Plan: | Jaagpad Midden |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00005-0401 |
De planvisie voor het plangebied Jaagpad Midden is beschreven in het Ruimtelijk kader dat op 14 december 2009 is vastgesteld door de gemeenteraad. In het plangebied worden ongeveer 180 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. In het Ruimtelijk kader zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden beschreven.
De nieuwbouw grenzend aan de bestaande woonbebouwing aan de Schermerweg moet op deze bebouwing aansluiten zowel in typologie als in hoogte. Het betreft hier, evenals de bestaande woonbebouwing, grondgebonden woningen. De woningen bestaan uit 3 of 4 bouwlagen (afhankelijk van de locatie), waarvan de bovenste laag als kap kan worden uitgevoerd.
De nieuwbouw moet als het ware een gesloten bouwblok vormen met de bestaande bebouwing. De voorgevels dienen te worden georiënteerd op de openbare ruimte. Dit bevordert de kwaliteit en de belevingswaarde van de openbare ruimte. Aan het binnengebied van het gesloten bouwblok liggen de privé-buitenruimten en worden parkeervoorzieningen gerealiseerd.
De bebouwing aan deze straat mag een hoogtemaat hebben van 3 lagen. Om op de begane grond in de toekomst meerdere functies mogelijk te maken is het mogelijk om deze tot een verdiepingshoogte van 3.50 meter uit te voeren. Hierdoor komt de maximale bouwhoogte op 9.50 meter. Indien de derde bouwlaag wordt uitgevoerd als een kap is het mogelijk deze hoogte te overschrijden.
Bebouwing aan de woonstraat met hoogteaccenten
De bebouwing langs het kanaal bestaat uit 2 solitaire bouwblokken die samen het kanaal begeleiden. De onderlinge afstand van deze solitairen dient minimaal 25 meter te zijn. Dit voor het behoud en de versterking van de relatie van het kanaal met de achterliggende woonbebouwing. De solitairen moeten enerzijds op het kanaal reageren, anderzijds op de straat. De rooilijn van de bebouwing ligt op 10 meter van het kanaal.
De bebouwing langs het kanaal dient een industriële uitstraling te krijgen. De bebouwing dient afwisselend in hoogte te zijn, zodat er een dynamisch beeld ontstaat. Door de ruime afstand tussen de overliggende bebouwing van het kanaal en de bebouwing aan de straat is een grotere bouwhoogte aan het kanaal acceptabel. Parkeren dient 1:1 binnen het bouwblok te worden opgelost. Blinde plinten rondom zijn daarbij niet toegestaan. Het bezoekersparkeren dat niet binnen het bouwblok kan worden opgelost, dient binnen het plangebied in de openbare ruimte te worden opgelost.
Het begin van de buitenstad wordt door de uitsparing in het bebouwd stedelijk weefsel geaccentueerd met een hoogteaccent van 8 bouwlagen hoog (26 meter). Vervolgens neemt het eerste bouwblok in bouwhoogte af, 5 bouwlagen (17 meter) om trapsgewijs weer toe te nemen naar de hoek toe (26 meter). Het hoogteaccent bij de uitsparing beslaat ongeveer 1/4 van de gevelbreedte van het eerste bouwblok langs het kanaal.
Het tweede bouwblok begint met 9 bouwlagen (29 meter) neemt daarna af naar 5 bouwlagen in het midden van het blok (17 meter) om vervolgens te eindigen in een hoogteaccent aan de oostkant van 10 bouwlagen (32 meter). Dit hoogteaccent beslaat ongeveer 3/8 deel van de gevelbreedte van het tweede bouwblok langs het kanaal.
Om een gevarieerd beeld te creëren, moeten de onderlinge hoogteverschillen voornamelijk uit minimaal 2 bouwlagen bestaan, een kleinere sprong is nauwelijks waarneembaar.
Aan de zijde van de straat bestaan de solitairen uit 3 bouwlagen. Hierdoor ontstaat een evenwichtig beeld aan de straatzijde en wordt een geleidelijke overgang gecreëerd naar de grondgebonden woningen aan de andere zijde van de woonstraat. Tevens schermen de 3 bouwlagen de hogere bebouwing aan het kanaal af in de woonstraat wat de leefkwaliteit in de straat ten goede komt. Voor elke woning binnen de solitairen dient een parkeerplaats in de bebouwing te worden gerealiseerd.
