Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: de Hoefslag
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0355.PBVossenlaan26-VS01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Gemeente Zeist 2020
De gemeenteraad heeft de Structuurvisie Gemeente Zeist 2020 op 7maart 2011 vastgesteld. De gemeente Zeist wordt gewaardeerd om haar groene karakter. Nieuwe ontwikkelingen vragen echter ruimte, waardoor deze ontwikkelingen soms haaks komen te staan op het huidige grondgebruik. Het is aan de gemeente hier een passend antwoord op te geven. De Structuurvisie Gemeente Zeist 2020 geeft aan welke ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk zijn in de komende tien jaren. De visie is ontwikkeld met en gebaseerd op de ideeën uit de Zeister samenleving. De nieuwe Wet ruimtelijk ordening verplicht elke overheidslaag (rijk, provincie, gemeente) een structuurvisie op te stellen voor het gemeentelijk grondgebied. In de structuurvisie staat welke ruimtelijke ontwikkeling de overheid in de toekomst voorstaat. Nieuwe initiatieven en plannen (bijv. nieuwe bestemmingsplannen) moeten binnen de Structuurvisie passen.
 
Overzichtskaart Structuurvisie Gemeente Zeist 2020
 
Planspecifiek
Zeist is een vergrijzende gemeente, hiervoor dient rekening gehouden te worden met de ouder wordende bevolking. Zorginstellingen en verzorgingshuizen worden in dit kader gestimuleerd. Aangezien onderhavig plan de transformatie van een hotel naar een zorgvilla betreft, wordt in het kader van zorg aangesloten op het gemeentelijk beleid.
 
Door de kleinschaligheid van onderhavig plan zijn er weinig raakvlakken met de Structuurvisie. Het plan is ook niet in strijd met de Structuurvisie. Derhalve worden er verder geen belemmeringen voorzien.
 
3.3.2 Bestemmingsplan
Bestemmingsplan Den Dolder Zuid, Bosch en Duin, Huis ter Heide Noord is vastgesteld op 17 april 2012 door de gemeente Zeist. Onderhavig plan is in strijd met het vigerend bestemmingsplan.
 
De huidige bestemming is horeca, de toekomstige maatschappelijke functie past niet binnen deze bestemming. De plangrens loopt door een bouwvlak en voor een deel door gebied wat momenteel bestemd is voor wonen en groen.
 
 
 Vigerend bestemmingplan: Den Dolder Zuid, Bosch en Duin, Huis ter Heide Noord
3.3.3 Welstandsnota 2010
De welstandsnota is 7 september 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. De welstandsnota biedt een toetsingskader voor Burgermeester en Wethouders om redelijke eisen van welstand vast te kunnen stellen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Deze nota is in de kern gelijk aan de ingetrokken Welstandsnota 2008. De vaststelling van de Welstandsnota 2010 houdt verband met de op 1 oktober 2010 in werking getreden Wabo.  De welstandsnota is verdeeld in verschillende deelgebieden. Bosch en Duin valt onder deelgebied 'Bosch en Duin'. Onderhavig plan zal aan het in deze paragraaf van de welstandsnota gestelde toetsingskader worden getoetst.
 
Planspecifiek
Onderhavig plan valt, zoals vermeld, onder deelgebied 'Bosch en Duin'. Bosch en Duin kenmerkt zich door de ruime kavels en bosrijke omgeving. De kavels zijn gesitueerd langs een kronkelig wegpatroon. De bebouwing staat veelal midden op de kavel waardoor het midden in de bosrijke omgeving staat. Als het ware ingebed tussen de bomen.
 
De bebouwing varieert van kleine bungalows tot villa's en grote bouwwerken voor bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. In het gehele deelgebeid staan nu verspreid villa’s, landhuizen, (verzorgings)instellingen,
bungalows en seniorenwoningen. De meeste bebouwing is vrijstaand en staat op ruime kavels. Zowel vormen, massa's als gevels van de bouwwerken binnen Bosch en Duin zijn heel divers.
 
De welstandsnota stuurt vooral aan op het behouden van de beeldkwaliteit van het villapark. Het nieuwe ontwerp van de gevel van hotel 'de Hoefslag' draagt bij aan de diversiteit van bebouwing in de omgeving. Daarnaast ligt de bebouwing, evenals voorheen, midden op de kavel. De voorziene ontwikkelingen van onderhavig plan sluiten derhalve aan bij de bovengenoemde kenmerken het deelgebied.
Het plan eerste concept is op 24 april besproken in de Welstands- en monumentencommissie. De commissie is akkoord met de hoofdopzet van het plan.