direct naar inhoud van 5.11 Sociale veiligheid
Plan: De Liesbosch 2013
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BVL2012001-VA01

5.11 Sociale veiligheid

Onder 'sociale veiligheid' wordt verstaan: een omgeving maken waar men zich vrij van dreiging of een confrontatie met geweld kan bewegen. Het begrip 'sociale veiligheid' kent twee kanten: de onveiligheidsgevoelens en de werkelijke onveiligheid. De factoren die kunnen bijdragen aan meer veiligheid zijn: informeel toezicht, persoonlijke controle en het imago van het gebied. Toegespitst op het verordeningsgebied betekent dit, dat door inrichting en beheer van het openbare gebied een goede sociale controle mogelijk is. In het verordeningsgebied is een aantal aspecten te noemen waarbij sociale veiligheid bijzondere aandacht vraagt.

Vrijliggende groenvoorzieningen

Hieronder wordt verstaan de groenzone langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de Laagravenseweg. Bij grootschalige groenvoorzieningen is het van belang dat de inrichting zowel ruim van opzet als overzichtelijk is en blijft. Het instrument dat dit waarborgt is het gemeentelijk groenbeheersplan. De inrichting van de gebieden is niet enkel van toepassing op de groenvoorzieningen, maar ook op de routes daar doorheen. De routes moeten voldoende breed en goed gelegen zijn. Tevens is van belang dat de verlichting van de doorgaande fietspaden van voldoende niveau is, waardoor sociale onveiligheidsgevoelens beperkt kunnen worden. Via het groenbeheersplan wordt dat bewaakt.

Langzaamverkeersroutes

De belangrijkste fietsverbinding in het verordeningsgebied is langs de Laagravenseweg. Deze route maakt deel uit van het aanvullend fietsnetwerk van Nieuwegein. Voor het merendeel worden de routes begeleid door bedrijfsbebouwing. Voor zover deze door groenvoorzieningen lopen, moet (in het bijzonder in de avonduren) voldoende verlichting aanwezig zijn. In de praktijk is dit gerealiseerd.

Een voldoende verlichting geldt ook voor de achterpaden. In wezen mag er geen onderscheid zijn tussen privé of openbaar achterpad. Met betrekking tot de verlichting van de privépaden kan dit door middel van buurtbeheersplannen geregeld worden. Door deze maatregelen moet het mogelijk zijn om het gevoel van 'sociaal veilig zijn' te versterken.