Bij de invulling van de plint kan, naast wonen, worden gedacht aan publieksgerichte en atelierachtige functies.
De zone langs het kanaal dient een duidelijke relatie te hebben met het water. Het gaat om een openbaar toegankelijk gebied met een doorgaande langzaam verkeersroute, tevens een verblijfsruimte. De overgang naar het water wordt vormgegeven als talud. In aansluiting op de taluds zijn in het plangebied de openbare ruimtes rondom de solitairen gesitueerd. Deze ruimtes verzorgen de verbinding naast het kanaal en de achterliggende woonstraat. De openbare ruimten naast de solitairen en de woonstraat worden ingericht met bomen, groen, speelvoorzieningen, langzaam verkeer, gemotoriseerd verkeer en een klein gedeelte van het parkeren. Bij het toepassen van deze functies dient aansluiting te worden gezocht bij het vastgestelde beleid en de visie van de gemeente. Tijdelijke aanlegplaatsen voor boten (t.b.v. de bruine vloot) langs de kade zijn wenselijk, indien toegestaan door het Hoogheemraadschap en de waterbeheerders. In kwaliteit dient te worden aangesloten bij het niveau van de binnenstad. Er dient gebruik te worden gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en aandacht te worden besteed aan de detaillering en milieuvriendelijkheid. Het plan als geheel moet voorzien in speelvoorzieningen.
Auto-ontsluiting
De nieuwe woonwijk die wordt gevormd door Jaagpad West, Midden en Oost wordt voor het gemotoriseerd verkeer ontsloten via de bestaande wegenstructuur van het bedrijventerrein Oudorp. De plangebieden zijn ontsloten via de Schermerweg. Het verkeer binnen het plangebied kan via diverse wegen de Edisonweg bereiken. De Edisonweg is de centrale ontsluiting van het bedrijventerrein Oudorp. Het verkeer van het plangebied bereikt via de Edisonweg de Nieuwe Schermerweg, een belangrijke radiaal en onderdeel van de hoofdwegenstructuur van Alkmaar. De Edinsonweg heeft twee aansluitingen op de Nieuwe Schermerweg, een aan de westkant bij de Rijnstraat (richting centrum) en een aan de oostkant bij de Saturnusstraat (richting ring). Het verkeer zal zich afhankelijk van de gewenste richting of herkomst verdelen over deze aansluitingen.
Alle wegen binnen het bedrijventerrein zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen. De maximumsnelheid bedraagt 50km/h. Vanwege de ligging is er binnen het gebied vooral sprake van bestemmingsverkeer, doorgaand verkeer maakt gebruik van de Nieuwe Schermerweg. De verkeersintensiteiten binnen het bedrijventerrein zijn hierdoor laag.
Fietsstructuur
De belangrijkste fietsverbinding naar de binnenstad wordt gevormd door de opgenomen fietsroute over de kade langs het kanaal. Daarnaast is het plangebied ook via het bedrijventerrein en Schermereiland voor de fiets goed bereikbaar. Langs de Nieuwe Schermerweg en de Edisonweg liggen vrijliggende fietspaden. Binnen het gemeentelijke en provinciale beleid is als wensbeeld een verkeerverbinding tussen de bedrijventerreinen Oudorp en Overdie ter hoogte van de Bestevaerstraat opgenomen. Hiermee wordt een ontbrekende schakel in de noord-zuidroute ingevuld. Door deze verbinding zal ook de bereikbaarheid van de woningbouwlocaties van Jaagpad Midden en Jaagpad Oost voor fietsverkeer worden verbeterd.
Parkeren
Een belangrijke randvoorwaarde die in 2005 is meegegeven door de gemeente is dat het parkeren binnen het plangebied op eigen terrein dient te worden opgelost.
In Jaagpad Midden worden in beide souterrains van de twee appartementengebouwen aan de zijde langs het kanaal parkeerplaatsen gerealiseerd. Daarnaast worden voor de woningen aan de straat parkeerplaatsen op maaiveld gerealiseerd.