Plan: | Uitwerkingsplan Amstelveen Midden-West Fokkerlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.07D-VG01 |
Dit uitwerkingsplan is gelegen in het Keizer Karelpark.
Algemeen
Keizer Karelpark betreft een omvangrijk woongebied min of meer centraal gelegen in Amstelveen ten zuiden van de A9, voor een belangrijk deel gerealiseerd in de jaren 1950-1960. Alleen ten zuiden van de Bovenkerkerkade was reeds vóór 1940 een woonbuurtje gerealiseerd, bekend als de "Witte Stad" .
De begrenzing is globaal: aan de noordzijde de A9, aan de oostzijde de Beneluxbaan, aan de zuidzijde de Sportlaan en aan de westzijde de Handweg.
Tot Keizer Karelpark wordt derhalve - naast de gebieden aan beide zijden van de Van der Hooplaan - ook de zone gerekend tussen de Ouderkerkerlaan en A9.
Stedenbouwkundige structuur
Het gebied is omsloten door een wegenstelsel op 3 niveaus: de regionale autosnelweg A9, de stadsautoweg Beneluxbaan en de wijkontsluitingswegen Sportlaan en Handweg. Centraal wordt de wijk door de Van der Hooplaan verdeelt in een oostelijk deel en een westelijk deel, dat vervolgens op zijn beurt wordt opgedeeld door de naar de Handweg afbuigende Keizer Karelweg.
Dwars door de wijk loopt de buurtontsluitingslus Kastanjelaan/Lindenlaan, in principe in een halve cirkelboog 'opgehangen' aan de Ouderkerkerlaan.
De - voor het Keizer Karelpark zeer kenmerkende - verdere 'compartimentering' wordt vervolgens bewerkstelligd door een complementaire, min of meer "H-vormige" groen- en waterstructuur.
De wijk kan derhalve aangemerkt worden als een assemblage van kleinere buurten en buurtjes, die qua bebouwingsrichting en -typologie veelal een herkenbare, eigen karakteristiek hebben.
Laagbouw in de vorm van eengezinshuizen - in open en gesloten blokken, alsmede in strokenbouw - voert de boventoon in de buurtjes; middelhoge gestapelde woonvormen en enkele hogere accenten zijn vooral gesitueerd aan de randen van de wijk, maar ook heel specifiek in een groene zone centraal in de wijk ter weerszijden van de Van der Hooplaan.
De Ouderkerkerlaan - oorspronkelijk historische verbinding Amstelveen - Ouderkerk - fungeert nu vooral als langzaamverkeersroute en wordt gedeeltelijk benut als woonstraat.
De belangrijkste functie in het plangebied is de woonfunctie.
Langs de Van der Hooplaan is sprake van een belangrijke winkelconcentratie, de voormalige buurtwinkelconcentratie 'Hueseplein' - nu vooral dienstverlening-, én een aantal verspreid gelegen vestigingen voor detailhandel en/of dienstverlening.
Ook aan de buurtontsluitingslus Kastanjelaan/Lindenlaan zijn winkelconcentraties aanwezig in de vorm van strips onder woongebouwen (Kastanjelaan nabij Olmenlaan en Lindenlaan nabij Zwingliweg), een winkelplein (Augustinuspark), en enkele solitaire vestigingen.
Tenslotte zijn er nog enkele kleine, oorspronkelijke buurtwinkelstrips aanwezig, waarvan de winkelfunctie grotendeels is vervangen door dienstverlening e.d.
Bezijden het woongebied van Keizer Karelpark liggen op het bovenland langs de A9 twee prestigieuze kantoorcomplexen, die zich vooral naar de A9 presenteren. De overige kantoorfunctie is nog slechts aanwezig aan de voet van enkele woongebouwen, met name in de Populierenlaan.
Bedrijfsvestigingen beperken zich tot een tweetal garagebedrijven en geclusterde kleine bedrijfsunits in samenhang met de winkelstrips aan de Kastanjelaan en de Lindenlaan.
