direct naar inhoud van 5.2 Bestemmingsbepalingen
Plan: Laagraven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPLO2010001-VA02

5.2 Bestemmingsbepalingen

De bestemmingen zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. Samen geeft dit de regels voor gebruik en bebouwing van de grond. De bestemmingen worden hierna besproken.

5.2.1 Bestemmingen

Agrarisch (A)
Een deel van de gronden heeft de bestemming 'Agrarisch'. Binnen deze bestemming zijn agrarische bedrijven toegestaan. De gronden zijn mede bestemd voor recreatief medegebruik.
De agrarische hoofdbebouwing is toegestaan binnen het agrarische bouwvlak. De bedrijfswoningen worden op de verbeelding aangeduid.

Op de in het plangebied voorkomende agrarische bedrijven is intensieve veehouderij, ook als neventak, uitgesloten. Dat gezien de omvang van de agrarische bedrijven en de ligging van geurgevoelige objecten, met name woningen, in de omgeving.
Ten aanzien van agrarische gronden waar fruit- of boomteelt plaatsvindt of wordt overwogen is bepaald dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ten behoeve van boom- en fruitteelt binnen een afstand van 30 m tot een woning, niet zijnde de bedrijfswoning van het bedrijf waar de fruitteelt plaatsvindt, niet is toegestaan. Dat om gevoelige objecten, met name woningen, in de omgeving te beschermen tegen (mogelijk) schadelijke gevolgen van het gebruik van dergelijke middelen.

In de bestemming zijn een aantal specifieke wijzigingsbevoegdheden opgenomen:

  • het vergroten of wijzigen van de vorm van een agrarisch bouwvlak ten behoeve van een doelmatige agrarische bedrijfsvoering;
  • bij bedrijfsbeëindiging in de bestemming 'Wonen', mits de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven niet op onevenredige wijze wordt gehinderd, alle gebouwen in de nieuwe woonbestemming worden opgenomen; het aantal woningen niet toeneemt.
  • in de bestemming 'Recreatie', waaronder een kampeerboerderij, mits de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven niet op onevenredige wijze wordt gehinderd, waarbij met name kan worden gedacht aan de milieuaspecten. De aanleg van nieuwe volkstuinen is niet toegestaan.

Bedrijf (B)
De bestemming Bedrijf is toegekend aan de gronden in eerste instantie bedoeld voor bedrijfsactiviteiten in de milieucategorie 1 en 2. Ten behoeve van het bestaande (zwaardere) bedrijf aan de Koppeldijk is op de verbeelding de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - groothandel in vlees en vleeswaren' opgenomen. Voor het terrein aan de Overeindseweg 25 wordt door middel van functie-aanduidingen de beoogde functieverbreding mogelijk gemaakt.
Op de verbeelding is een bouwvlak aangegeven, waarbinnen de bebouwing mag worden gerealiseerd. Van enkele in de specifieke gebruiksregels gehanteerde begrippen, zoals 'inrichtingen die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken' en 'risicovolle inrichtingen' zijn begripsomschrijvingen opgenomen in artikel 1 van de regels.

Groen (G)
Binnen de bestemming Groen zijn alleen de hoofdgroenstructuren opgenomen. Het overige groen is niet apart bestemd, maar valt binnen andere bestemmingen zoals Verkeer, of Verkeers- en verblijfsgebied. In de groenbestemming zijn ook waterpartijen toegestaan.

Horeca
Het horecabedrijf bij de recreatieplas heeft een horecabestemming gekregen. De toegestane horecafuncties komen voort uit de Staat van Horeca-activiteiten die bij de regels is opgenomen. Ten behoeve van de waterwavebaan onder het horecabedrijf is de functie-aanduiding opgenomen.

Natuur (N)
De gebieden met landschaps- en natuurwaarden zijn bestemd als Natuur. Het betreft de natuur langs het inundatiekanaal. Ter bescherming van de natuurwaarden geldt binnen deze bestemming een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden (i.v.m aanlegvergunning). Bij de afweging of een vergunning wordt verleend, wordt getoetst aan de landschaps- en natuurwaarden van het gebied.

Recreatie (R)
De recreatiegebieden hebben de bestemming recreatie gekregen. De recreatietuinen en de manege hebben een specifieke functieaanduiding binnen de recreatiebestemming. De aanwezige bedrijfswoning bij de manege is op de verbeelding aangeduid. Het afschermende groen op het terrein van de recreatietuinen is aangeduid.
Het gehele terrein van de recreatieplas (inclusief het water) is aangeduid als 'evenemententerrein'. In de regels zijn de randvoorwaarden opgenomen.
De waterplas heeft een waterbergende functie en is dus als zodanig op de verbeelding aangeduid.

Sport (S)
De golfbaan is als Sport bestemd.

Verkeer (V) & Verkeer - Verblijfsgebied (V-VB)
De gronden met verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht in twee afzonderlijke bestemmingen, te weten 'Verkeer (V)' en 'Verkeer - Verblijfsgebied (V-VB)'. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de doorgaande (hoofd)ontsluitingswegen en lokale wegen.

