De ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 heeft tot 14 mei 2012 ter inzage gelegen. Medio december 2012 zal de Structuurvisie worden vastgesteld. In de ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) beschrijft Provincie Utrecht haar ruimtelijk beleid voor de periode tot 2028. Daarbij wordt aangegeven welke doelstelling van provinciaal beleid wordt geacht, welk beleid bij deze doelstellingen hoort en hoe de provincie dit beleid gaat uitvoeren. Het beleid zal onder meer via de Provinciale Ruimtelijke Verordening uitgevoerd worden.
De PRS heeft als taak om te zorgen voor een blijvend aantrekkelijke provincie. De provincie met een kwalitatief hoogwaardige fysieke leefomgeving, waarin het ook in de toekomst plezierig wonen, werken en recreëren is. Deze uitgangspositie rust op drie pijlers, te weten:
- Utrecht ligt centraal, vanwege de centrale ligging is de provincie een aantrekkelijke vestigingsplaats voor wonen en werken;
- Utrecht heeft aantrekkelijke steden en landschappen, de rijke schakering van woon-, werk en natuurgebieden op korte afstand van elkaar zorgt voor een aantrekkelijke schaal van de leefomgeving;
- Utrecht is sterk in kennis en cultuur, inwoners hebben een relatief hoog opleidingsniveau en er zijn kansen voor een bloeiende kenniseconomie.
De provincie wil de kracht van de regio verder ontwikkelen. Provincie Utrecht blijft alleen een sterke regio als het aantrekkelijk is en blijft om te wonen, werken en recreëren. Het beleid is erop gericht deze aantrekkelijkheid te ontwikkelen. Voor het op te stellen bestemmingsplan zijn daarbij de beleidsaspecten een duurzame leefomgeving en vitale dorpen en steden van belang.
Planspecifiek
Onderstaande aspecten geven weer welke onderwerpen uit de PRS van toepassing zijn op onderhavig plan.
Ecologische hoofdstructuur
De ontwerp PRS richt zich met betrekking tot het onderhavige plangebied op de ligging van het plangebied in de EHS. Voorliggend plan behelst een transformatie van een gebouw, een ingreep waarbij de omliggende natuur niet noemenswaardig verstoord zal worden. In hoofdstuk 4.8 wordt hier verder op ingegaan. Derhalve worden hierin geen belemmeringen voorzien.
Cultuurhistorische hoofdstructuur
Onderhavig plangebied valt deels binnen de cultuurhistorische hoofdstructuur (CHS). Dit betekent dat voor dit deel van het plangebied geldt dat er rekening gehouden dient te worden met mogelijke archeologische waarden in de grond, mits deze delen van het plangebied onderhavig zijn aan de nieuwbouw. Hier dient zorgvuldig mee omgegaan te worden, zo stelt de Provincie. Hierop wordt verder ingegaan in hoofdstuk 4.9.
Uitsnede CHS-kaart van de PRS
Grondwaterbeschermingebied
Het perceel van voorliggend plan ligt niet in een grondwaterbeschermingszone voor drinkwater. Onderdeel van het plan is mogelijk een warmte-koude opslag in de ondergrond. Aangezien het buiten het grondwaterbeschermingsgebied ligt gelden hier geen aanvullende regels. De onderstaande afbeelding komt uit de digitale kaart van het waterplan van de provincie. De aangewezen gebieden zijn ook opgenomen in de structuurvisie.
uitsnede digitale kaart Waterplan (plangebied in rode ovaal)
Landschap: Utrechtse Heuvelrug
Volgens de PRS valt onderhavig plan onder het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Dit betekent dat grootschalige ontgrondingen niet gewenst zijn en dat het boslandschap zoveel mogelijk behouden moet worden. In feite geldt dat onderhavig plan voorziet in het handhaven van de bestaande bebouwing. De kleinschalige uitbreiding gaat niet ten koste van de bosrijke omgeving en heeft geen invloed op de beleving van het gebied. Derhalve worden hierin geen belemmeringen voorzien.