Bijzondere gebouwen, zoals scholen, verenigingsgebouwen en kerken, zijn overwegend gesitueerd aan de Lindenlaan en/of in de groengordels.
Bebouwingskarakteristiek
De woonbebouwing is zeer gevarieerd, enerzijds qua type gebouwen, vanwege een grote differentiatie in woonvormen, anderzijds qua vormkarakteristiek o.a. veroorzaakt door een gefaseerde realisering met grote intervallen.
In het plangebied is sprake van slechts enkele vrijstaande woonhuizen en een beperkt aantal dubbele woonhuizen willekeurig gespreid in de wijk. Eengezinsrijenhuizen in 2 bouwlagen met en zonder (langs-)kap zijn in de meerderheid; per buurtje is sprake van een herkenbare eigen - in sommige gevallen zeer karakteristieke - vormgeving.
Overwegend kan daarbij gesproken worden van een vrij traditionele bouw, zowel qua vormentaal als materiaalgebruik, 'rijker' qua detaillering naarmate de bebouwing ouder is (m.n. omgeving Veenendaalplein/Fokkerlaan) en 'schraler' nabij o.a. de Maarten Lutherweg e.o. De gemeentelijke monumentencommissie kent de omgeving Veenendaalplein/Fokkerlaan een bijzondere en behoudenswaardige beeldkwaliteit toe.
De woonomgeving in de meeste eengezinshuizen-buurtjes is van een goed niveau; bij de ligging aan structureel groen kan gesproken worden van een duidelijke meerwaarde en daar waar de woonstraatjes een gebogen of geknikt verloop hebben, respectievelijk een hofje vormen, is sprake van een aangename, intieme woonomgeving.
Gestapelde woonvormen komen voor in middelhoge flats van 4 tot 6 bouwlagen, inclusief onderbouw en een aantal hogere flats - 9 lagen aan de handweg en 14 lagen nabij de Beneluxbaan.
De vormgeving van de gestapelde bouw is kenmerkend voor de periode, waarin deze is gerealiseerd: seriematig/efficiënt, sober zonder franje, weinig plasticiteit en kleur.
In vrijwel alle situaties is complementair aan de gestapelde woonvorm een grotere, groene openbare ruimte aanwezig, waarbij met name de flats in de centrale parkzone tussen de Dr. Plesmansingel en de Lindenlaan in positieve zin opvalt.
Tenslotte zijn in dit verband te vermelden een woontoren van 14 verdiepingen op de hoek Sportlaan/Van der Hooplaan (1995 - fraaie, strakke vormgeving) en een qua structuur en karakter opvallend vormgegeven wooncomplex uit de jaren '90 aan de Kastanjelaan.
De bijzondere gebouwen zijn veelal omvangrijke complexen, maar met een bescheiden bouwhoogte en veel ruimte rondom, waardoor sprake is van een evenwichtige inpassing met weinig dominantie ten opzichte van de omliggende woonbuurtjes.
Hoewel enkele gebouwen opvallen door een bijzondere vormgeving (Het Palet - Zuid, Paaskerk) is er slechts in bescheiden mate aanleiding voor specifieke bescherming van behoudenswaardige waarden.
Waardering
Kenmerkendvoor het Keizer Karelpark is de bonte verzameling verschillende buurtjes, met zowel kleinschalige laagbouw, als middelhoge flats en hoogbouwaccenten, bijeengehouden door de doorgaande groen- en waterstructuur in de wijk, alsmede door de groene randen van het gebied. De woonbuurten ontlenen hun waarde aan de hiervoor beschreven hiërarchische structuur en samenhang met de hoofdgroen- en waterstructuur, alsmede aan de rust en eenduidigheid in de woonstraten en -pleinen.
Enkele objecten zijn zo beeldbepalend dat zij op de voordrachtslijst voor gemeentelijke monumenten zijn geplaatst. Dit betreffen twee bruggen (t.p.v. Elegast en ir. Romplaan), de marechausseekazerne, een woning en een voormalige school aan de Ouderkerkerlaan.