De doorgaande Houtenseweg heeft de ruime bestemming 'Verkeer' gekregen. De bestemming Verkeer is ruim genomen, zodat ook aanpassingen aan wegen mogelijk zijn. Het aantal rijstroken mag daarbij echter niet toenemen en is daarom in de regels vastgelegd. Het vastleggen van het aantal rijstroken, conform artikel 3.3.1 Bro, dient om de breedte van de onderzoekszone als bedoeld in de Wet geluidhinder te bepalen.
De Overeindseweg en Heemsteedsekanaaldijk zijn bestemd als 'Verkeer- Verblijfsgebied'.

Binnen de beide verkeersbestemmingen zijn verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van duikers op gronden met een verkeersbestemming zijn ook waterlopen en dergelijke toegestaan. Binnen de beide verkeersbestemmingen kunnen ook geluidwerende voorzieningen worden gerealiseerd.

Water (WA)
Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied gelegen (hoofd)waterlopen. Op deze gronden zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogelijk ten dienste van het water en de waterhuishouding en het verkeer te water. Naast deze bestemmingsregeling kunnen ook andere regelingen van toepassing zijn, zoals de Keur van het Waterschap en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater.

Wonen (W)
Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied voorkomende woningen. Binnen de woonbestemming zijn mogelijkheden opgenomen voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep of bedrijfsmatige activiteit.
Overeenkomstig het geldende bestemmingsplan is per bestemmingsvlak het aantal toegestane woningen op de verbeelding aangegeven. In de regels zijn de verdere eisen ten aanzien van de toegestane bebouwing opgenomen.

5.2.2 Dubbelbestemmingen

Leiding-Gas / Leiding - Hoogspanningsverbinding
Deze dubbelbestemmingen zijn opgenomen voor de in het plangebied planologisch relevante leidingen. De bestemmingen hebben betrekking op de in het plangebied gelegen hogedruk aargastransportleiding en de bovengrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding.
Binnen de dubbelbestemming geldt dat de betreffende dubbelbestemming primair is ten opzichte van de overige voor deze gronden onderliggende bestemmingen.

Bebouwing ten dienste van deze samenvallende, secundaire, bestemming is uitsluitend toegestaan na vrijstelling door burgemeester en wethouders. Daarbij wordt getoetst aan de belangen verbonden met de betreffende leiding.

Waarde - Archeologie 2, 4 en 8

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPLO2010001-VA02_0018.jpg"  

Afbeelding - Waarde - Archeologie 2, 4 en 8

Deze dubbelbestemmingen zijn opgenomen ter bescherming van de aanwezige (Waarde - Archeologie 2) en de te verwachten (Waarde - Archeologie 4 en 8) archeologische waarden in het gebied. De dubbelbestemmingen betreffende de te verwachten archeologische waarden (Waarde – Archeologie 4 en 8) zijn qua regels elk afgestemd op de mate waarin en diepte waarop in de betreffende gronden archeologische waarden zijn te verwachten.
Deze bestemmingen zijn primair ten opzichte van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in die zin dat bebouwing en andere werken of werkzaamheden ten dienste van deze samenvallende bestemmingen uitsluitend zijn toegestaan met een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, met specifieke voorwaarden gericht op bescherming van de (mogelijke) archeologische waarden.

Waarde - Cultuurhistorie 1 t/m 2

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPLO2010001-VA02_0019.jpg"  

Afbeelding - Waarde - Cultuurhistorie 1 en 2

Deze dubbelbestemmingen zijn opgenomen ter bescherming van de aanwezige historische landschapswaarden. De dubbelbestemmingen betreffende de geïnventariseerde cultuurhistorische waarden.
Deze bestemmingen zijn primair ten opzichte van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in die zin dat bebouwing en andere werken of werkzaamheden ten dienste van deze samenvallende bestemmingen uitsluitend zijn toegestaan met een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, met specifieke voorwaarden gericht op bescherming van de (mogelijke) cultuurhistorische landschapswaarden.

Op de verbeelding is de karakteristieke bebouwing aangeduid. Deze zijn mede bestemd voor instandhouding van de situering, massa, kapvorm, hoogtematen, gevelindeling en waardevolle detailsvan de betreffende bouwwerken, een en ander conform het bepaalde in het als bijlage 1 opgenomen rapport 'Raap-Rapport 2538, Cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente Nieuwegein, deelproduct 1 plangebieden Laagraven en Vreeswijk-Noord'. De bebouwingsmaten van de karakteristieke bouwwerken zijn gefixeerd. De karakteristieke bouwwerken mogen niet zonder omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders worden gesloopt.

Waterstaat
Ter bescherming van de in het plangebied aanwezige dijken, kaden, dijksloten en andere voorzieningen ten behoeve van de waterkering is in de regels een dubbelbestemming met omgevingsvergunningenstelsel opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, anders dan ten behoeve van deze bestemming. Het bouwen van gebouwen is in het geheel uitgesloten.
In dit bestemmingsplan zijn de lig- en overnachtingsplaatsen ten westen van het Inundatiekanaal, ten behoeve van de beroepsvaart, in de regels vastgelegd.