direct naar inhoud van 4.1 Planuitgangspunten
Plan: Blokhoeve 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01

4.1 Planuitgangspunten

Om Blokhoeve tot een gemengd woon- en werkgebied te kunnen ontwikkelen is eind jaren negentig een Ontwikkelingsvisie opgesteld. Op basis hiervan is een stedenbouwkundig plan gemaakt, waarna gestart kon worden met de bouwplannen. Een herziene versie van het stedenbouwkundig plan is begin 2007 vastgesteld. Hierin zijn de nieuwe mogelijkheden en beperkingen opgenomen die zich in de tussenliggende jaren hebben voorgedaan.

De Ontwikkelingsvisie uit 1999 hanteerde drie hoofdambities voor Blokhoeve. In de eerste plaats het zorgdragen voor een zodanige landschappelijke en stedelijke invulling van het plangebied dat in elk geval op regionaal niveau sprake is van een groen en wervend woonmilieu. In de tweede plaats het zowel stedelijk als landschappelijk duidelijk herkenbaar maken van de noordelijke entree van Nieuwegein. In de laatste plaats het sturend inzetten van de milieu-inzet door middel van het instrument 'bestuurlijke bandbreedte.' Dit instrument is bedoeld om de milieukwaliteit van ruimtelijke plannen aan het bestuur te presenteren.

Het concept dat aan de Ontwikkelingsvisie ten grondslag ligt kan in drie kernbegrippen worden samengevat: contrast, menging en integratie. Deze drie begrippen manifesteren zich op regionaal, wijk- en buurtniveau in wisselende samenhang en intensiteit. Het contrast is gevonden in het concentreren van de bebouwing en het samenvoegen van groenelementen tot grote, structureel open ruimten of ecologische verbindingen. Ook is gestreefd naar een contrast in beeldmiddelen en typologieën om verschillende buurten met een eigen specifieke identiteit te verkrijgen.

Menging komt tot uiting doordat in grote delen van het plangebied een afwisselend functioneel programma geprojecteerd is, variërend van kantoren, commerciële publieksverzorgende functies tot een breed scala aan woningcategorieën met bijbehorende voorzieningen. Deze functiemenging staat garant voor een voor Nieuwegein unieke woon-, werk- en recreatiewijk en levert bijdrage aan de leefbaarheid van het gebied. Tevens duidt menging op een afgewogen spreiding van de beschikbare functies, waarbij conflictsituaties worden vermeden en dubbelgebruik kan worden gestimuleerd.

Integratie gaat nog een stap verder dan menging en beoogt een optimaal synergie-effect te bereiken door het samengaan van verschillende functies, voorzieningen of inrichtingselementen binnen één gebouw, object of ruimte.

De in de Ontwikkelingsvisie geformuleerde uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan, waarvan in 2007 een herziene versie is vastgesteld. Deze plannen vormen de basis van het onderhavige bestemmingsplan. Op details zijn naderhand soms afwijkingen noodzakelijk, maar dit stedenbouwkundig plan vormt de basis voor de herontwikkeling van Blokhoeve.