Plan: | Herenweg 117 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00018-0305 |
Bij de externe veiligheid gaat het om het beheersen van de veiligheid van personen in de omgeving van een risico-opleverende activiteit met gevaarlijke stoffen. Het kan daarbij gaan om industriële activiteiten, transportroutes of buisleidingen. Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI) van 27 oktober 2004 en de hierin opgenomen Regeling externe veiligheid inrichtingen, geeft aan welke activiteiten/ bedrijven risicocontouren kennen, waarmee rekening dient te worden gehouden bij het verlenen van vergunningen in het kader van de Wet milieubeheer en bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Het BEVI heeft tot doel de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen in bedrijven tot het aanvaarde maximum te beperken. Het gaat daarbij om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval vanwege activiteiten met gevaarlijke stoffen binnen inrichtingen. Het doel wordt in het BEVI vertaald naar begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico.
In het BEVI zijn de risiconormen wettelijk vastgelegd. Deze normen zijn niet effectgericht maar gebaseerd op een kansberekening. Tevens geven de risiconormen alleen de kans weer om als direct gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen te overlijden. Gezondheidsschade en de kans op verwonding of materiële schade zijn daarin niet meegenomen. Er is in het BEVI geen harde norm voor het GR. Voor het GR geldt geen norm maar slechts een oriënterende waarde. Er is sprake van een verantwoordingsplicht in geval van een toename van het groepsrisico.
Naast de aanwezigheid van stationaire bronnen kan transport van gevaarlijke stoffen een rol van belang vormen bij externe veiligheid. Voor vervoer van gevaarlijke stoffen bestaat nog geen wettelijke normering. Wel is de nota Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (RNVGS) opgesteld waarin het veiligheidsadvies ten aanzien van vervoer is neergelegd. De systematiek van de normering is voor een groot deel vergelijkbaar met die uit het BEVI. Ook in dit geval moet een afweging worden gemaakt ten aanzien van het PR en GR ten opzichte van risicogevoelige objecten.
Door de overheden is een risicokaart opgesteld. Deze kaart geeft inzicht in de woon- en werkomgeving, de risicosituaties worden hiermee in beeld gebracht. Uit de risicokaart van Noord-Holland blijkt dat in de nabijheid van het perceel Herenweg 117 een risicocontour van een verkooppunt voor motorbrandstoffen incl. LPG is gelegen. Het verkooppunt voor motorbrandstoffen bevindt zich aan de N508. De jaardoorzet bedraagt op basis van de risicokaart minder dan 500m3. De doorzet van het bedrijf is volgens vergunning gelimiteerd tot 1000 m3 /jaar.
Afbeelding: risicokaart provincie Noord-Holland
De geplande woningen vallen niet in de risicocontouren (PR=10-6) van het vulpunt, LPG-reservoir en LPG-afleverinstallatie met betrekking tot het plaatsgebonden risico (PR). De afstand van het LPG-tankstation tot de geplande woningen is echter minder dan 150 meter. Dit betekent dat het plangebied binnen het invloedsgebied van het LPG-tankstation valt en de verantwoordingsplicht voor het groepsrisico (GR) geldt.
Het plangebied ligt op circa 60 meter van de N508 (Nollenweg). Over deze weg vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Op basis van de rapportage Basisnet Weg van oktober 2009 betreft het echter geen relevant vervoer van gevaarlijke stoffen. Het plangebied ligt buiten de PR 10-6 contour. Ook hier geldt echter dat het GR dient te worden beschouwd.
Het onderzoek naar externe veiligheid is uitgevoerd door IDDS ('Rapport betreffende de externe veiligheid Herenweg 117 te Alkmaar' d.d. 16 april 2010). Met gebruikmaking van de LPG rekentool is de omvang van het GR van het LPG-tankstation bepaald. Op basis hiervan is geconcludeerd dat de toename van het GR nihil is. Het GR blijft eveneens onder de oriëntatiewaarde. De ontwikkeling zal daarmee geen noemenswaardige bijdrage aan het groepsrisico leveren. Ook voor wat betreft de ligging aan de route voor gevaarlijke stoffen is er geen substantieel GR. Het GR is volgens de provinciale risicokaart 0,1 maal de oriëntatiewaarde. Dit is een GR berekend over 1 km weglengte met een afstand tot 200 meter van de weg. In het rapport wordt aangegeven dat het groepsrisico niet relevant zal toenemen en ruim onder de oriëntatiewaarde zal blijven in geval van toevoeging van 2 woningen in het risicogebied.
Naast bovengenoemde aspecten wordt in het rapport ook aandacht geschonken aan rampbestrijding en zelfredzaamheid.