direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijke hoofdopzet
Plan: Blokhoeve 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01

4.2 Ruimtelijke hoofdopzet

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01_0012.jpg"

Figuur 4.1: Stedenbouwkundig plan Blokhoeve.

Verbindingen

Zoals eerder vermeld wordt Blokhoeve omringd door infrastructuur. Hierdoor is de bereikbaarheid gegarandeerd, maar tegelijkertijd wordt Blokhoeve door de forse barrièrewerking van deze infrastructuur losgekoppeld van de omliggende wijken en tot een autonome enclave gemaakt. Met het oog op deze situatie is het uitbuiten van de goede zichtbaarheid aan alle zijden van belang om Blokhoeve uit het 'isolement' te halen. Zodoende is naar ruimtelijke oplossingen gezocht waarbij aan alle zijden de toegangen en verbindingen gecombineerd worden met een oriëntatiepunt of zichtlijn. Dit komt de oriëntatie, de sociale veiligheid, de mobiliteit en de integratie van de verschillende wijken ten goede.

Bebouwingsstructuur

De hoofdrichting van de bebouwing is zodanig gekozen dat aangesloten wordt bij onderstaande uitgangspunten:

  • open structuur vanuit Galecop richting Huis de Geer;
  • open structuur vanuit Zuilenstein richting Blokhoeve;
  • wandvorming parallel aan de Taludweg (geluidwering);
  • zo min mogelijk ruimteverlies vanwege inpassing hoogspanningslijn, waarbij verkleining van de magneetveldzone het uitgangspunt vormt;
  • verdichting aan de randen van het plangebied nabij openbaarvervoershaltes en diensten gevolgd door een lagere dichtheid centraal in het plangebied;
  • afschermende werking (geluids- en visuele afscherming) middels kantoren of woningen in grote bouwvolumes aan de A.C. Verhoefweg voor het achtergelegen gebied;
  • de bebouwingen dienen te voldoen een de ruimtelijke kwaliteit, stedenbouwkundige inpassing en beeldkwaliteit.

Stedenbouwkundige opzet

De ruimtelijke opzet versterkt de in oost/westrichting georiënteerde structuur, die goed aansluit bij de wijk Galecop, waar ook het wijkwinkelcentrum is gelegen. Na een zorgvuldige inpassing dan wel aanpassing of verplaatsing van de hoogspanningslijn en hogedrukgasleiding ontstaan in het plangebied Blokhoeve drie buurtdelen, ieder met een eigen bebouwingskarakteristiek, gescheiden door brede waterzones.

De Lamellen (noorden): dit deelplan is bijna geheel gerealiseerd en bestaat uit lamelachtige bebouwingsstroken, deels landschappelijk ingepast in de voormalige golfbaan. Andere kenmerken van dit buurtdeel zijn energiezuinig bouwen, tuinen op het zuiden en verspreide hoogteaccenten van vier tot vijf bouwlagen. De enige ruimte voor nieuwbouw is The Edge fase 2, waar woningbouw pas mogelijk is na aanpassing van de hoogspanningslijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01_0013.jpg"

Figuur 4.2: Deelplan De Lamellen.

Het Eiland (midden): dit deelplan wordt gekarakteriseerd als een rustige oase, met villabebouwing en groene waterkanten. In dit deel wordt ook een buurtpark gesitueerd rondom de oude atletiekbaan, waarvan de vorm gehandhaafd blijft. Verder liggen er in dit buurtdeel enkele maatschappelijke en dienstverlenende voorzieningen voor geheel Blokhoeve centraal. De woningen langs het water worden pas op de langere termijn ontwikkeld (na aanpassing van de hoogspanningslijn).

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01_0014.jpg"

Figuur 4.3: Deelplan Het Eiland.

Het Blok (zuiden): dit deelplan kent een sterke menging van wonen, werken en recreëren. De recreatieve commerciële publieksverzorgende functies zijn georiënteerd op de grote parkeerzone aan de zuidzijde, terwijl de woon- en kleinere kantoorfuncties op het water en het buurtpark zijn gericht. Verder bevat dit deel de nieuwe 'oprijlaan' naar boerderij-restaurant Green Village. In het noordoostelijke deel is nog ruimte voor woningbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01_0015.jpg"

Figuur 4.4: Deelplan Het Blok.