direct naar inhoud van 5.12 Duurzaamheid
Plan: De Liesbosch 2013
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BVL2012001-VA01

5.12 Duurzaamheid

Duurzaam bouwen

Het streven van de gemeente Nieuwegein bij nieuwbouw/renovatie is het realiseren van een milieuprestatie van 15% of hoger ten opzichte van de op dat moment geldende gebruikelijke bouwstandaard in Nederland. Dit heeft de raad vastgesteld in 2008 in de nota 'Bouwen voor de toekomst; duurzaam bouwen beleid gemeente Nieuwegein'. Het is van belang om te bouwen met gezonde materialen, het materiaalgebruik te reduceren, zoveel mogelijk te recyclen en grondstofkringlopen te sluiten ('Cradle tot cradle').

De gemeenteraad heeft in de nota daarnaast de volgende basismaatregelen vastgesteld:

  • bij nieuwbouw een lagetemperatuurverwarming systeem toepassen;
  • bij renovaties een EPA-onderzoek uitvoeren;
  • geen toepassing van uitlogende bouwmetalen;
  • alleen toepassing van duurzaam geproduceerd hout (FSC-gecertificeerd of gelijkwaardig);
  • opstellen van een handleiding voor gebouwgebruikers;
  • voor nieuwbouw moet een duurzaam gezond binnenmilieu worden gewaarborgd.

De milieuprestatie kan bij kleinere bouwplannen worden gemeten met het duurzaam bouwen instrument GPR-gebouw. In dit instrument worden de prestaties op de duurzaamheidsthema's energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde beoordeeld en gewogen. GPR-gebouw geeft per thema een waardering op een schaal van 1 tot 10, waarbij een 6,0 staat voor de huidige bouwstandaard. Voor Nieuwegein dient de GPR minimaal 6,9 te zijn voor een milieuprestatieverbetering van 15% of hoger.

De gemeente streeft verder naar het vergroten van het aandeel groendaken.

 

Energie

Volgens het in juni 2009 door het college vastgestelde gemeentelijke Klimaatprogramma 2009-2013 geldt een streven naar een 10% betere energieprestatiecoëfficiënt (EPC) ten opzichte van het Bouwbesluit en geldt bovendien een streven naar 10% duurzame energie. Bij grotere bouwinitiatieven (>200 woningen of het energetisch equivalent daarvan) geldt in verband met de duurzame gebiedsontwikkeling een streven naar een Energie Prestatie op Locatie (EPL) van 7,0 tot 8,0.

In het Collegeprogramma 2010-2014 is aangegeven dat Nieuwegein streeft naar een klimaatneutrale duurzame stad in 2040.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 september 2010 gebieden aangewezen op bedrijventerreinen (onder andere Liesbosch) waar vergunningvrije plaatsing van miniwindturbines mogelijk is in het kader van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (collegevoorstel 2010/12927). Zie voor de gebieden bijgevoegde kaart.

Kansen om bovengenoemde klimaatambities te halen zijn aanwezig. Bijvoorbeeld door uit te gaan van de Trias-Energetica, dat wil zeggen: 1) eerst de energievraag terugdringen (via onder andere een goed geïsoleerde gebouwschil), 2) daarna duurzame energiebronnen inzetten en 3) de resterende (fossiele) energiebehoefte dekken via efficiënte energieconversietechnieken. Wat betreft het inzetten van duurzame energiebronnen kan gedacht worden aan: toepassing van warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO), toepassing van miniwindturbines en toepassing van zongericht bouwen, thermische zonne-energie en PV-zonne-energie.

Aangezien deze verordening zich louter richt op consolidatie van bestaande rechten, wordt hiervoor geen regeling getroffen in deze verordening.