouwwoningen komt enerzijds door de herhaling van afzonderlijke woningen in een rij en anderzijds door de horizontale geleding van de dakrand en de plint op de begane grond. Ook de geleding van het kantoorpand is vooral te vertalen in een evenwichtige herhaling van elementen (verticale geleding) en in een beperkte horizontale geleding in bijvoorbeeld de plint en daklijn.
Dit kan door:
De daken van nieuwbouwwoningen zijn overeenkomstig de omgeving vooral langskappen met grote overstekken. Alleen in het midden en de koppen kan de kap een andere richting krijgen om enerzijds de rijen korter te maken en anderzijds voor bijzondere hoeken.
De buurt is herkenbaar als een intieme en groene woonbuurt. Ten behoeve van de groene uitstraling van de buurt krijgt de nieuwbouw woningen voortuinen met lage erfafscheidingen. De voortuinen aan de Bovenkerkerkade krijgen een lage haag. De woningen aan de Fokkerlaan krijgen een lage muur waarbij de hoekwoningen ter plaatse van de achtertuinen een groene hoge haag krijgen. De erfafscheidingen dienen integraal te worden ontworpen. Ook dragen de smalle profielen met vooral langsparkeren bij aan de groene beleving van de straat.
De variatie ontstaat door hoekoplossingen en door onderbrekingen in de rijen woningen.
De hoeken van de nieuwbouw zijn architectonisch vorm te geven door uitbouwen, serres en balkons en een bijzondere entree, maar ook door een bijzondere opbouw van hoekwoningen. Een bijzondere hoek tussen het kantoorpand en woningen is gewenst.
Onderbrekingen zijn bijzonder vorm te geven afhankelijk van de lengte van de rijen. In de Fokkerlaan zijn korte rijen nodig. Lange rijen hebben onderbrekingen in het dak door richtingveranderingen.
Ontwikkelprogramma
In 2005 is door de gemeenteraad vastgesteld dat de voormalige brandweerlocatie aan de Fokkerlaan herontwikkeld wordt tot een woonbuurt met woningen in de middeldure tot dure sector, geheel of gedeeltelijk in de vorm van eengezinswoningen. Tevens wordt er een speelplek aangelegd. Daarnaast werd gedacht om het kantoorpand in de huidige staat te verkopen (besloten is uiteindelijk om het bestaande kantoorpand te slopen en een nieuwe realiseren vanwege het wegverkeergeluid). Bovenstaande uitgangspunten zijn in een Programma van Eisen (zie bijlage 1) uitgewerkt tot een ontwikkelingsprogramma. Dit ontwikkelingsprogramma bestaat uit:
Bebouwde ruimte
Onbebouwde ruimte
Wonen
Op de woningbouwkavel worden 24 woningen gerealiseerd. Deze woningen zijn eengezinswoningen. Minimaal 10 woningen worden in het middeldure segment gerealiseerd ( >= 250.000,- en < € 360.000,- prijspeil 2007). De overige woningen zullen in het dure segment vallen ( >= € 360.000,- prijspeil 2007).
De woningen aan de Bovenkerkerkade
De woningen aan de Bovenkerkerkade krijgen een bouwhoogte van 12 meter inclusief kap. De bouwhoogte is bepaald ten opzichte van het toekomstige maaiveldniveau. Dit maaiveld sluit aan op het omringende maaiveldniveau van het plangebied. ( ter indicatie: Het gemiddelde maaiveldniveau van het plangebied is – 3,62). De rooilijn ligt evenwijdig aan de rooilijn van de bestaande woningen aan de V.d. Broekelaan of van de Bovenkerkerkade. Dit betekent dat de woningen een voortuin krijgen van minimaal 5 meter. De woningen hebben een oppervlak van 140 m2 tot 200 m2 BVO. Het parkeren voor de bewoners is op eigen terrein geregeld.
De woningen aan de Fokkerlaan
De woningen aan de Fokkerlaan kennen een maximale bouwhoogte van 9 meter. Ook hier wordt de bouwhoogte weer bepaald ten opzichte van het toekomstig maaiveld en sluit het aan op het omringende maaiveld. Dit betekent dat de woningen twee bouwlagen en een kap hebben. De voortuinen van de woningen zijn minimaal 3 meter diep. De woningen hebben een oppervlak van 120 m2 – 150 m2 BVO. Parkeren voor de bewoners is op eigen terrein. Parkeren voor bezoekers wordt geregeld op het maaiveld.
Kantoor
Het huidige kantoor wordt gesloopt. De nieuwe kantoorruimte bedraagt minimaal 2500 m2 BVO tot maximaal 4000 m2 BVO. Aan de Fokkerlaan is het kantoorpand minimaal 9 meter en maximaal 11 meter hoog. Aan de zijde van de Bovenkerkerkade is het kantoor minimaal 9 meter en maximaal 14 meter hoog. Dit betekent drie bouwlagen aan de Fokkerlaan en vier bouwlagen aan de zijde van de Bovenkerkerkade. Parkeren voor werknemers en bezoekers is op eigen terrein (parkeerkelder).
Speelplek
Er wordt een speelplek gepland geschikt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Hiervoor is een oppervlakte van 150 m2 gereserveerd.
Parkeren
Het aantal parkeerplaatsen wordt bepaald aan de hand van de Parkeerkencijfers Parkeernota Amstelveen 2005 – 2010. Het plangebied ligt in de nabijheid van het centrum. Voor de vrije sector nieuwbouwwoningen in het plangebied geldt de parkeernorm van minimaal 1,5 parkeerplaats en een maximum van 1,7 parkeerplaats per woning. De parkeerplaatsen voor de bewoners zelf worden op eigen terrein gerealiseerd. De extra 6 tot 8 bezoekersparkeerplaatsen ( conform Parkeernota Amstelveen) voor de woningen zullen in het plangebied zelf gerealiseerd moeten worden. Op de woonkavels moet ook voldoende ruimte beschikbaar worden gesteld voor het parkeren van fietsen. Daarnaast wordt een 20-tal reeds bestaande haakse parkeerplaatsen vervangen. Bij de herprofilering van de Fokkerlaan worden deze parkeerplaatsen omgezet in 20 langs parkeervakken.
Voor een kantoorgebouw zijn de parkeernormen normaal gesproken afhankelijk van het type bedrijfsvoering. Voor het nieuwe kantoorgebouw wordt de hoogste parkeernorm van 2,0 tot 2,5 bij 100 m2 BVO gehanteerd. Dit voorkomt problemen wanneer in de toekomst een bedrijf met een lage parkeernorm vertrekt en een bedrijf met een hoge parkeerdruk wordt gehuisvest. Het parkeren voor zowel de werknemers als de bezoekers van het kantoor moeten allen op het eigen terrein gerealiseerd worden. Op het kantoorterrein moet voldoende ruimte voor werknemers en bezoekers zijn om hun fiets te stallen.